Dialekt-Ingerid får støtte fra Dagsrevyen-makker

- Det er ikke et personlig korstog.

VEKKER HARME: Ingerid Stenvold har søkt og fått tillatelse til å snakke Målselv-dialekt når hun blir programleder i Dagsrevyen. Det har vakt reaksjoner både internt og utenfor NRK-huset, men hennes nye makker Einar Lunde gir Stenvold full støtte. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
VEKKER HARME: Ingerid Stenvold har søkt og fått tillatelse til å snakke Målselv-dialekt når hun blir programleder i Dagsrevyen. Det har vakt reaksjoner både internt og utenfor NRK-huset, men hennes nye makker Einar Lunde gir Stenvold full støtte. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.Vis mer

||| Ingerid Stenvold (32) er nytt nyhetsanker i NRK og den første programlederen i Dagsrevyen som har fått dispensasjon fra kravet om å snakke normert bokmål eller nynorsk.

Hun har søkt og fått tillatelse fra direktørhold i NRK til å bruke Målselv-dialekt i programmet. Det har skapt sterke reaksjoner i redaksjonen, skriver VG. Ingvild Bryn og Nina Owing skal være blant dem som mener Stenvold bør snakke normert språk.

Men veteranen Einar Lunde (66), som blir hennes makker i Dagsrevyen-studio fra og med 11. januar, gir Stenvold full støtte.

- Det viktigste er at folk forstår hva hun sier, sier Lunde.

- Ikke et korstog- Jeg har aldri hørt noen klage på at det er vanskelig å forstå Ingerid. Men jeg vet om programledere som snakker helt korrekt normert mål, som stadig får klager på at de er vanskelige å forstå, sier Einar Lunde.

Stenvold selv slår fast at det er nettopp dette ønsket om å snakke dialekt handler om.

- Dette er ikke noe personlig korstog for Målselv-dialekten. Det handler om at jeg ønsker å bruke dialekten min for å gjøre jobben som formidler best mulig, sier hun.

Vil si «politikeran»Ifølge Stenvold har NRKs språkkonsulenter slått fast at hennes dialekt noen ganger heller mot bokmålsformer, andre ganger mot nynorsk.

- Uansett målform: Skulle jeg snakket normert ville det føre meg langt bort fra min naturlige snakkemåte, hevder det tidligere sportsankeret, som også har ledet «Lydverket» og «Sommeråpent».

Lunde fremhever hennes gode artikulasjon og rolige tempo som vesentlige faktorer for at hun er lett å forstå. Stenvold sier hun alltid har moderert enkeltord på lufta - slik at for eksempel «mannfolk», «kvinnfolk» og «unger» blir «menn», «kvinner» og «barn».

- Hele poenget er at folk skal høre hva jeg sier, og ikke stopper opp ved hvordan jeg sier det.

- Det er bøyningsformer, kanskje særlig flertallsformer, jeg ønsker å bevare fra dialekten. Hvis ikke, blir hele rytmen i språket kunstig for meg. Og da blir jeg en stiv og kunstig formidler for seerne. Jeg vil si «politikeran», ikke «politikarane» eller «politikerne», sier hun.

- Fyrer opp gamle konfliktlinjerStenvold ønsker ikke å kommentere reaksjonene på at hun har søkt og fått tillatelse til å bruke dialekt i Dagsrevyen.

I VG sier språkprofessor Finn Erik Vinje at avgjørelsen er «oppsiktsvekkende» og «helt vanvittig», siden NRK har uttalt at de skal skjerpe språkreglene.

Makkeren Einar Lunde peker på at språkbruk alltid har vakt stort engasjement i det norske folk.

- Det fyrer opp gamle konfliktlinjer, sier Dagsrevy-veteranen.

OGSÅ NY PROGRAMLEDER: Jarle Roheim Håkonsen blir også ny programleder i Dagsrevyen. Foto: ROBERT S. EIK/Dagbladet
OGSÅ NY PROGRAMLEDER: Jarle Roheim Håkonsen blir også ny programleder i Dagsrevyen. Foto: ROBERT S. EIK/Dagbladet Vis mer