Modellindustrien:

Disse undertøys­modellene vekker internasjonal oppsikt

En er rullestolbruker, en sliter med håravfall, mens en annen har samme kreftgen som Angelina Jolie. 

<strong>NYSKAPENDE:</strong> Undertøysmerket Curvy Kate har lansert en kampanje, «The New Sexy», som handler om å utfordre folks oppfatning av hva som er vakkert. Foto: Curvy Kate / Splash / NTB Scanpix
NYSKAPENDE: Undertøysmerket Curvy Kate har lansert en kampanje, «The New Sexy», som handler om å utfordre folks oppfatning av hva som er vakkert. Foto: Curvy Kate / Splash / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste åra har moteindustrien blitt mer bevisst på å fronte mangfold når nyeste mote skal vises fram på catwalken og i reklamekampanjer.

Den amerikanske «plus size»-modellen Ashley Graham (28) har eksempelvis oppnådd stor suksess og er blitt et forbilde for mange unge jenter.

Nå får det britiske undertøysmerket Curvy Kate oppmerksomhet for sin nyeste kampanje, «The New Sexy». Merket er ute etter å utfordre folks forestillinger om hva som er sexy ved å være nyskapende i sin bruk av modeller.

Lenka til rullestol som 29-åring

Blant de åtte undertøysmodellene i kampanjen finner man 34 år gamle Gemma Flanagan.

<strong>SITTER I RULLESTOL:</strong> Gemma Flanagan (34). Foto: Curvy Kate / Splash / NTB Scanpix
SITTER I RULLESTOL: Gemma Flanagan (34). Foto: Curvy Kate / Splash / NTB Scanpix Vis mer

Etter at hun fikk diagnosen Guillain-Barré-syndrom for fem år siden, er hun i stor grad blitt avhengig av rullestol, skriver The Independent. Tidligere hadde hun drømmejobben som flyvertinne for British Airways, men etter at hun ble syk, har 34-åringen jobbet hardt for å gjenreise livet sitt.

- Jeg ble nødt til å finne igjen min egen identitet og lære å elske kroppen min på nytt, sier Flanagan i et blogginnlegg for Curvy Kate.

Syndromet hun lider av er en autoimmun sykdom som fører til nerveskade og lammelser i spesielt bein og underkropp, ifølge Norsk Helseinformatikk.

34-åringen måtte bruke bortimot ett år på sykehusopphold og intens rehabilitering etter at hun fikk diagnosen.

Ble hårløs til bursdagen sin

En annen av Curvy Kates nye undertøysmodeller, er 24 år gamle Yasmin Taylor.

Hun lider av Alopecia Areata, en sykdom som fører til flekkvis håravfall. Tilstanden kan være forbigående hos mange, men Taylor var ikke så heldig.

- Jeg fikk diagnosen da jeg var 15. Jeg mistet alt håret mitt like før 20-årsdagen min. Da begynte jeg å gå med parykk, som jeg gjemte meg bak i tre år. I mars 2015 kvittet jeg meg med parykken, sier hun i et annet blogginnlegg.

<strong>MISTER HÅRET:</strong> 24 år gamle Yasmin Taylor. Foto: Curvy Kate / Splash / NTB Scanpix
MISTER HÅRET: 24 år gamle Yasmin Taylor. Foto: Curvy Kate / Splash / NTB Scanpix Vis mer

Taylor forteller at hun i dag legger ut bilder og tekster på Instagram om hårtapet sitt, og at hun opplever at mange finner støtte i at hun er så åpen om lidelsen.

Her i Norge har blogger, forfatter og foredragsholder Vibeke Klemetsen (41) fortalt om sine erfaringer med hudsykdommen. Hun fikk diagnosen som 11-åring, men etter to år kom håret tilbake. Den 25 år gamle Oslo-studinen Kristine Odgaard Jacobsen er også blant dem som har vært åpen om diagnosen.

Samme skjebne som Jolie

34 år gamle Carla Atherton fra Cheshire i England har også en sterk historie å komme med.

I den nye undertøyskampanjen poserer hun i en sort BH med push-up, men det er ikke hennes egne bryster som får et løft.

- Jeg kjenner ikke mine mye «pupper», fordi alle nervene er fjernet. Det samme er alt av naturlig brystvev og fett, forteller hun.

For to år siden fant Atherton ut at hun er bærer av brystkreftgenet BRCA1, som gir opptil 87 prosent risiko for brystkreft og opptil 63 prosent risiko for eggstokkreft, ifølge Store medisinske leksikon.

Den nyskilte Hollywood-stjerna Angelina Jolie (41) har den samme genfeilen, som går i arv, og har som kjent gjennomført flere omfattende inngrep for å redusere kreftrisikoen. 41-åringen har valgt å fjerne eggstokkene, og har erstattet brystvev med implantater.

<strong>FJERNET BRYSTENE:</strong> Carla Atherton (34). Foto: Curvy Kate / Splash / NTB Scanpix
FJERNET BRYSTENE: Carla Atherton (34). Foto: Curvy Kate / Splash / NTB Scanpix Vis mer

- Stor endring

Curvy Kate har også en 65 år gammel dame (som vil vise at alder bare er et tall), en plus size-modell og ei jente med et fødselsmerke i ansiktet, i stallen. Blant annet.

<strong>FØDSELSMERKE:</strong> Paige Billiot (24) ble født med et stort fødselsmerke i ansiktet. Foto: Curvy Kate / Splash/ NTB Scanpix
FØDSELSMERKE: Paige Billiot (24) ble født med et stort fødselsmerke i ansiktet. Foto: Curvy Kate / Splash/ NTB Scanpix Vis mer

Kampanjen har fått internasjonal oppmerksomhet, og er omtalt i alt fra tyske, britiske, danske, spanske og amerikanske medier.

- Hele skjønnhetsidealet er i endring, og det kan virke som det er et skifte i modellindustrien, også. De siste åra har folk seg sett seg lei av det «perfekte», og det har vært større etterspørsel etter nye type modeller - der mangfold er stikkordet, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir, trendekspert og Vixen-redaktør, til Dagbladet.

Einarsdóttir tror trenden er kommet for å bli, men understreker at det er lett å ta seg vann over hodet.

- Selv om utviklingen definitivt går i riktig retning, er det lett, som en kommersiell aktør, å bare hive seg på fordi «alle gjør det». Det er viktig at kampanjen har mål og mening, og at det handler om noe mer enn bare å selge et produkt, sier hun.

EGEN BARBIE: Supermodellen Ashley Graham ble hedret med egen Barbie-dokke under Glamour's Women of the Year Awards i Los Angeles mandag kveld. Video: Addition Elle / Ashley Graham / Instagram Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer