Dronning Elizabeths begravelse:

Disse er til stede

Gjestene strømmer til dronning Elizabeths begravelse.

Dronning Elizabeth begraves mandag 19. september. Følg den her hos oss i Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON/OSLO (Dagbladet): Mandag 19. september tar verden farvel med dronning Elizabeth.

Seremonien vil foregå på Westminster Abbey klokka 12:00 norsk tid.

Ifølge BBC er det ventet at hele 2000 gjester vil delta.

De 500 utenlandske kongelige og stats- og regjeringssjefene som er spesielt invitert til dronning Elizabeth IIs begravelse, samles nå ved Royal Hospital Chelsea.

Det melder Sky News.

Ankommer Westminster Abbey

Der vil toppene vente før de i tur og orden vil kjøres i busser til Westminster Abbey, hvor seremonien vil avholdes.

Allerede nå har flere busser kjørt til og sluppet av gjester ved den ikoniske kroningskirken. I 09.40-tida var det en jevn strøm av gjester som ankom kirken.

Så langt har blant andre Storbritannias utenriksminister James Cleverly og Nadhim Zahawi, Ordfører i London, Labour-politiker Sadiq Khan, kansleren for Hertugdømmet Lancaster, den nest viktigste ministerposten i den britiske regjeringen, ankommet Westminster Abbey.

I tillegg har den høyt profilerte politikeren Jacob Rees-Mogg og William Hague fra De konservative ankommet. Den britiske opposisjonslederen Keir Starmer, lederen for Labour-partiet, har også ankommet Westminster Abbey.

Litt etter klokka 10.00 har også dronning Camillas (75) sønn, Tom Parker Bowles (47), ankommet.

Han er med det trolig en av de første familiemedlemmene som har ankommet Westminster Abbey. En stund etterpå er også Laura Lopes på plass, dronningens datter.

På plass

Flere kjendiser er også ventet til dronningens begravelse. En av dem som nå er på plass er den britiske TV-personligheten Bear Grylls.

Prinsesse Kate Middletons foreldre, Carole Middleton og Michael Middleton, har klokka halv elleve ankommet Westminster Abbey.

Det samme har Lady Pamela, Earl Mountbattens datter, broren til prins Philips mor.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, og hans kone Birgitte er også på plass. Det samme er Ungarns statsminister, Orban.

PÅ PLASS: Emmanuel Macron og Frankrikes førstedame, Birgitte Macron. Foto: AP / NTB
PÅ PLASS: Emmanuel Macron og Frankrikes førstedame, Birgitte Macron. Foto: AP / NTB Vis mer

Samtidig er Charles Michel, presidenten for Det europeiske rådet, og Brasils president, Jair Bolsonaro, til stede.

Japans keiser Naruhito og keiserinne Masako har også ankommet Westminster Abbey. Dette er deres første utenlandstur siden de ble kronet til keiser og keiserinne av Japan i 2019.

Tradisjonelt avstår en japansk keiser fra å delta i begravelser av religiøse årsaker, men har gjort et sjeldent unntak i dronning Elizabeth IIs tilfelle, melder Sky News

Kongefamilien

Noen av de siste til å ankomme Westminster Abbey er den britiske kongefamilien. Prins William (40) ankom i en bil sammen med kong Charles (73).

FAR OG SØNN: Kong Charles og prins William på vei til sin mor og bestemors begravelse. Foto: Emilio Morenatti / POOL / AFP / NTB
FAR OG SØNN: Kong Charles og prins William på vei til sin mor og bestemors begravelse. Foto: Emilio Morenatti / POOL / AFP / NTB Vis mer
DRONNING: Dronning Camilla ankom begravelsen sammen med prinsesse Kate og prins George og prinsesse Charlotte. Foto: AP / NTB
DRONNING: Dronning Camilla ankom begravelsen sammen med prinsesse Kate og prins George og prinsesse Charlotte. Foto: AP / NTB Vis mer

Kona, prinsesse Kate (40), ble kjørt sammen med dronning Camilla (75) og prins George (9) og prinsesse Charlotte (7).

MED SØRGESLØR: Prinsesse Kate er på plass og har på sørgeslør for anledningen. Foto: Marco BERTORELLO / AFP
MED SØRGESLØR: Prinsesse Kate er på plass og har på sørgeslør for anledningen. Foto: Marco BERTORELLO / AFP Vis mer

Også prins Harry (37) og kong Charles (73) har ankommet kapellet, sammen med prinsesse Beatrice - datter av prins Andrew (62). Hans ekskone, Sarah Ferguson, er også til stede.

EKS-SVIGERMOR: Sara Ferguson er på plass for å hedre sin tidligere svigermor. Hun var gift med prins Andrew fra 1986 til 1996. Foto: Andrew Milligan / Pa Photos / NTB
EKS-SVIGERMOR: Sara Ferguson er på plass for å hedre sin tidligere svigermor. Hun var gift med prins Andrew fra 1986 til 1996. Foto: Andrew Milligan / Pa Photos / NTB Vis mer

Hertuginne Meghan (41) har i likhet med resten av den britiske kongefamilien ankommet kroningskirken. Det er imidlertid en ting som vekker oppsikt.

Hertuginnen har valgt å vike fra en åreland tradisjon. Vanligvis bruker kvinnelige kongelige sørgeslør i forbindelse med begravelser.

VEKKER OPPSIKT: Hertuginne Meghan har ankommet kroningskirken. Hun har imidlertid droppet å bruke sørgeslør, noe som vekker oppsikt blent flere. Foto: Reuters / NTB
VEKKER OPPSIKT: Hertuginne Meghan har ankommet kroningskirken. Hun har imidlertid droppet å bruke sørgeslør, noe som vekker oppsikt blent flere. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Det har vært skikk siden 1300-tallet, og ble spesielt populært da dronning Victoria i sin tid brukte sørgeslør ut livet da hun mistet sin ektemann, prins Albert.

Unntak

USAs president Joe Biden vil imidlertid ikke ankomme Westminster Abbey i buss, ifølge The Guardian.

ANKOMMET: Joe Biden har ankommet Westminster Abbey. Foto: Reuters / NTB
ANKOMMET: Joe Biden har ankommet Westminster Abbey. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Det er altså gjort unntak for Biden av hensyn til den massive sikkerheten rundt ham, skriver avisa.

Han ankom i en Cadillac One, den amerikanske presidentens pansrede limousin, rundt klokka elleve. Sammen med seg har han kona, Jill Biden.

Rundt klokka 11.15 er Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson på plass. Det samme er Theresa May og David Cameron.

PÅ PLASS: Boris Johnson er på plass utenfor kirken sammen med kona, Carrie Johnson. Foto: AFP / NTB
PÅ PLASS: Boris Johnson er på plass utenfor kirken sammen med kona, Carrie Johnson. Foto: AFP / NTB Vis mer

Like etterpå ankommer Tony Blair, Gordon Brown og John Major. Det betyr at alle forhenværende statsministere, som er i live, har ankommet.

De ankom i rekkefølge etter når de satt som statsminister.

Rett bak kommer Storbritannias nåværende statsminister, Liz Truss.

PÅ PLASS: Storbritannias nye statsminister Liz Truss er på plass for å delta i dronningens begravelse. Foto: AFP
PÅ PLASS: Storbritannias nye statsminister Liz Truss er på plass for å delta i dronningens begravelse. Foto: AFP Vis mer

Canadas statsminister Justin Trudeau har også ankommet kirken. Han ankom sammen med regjeringssjefer i andre land som inngår i Samveldet av nasjoner. Mange av disse landene, deriblant Canada, har den britiske monarken som statsoverhode.

TIL STEDE: Kong Harald og Dronning Sonja er på plass i London. Foto: NTB
TIL STEDE: Kong Harald og Dronning Sonja er på plass i London. Foto: NTB Vis mer

Også vårt eget kongepar er på plass i Westminster Abbey mandag. Det var meldt på forhånd at både Kong Harald og Dronning Sonja ville være til stede.

Prosesjon

Prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward går ved siden av kong Charles når de følger dronningens kiste i kortesjen. Bak dem igjen går Charles sine barn, prins William og prins Harry samt deres koner prinsesse Kate og hertuginne Meghan.

SØRGEKORTESJE: Prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward går ved siden av kong Charles når de følger dronnngens kiste i kortesjen. Foto: Reuters / NTB
SØRGEKORTESJE: Prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward går ved siden av kong Charles når de følger dronnngens kiste i kortesjen. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Prins William og prinsesse Kate har også med seg sine to eldste barn prins George og prinsesse Charlotte, i sørgekortesjen. At barn deltar i en slik kortesje har imidlertid aldri skjedd før.

KORTESJE: Kong Charles sine barn, prins William og prins Harry, gikk også i sørgekortesjen bak sin far. Foto: Reuters / NTB
KORTESJE: Kong Charles sine barn, prins William og prins Harry, gikk også i sørgekortesjen bak sin far. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Peter Phillips, sønn av prinsesse Anne, deltar også i prosesjonen.

Kista skal altså føres fra Westminster Hall til Westminster Abbey, et steinkast unna. På denne ferden skal flere hundre soldater fra ulike britiske våpengrener, eskortere den avdøde dronningens kiste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer