BRUTALT: I mai 2014 ble den monegaskiske milliardæren Hélène Pastor skutt i Nice. Hun og sjåføren døde begge av skadene på sykehus bare dager etterpå. Nå har svigersønnen innrømmet at det var han som orkestrerte drapet. Foto: NTB scanpix
BRUTALT: I mai 2014 ble den monegaskiske milliardæren Hélène Pastor skutt i Nice. Hun og sjåføren døde begge av skadene på sykehus bare dager etterpå. Nå har svigersønnen innrømmet at det var han som orkestrerte drapet. Foto: NTB scanpixVis mer

Monaco-milliardær

Diplomat bestilte «mafia-drapet» på milliardær­svigermora

77 år gamle Hélène Pastor ble skutt og drept i Nice.

Hélène Pastor var Monacos rikeste kvinne, hadde stor innflytelse og var en velkjent forretningskvinne før hun brutalt og uventet ble drept i mai 2014. Familien hun kom fra ble i en nekrolog i The Telegraph beskrevet som «Monacos andre kongefamilie etter fyrstefamilien», og før sin død hadde hun mye makt i den lille nasjonen.

Den 6. mai for fire år siden skulle derimot alt endre seg brått. På kjøretur i Nice, der hun skulle besøke sønnen sin Gildo, ble hun og sjåføren drept i det som kan beskrives som et attentat. To gjerningsmenn avfyrte skudd mot bilen hennes, og det skulle vise seg å bli fatalt for den da 77 år gamle arvingen. Hun ble fraktet til sykehus der hun våknet opp ti dager seinere, men døde den 21. mai.

Siden den gang har spørsmålet om motiv og hvem som sto bak vært diskutert utallige ganger. Denne uka fikk retten i Aix-en-Provence endelig svaret på hvem som utførte drapet, om det var bestilt og hvorfor det ble utført.

Styrtrik arving

Rettssaken har vart i en god stund allerede, skriver BBC. Den har fått enorm oppmerksomhet på grunn av måten det ble utført på og på grunn av offerets sosiale status i hjemlandet. Hélène Pastors slekt ankom først Monaco i 1880, og bygget seg raskt opp et stort eiendomsimperium.

ARRESTERT: En måneds tid etter drapet på milliardæren, ble den polske diplomaten arrestert. Nå har han innrømmet at det var han som orkestrerte attentatet. Foto: NTB scanpix
ARRESTERT: En måneds tid etter drapet på milliardæren, ble den polske diplomaten arrestert. Nå har han innrømmet at det var han som orkestrerte attentatet. Foto: NTB scanpix Vis mer

De bygget flere leilighetskomplekser, leide ut leiligheten og tjente milliarder på andre investeringer. Fyrst Rainier, altså faren til nåværende fyrst Albert, ga familien tillatelse til å bygge store eiendommer langs stranda, der de også dro inn milliarder på leieinntekter.

Den drepte arvingen var det siste gjenlevende barnet av Gildo Pastor. Gjennom to ekteskap fikk hun to barn - en sønn oppkalt etter faren og dattera Sylvia. Totalt er det estimert at Pastor-klanen er verdt alt fra 113 til 188 milliarder norske kroner.

På tidspunktet for drapet ble det ifølge BBC estimert at familieselskapet deres hadde kontroll over 15 prosent av eiendomsmarkedet i Monaco.

Politiet var tidlig ute med å mistenke Pastors svigersønn, den polske diplomaten Wojciech Janowski. Han hadde vært i et langvarig forhold med dattera til den monegaskiske arvingen, som han blant annet hadde en datter med.

MEKTIG: Dette bildet, tatt i 2014, viser fyrst Albert av Monaco (t.v) og Gildo Pastor. Han er sønn av den avdøde milliardæren, og tilhører familien som beskrives som den nest mektigste etter fyrstefamilien selv. Foto: AFP / NTB scanpix
MEKTIG: Dette bildet, tatt i 2014, viser fyrst Albert av Monaco (t.v) og Gildo Pastor. Han er sønn av den avdøde milliardæren, og tilhører familien som beskrives som den nest mektigste etter fyrstefamilien selv. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Skulle se ut som ran

Tidlig i etterforskningen ble han mistenkt, etter at politiet sporet hele 3,5 millioner telefonsamtaler og arresterte flere med tilknytning til diplomaten. Han var Polens æreskonsul til Monaco, og det ble derfor spekulert på om det var politiske årsaker bak drapet.

Det var heller ingen som la skjul på tidlig i rettsprosedyrene at det kunne hende han ønsket å sikre seg en god bit av arven som svigermoren hadde testamentert til barna sine.

MASSIV ETTERFORSKNING: Politiet har benyttet seg av sporing av telefoner, DNA og vitnesbyrd i etterforskningen av saken. Foto: NTB scanpix
MASSIV ETTERFORSKNING: Politiet har benyttet seg av sporing av telefoner, DNA og vitnesbyrd i etterforskningen av saken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sommeren 2014 kunne Irish Times melde at 23 mennesker allerede var arrestert i tilknytning til attentatet, hvor de fleste ble arrestert i Marseille, Nice og Rennes. Likevel hadde de øynene sine på Janowski, som de mente kunne ha bestilt drapet på Pastor. Han skal ha bedt sin egen personlige trener, Pascal Duariac, om å finne passende drapsmenn.

Treneren, som ikke var blant de to som faktisk utførte drapet, har uttalt at målet var å få det hele til å se ut som et ran. Sjåføren skulle drepes, og veska til Pastor skulle stjeles fra bilen.

Sprakk i retten

Det skulle ta fire år før svigersønnen endelig innrømmet det politiet i alle år hadde mistenkt. Onsdag sprakk han i retten, og fortalte at det var han som bestilte det «mafia-inspirerte» drapet på 77-åringen.

Den overraskende bekreftelsen ble ytret i retten samme dag som dommen skulle falle. Den polske diplomatens advokat, Éric Dupond-Moretti, bekreftet innrømmelsen i rettssalen.

I RETTEN: Denne tegningen ble laget i forbindelse med at rettssaken mot den polske diplomaten og samtlige andre startet. Foto: Benoit Peyrucq / AFP, NTB scanpix
I RETTEN: Denne tegningen ble laget i forbindelse med at rettssaken mot den polske diplomaten og samtlige andre startet. Foto: Benoit Peyrucq / AFP, NTB scanpix Vis mer

- Ordene dere ville høre fra ham kommer nå gjennom min munn. Han prøvde å si disse ordene, men han klarte det ikke, sa han ifølge The Guardian, mens klienten satt gråtende ved siden av.

Målet skal aldri ha vært å drepe sjåføren, hevdet den siktede i retten. Andre siktede i saken har derimot hevdet at sjåføren også var et av målene i den nådeløse skyteepisoden.

Den siktede polakken hevdet også, gjennom advokaten, at han bestilte drapet fordi han ønsket å skåne partneren sin - altså Pastors datter. Milliardærarvingen skal, ifølge ham, ha gjort livet til dattera til et helvete. I etterforskningen har det derimot blitt spekulert på om han var redd for sin egen finansielle status.

DØMMES TROLIG: Den drepte arvingens datter Sylvia Pastor, her fotografert på vei inn i retten, ble tidlig utelukket som mistenkt i saken. Mannen hun har barn med, den polske diplomaten, dømmes trolig for å ha planlagt drapet. Foto: NTB scanpix
DØMMES TROLIG: Den drepte arvingens datter Sylvia Pastor, her fotografert på vei inn i retten, ble tidlig utelukket som mistenkt i saken. Mannen hun har barn med, den polske diplomaten, dømmes trolig for å ha planlagt drapet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Pastors datter ble nemlig diagnostisert med kreft i 2012, og dersom hun hadde dødd av sykdommen, ville han ikke fått det månedlige stipendet på 4,7 millioner kroner som 77-åringen utbetalte til begge sine barn. Det ble derfor trodd at han ønsket å sikre seg hele svigermors arv før han sto igjen uten kone og uten arv.

Sistnevnte potensielle motiv har han ikke kommentert selv.

Tirsdag ble den polske diplomaten og de to som skjøt mot bilen dømt til livstid i fengsel i retten.