Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

17. mai:

Disse ligger an til å vinne

Dagbladets lesere stemmer fram landets fineste bunad.

KAN VINNE: Hardangerbunaden, Nordlandsbunaden eller Rogalandsbunadene ligger an til å vinne Dagbladets bunadskåring. Stem på din favoritt i denne saken! Foto: Andreas Fadum / NTB Scanpix / Privat
KAN VINNE: Hardangerbunaden, Nordlandsbunaden eller Rogalandsbunadene ligger an til å vinne Dagbladets bunadskåring. Stem på din favoritt i denne saken! Foto: Andreas Fadum / NTB Scanpix / Privat Vis mer

Den siste uka har flere titalls tusen nordmenn stemt på sin favorittbunad i avstemninga om å kåre landets fineste. Meningene er mange om de forskjellige folkedraktene, men det tilsynelatende umulige valget om å kåre én, skal likevel gjøres.

Lørdag morgen er det tre bunader som kniver om å gå helt til topps: Nordlandsbunaden, Hardangerbunaden og Rogalandsbunaden.

MOTEANSVARLIG: Malin Gaden er ikke overrasket over de tre bunadene som kniver om seieren. Foto: Privat
MOTEANSVARLIG: Malin Gaden er ikke overrasket over de tre bunadene som kniver om seieren. Foto: Privat Vis mer

Moteansvarlig for KK, Malin Gaden, er ikke overrasket over at Nordlandsbunaden er blant de tre bunadene som topper lista.

- Jeg kan godt forstå at Nordlandsbunaden ligger på topp tre så å si hvert eneste år. Blåfargen og grønnfargen er superlekre og kan minne om den norske naturen. Fjord, fjell og nydelig vekster. Bunaden har også et flott sjal som ligger over skuldrene, noe som gir den det lille ekstra, mener hun.

Den første Nordlandsbunaden for kvinner ble ifølge Norsk Flid Husfliden presentert og godkjent på årsmøtet til Hålogaland Ungdomslag i Leirfjord allerede i 1928.

Mønsteret til livet er utarbeidet etter modell av en brudekjole fra Ravassåsen i Vefsn, og broderiet ble funnet på to stoffbiter fra Røyten i Vefsn. Disse har form som en bringeklut, skriver Husfliden.

Da Dagbladet hadde en uoffisiell kåring av Norges vakreste kvinnebunad i 2013, 2015 og 2017, var det den blå varianten av Nordlandsbunaden som tok førsteplassen.

EN FAVORITT: Nordlandsbunaden har vunnet Dagbladets kåring flere ganger. Nå er den med i kampen igjen. Foto: NTB Scanpix
EN FAVORITT: Nordlandsbunaden har vunnet Dagbladets kåring flere ganger. Nå er den med i kampen igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overrasket

KKs moteansvarlig er imidlertid overrasket over at én helt spesiell bunad, som blant folkemengdene ofte viser seg å være populær, ikke er blant topp tre.

- Det overrasker meg litt at beltestakken fra Telemark ikke har nådd opp på pallen. Hvis det er én bunad jeg ser spesielt mye av på sosiale medier og blant unge mennesker, så er det den, sier hun, og fortsetter:

- Bunaden har på mange måter blitt trendy, og flere går nok bort ifra det at man skal bære bunaden som tilhører det stedet man er fra. Beltestakken er jo fantastisk flott med utrolig mange fine detaljer og farger - så jeg forstår godt at den er populær.

De to andre bunadene som ligger an til å kunne hente hjem seieren i Dagbladets kåring, Hardangerbunaden og Rogalandsbunaden, mener Gaden begge byr på en rødfarge som gjør at de representerer fargene til Norge veldig godt.

- Men Rogalandsbunaden kan også ha ulike farger i vesten, så det kan godt hende at det appellerer til mange - muligheten til å kunne designe litt selv! Begge bunadene er også veldig fine i livet med hver sin variant av et belte. Det er jo det som er så flott med bunader - alle har så forskjellige detaljer.

BUNADSSKJEF: Kjendis-stylist og skjønnhetsekspert Cecilie Krogh Sundbø kommer med 17. mai-tips. Video: Cecilie Krogh Sundbø / Dagbladet TV. Vis mer

Kronprinsessas spesielle bunad

Ifølge Norske Bunader kom initiativet til Rogalandsbunaden fra læreren Magnus Vaage allerede i 1917. Varianten av Rogalandsbunaden vi kjenner best i dag, og som har forandret seg en del fra utgangspunktet fra 1917, er utviklet av folkedanseren og manufaktoreier Einar Nordaker i samarbeid med bunadsnemda i Rogaland i 1955, skriver nettstedet.

KONFIRMASJONSGAVE: Mette-Marit i Rogalandsbunad i 2013. Foto: NTB Scanpix
KONFIRMASJONSGAVE: Mette-Marit i Rogalandsbunad i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer
POPULÆR: Kathrine Sørland er også blant dem som har en utgave av Rogalandsbunaden. Foto: Privat
POPULÆR: Kathrine Sørland er også blant dem som har en utgave av Rogalandsbunaden. Foto: Privat Vis mer

En som er stor tilhenger av denne bunaden, er kronprinsesse Mette-Marit, som fikk sin da hun konfirmerte seg. Hun har hele sju bunader å velge mellom, men har brukt Rogalandsbunaden ved flere anledninger.

- Jeg kommer fra en familie med mye håndverk. Bunaden min, som jeg fikk til konfirmasjonen, er det min mormor som har brodert. Hun har brodert bunad til alle barnebarna sine, fortalte Mette-Marit under Fretex' gjenbruksdager i 2014.

«Nasjonalen»

Kronprinsesse Mette-Marit har også Hardangerbunad, som også er blant topp tre på årets kåring. Den fikk hun i bryllupsgave fra Hardangerrådet da hun giftet seg med kronprins Haakon i 2001.

Ifølge Norsk Flid Husfliden var Hardangerbunaden lenge nærmest et nasjonalsymbol og ble brukt av mange rundt om i landet. Bunaden er blant de mest kjente vi har, og har tidligere gått under navnet «Nasjonalen».

HARDANGERBUNAD: Mette-Marit er blant dem som eier en Hardangerbunad. Nå kan den vinne Dagbladets kåring. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HARDANGERBUNAD: Mette-Marit er blant dem som eier en Hardangerbunad. Nå kan den vinne Dagbladets kåring. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Hardangerbunad er en samlebetegnelse på bunader fra de ulike bygdene i Hardanger. Draktskikken hadde eldre trekk med lokale særpreg som sammen med dronning Maud sitt bruk og tidlig turisme gjorde den svært populær, skriver nettstedet.

Hvilken bunad som vinner Dagbladets kåring avgjøres lørdag kveld. Du kan fremdeles stemme lenger opp i denne saken!

KK, som Malin Gaden er moteansvarlig i, er i likhet med Dagbladet en del av Aller Media.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!