Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald og dronning Sonja 80 år:

- Dobbelt fantastisk at kongen og dronningen er så dritgode til å være konge og dronning

Flere tusen hadde møtt opp for å hylle kongeparet på Slottsplassen i ettermiddag.

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år fyller både kong Harald og dronning Sonja 80 år, og i den anledning er det duket for storstilt feiring av dem begge.

Tirsdag ettermiddag gikk startskuddet for festen, som skal gå over to dager. Flere tusen hadde samlet seg på Slottsplassen, hvor kong Harald på forhånd hadde lovet ut Krone-is til de mange oppmøtte.

Ifølge Se og Hørs kongereportene på Slottsplassen har det blitt delt ut flere tusen eksemplarer av den klassiske iskremen.

Underholdningen besto blant annet av drilloppvisning med Hans Majestet Kongens Garde, og sang og musikk med Soul Children.

VINKET TIL FOLKET: Tre generasjoner norsk kongefamilie var på plass for å hilse på folkemengden i dag. Foto: Lars Eivind Bones
VINKET TIL FOLKET: Tre generasjoner norsk kongefamilie var på plass for å hilse på folkemengden i dag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Fantastisk ærefullt

Like over klokka halv syv i kveld kom kongeparet, sammen med barnebarn, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha ut på slottsbalkongen, hvor de vinker til folkemengden foran Slottet. Også flere andre kongelige gjester, deriblant det svenske kronprinsparet, var på plass.

FEIRER: Kronprins Håkon og Prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer

Skuespiller Bjarte Hjelmeland fortsatte det hele med å lese en monolog til kongeparet. For noen måneder siden ble han nemlig oppringt fra Slottet med spørsmål om han ville holde folkets bursdagstale i forbindelse feiringen av kongen og dronningen.

- Sjansen for å bli god i en jobb man er født inn i, er liten. Derfor er det dobbelt fantastisk at kongen og dronningen er så dritgode til å være konge og dronning, skrøt Hjelmeland i kveldens tale.

Hjelmeland har underholdt på Slottet flere ganger, og han har hatt nærkontakt med kongeparet både som skuespiller og teatersjef.

Slottsbalkong-seansen ble avsluttet med framføring av en rungende bursdagssang for jubilantene.

- HURRA!: Flere tusen var samlet på Slottsplassen under feiringen av kongeparets 80-årsdager. Her synger publikum og Garden bursdagssangen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kortreist mat

Det er regnet at inntil 40 gjester fra Europas kongehus, i tillegg til det islandske og det finske presidentparet, vil ta del i feiringen.

I dag avsluttes kvelden med gallamiddag på Slottet, der det ifølge NTB står kortreist norsk mat på menyen.

Gjestene får først servert kongekrabbe, laksetartar med grillet agurk, østersmajo, rogn og reddiker.

Neste smaksnytelse er kalv med tartelett (erter og neper), grønn og hvit asparges, vill asparges, rødbetpuck, granskuddsjy og løk, ifølge NTB.

Deretter skal kongeparet og deres gjester få smake lime og oxalis mousse med sitron/ingefær marmelade.

Ifølge NRK, som på forhånd hadde tatt turen innom kjøkkenet og snakket med kokkene, kommer all maten fra Norge – og skal altså være svært så kortreist. Noe kongeparet skal være opptatt av.

GALLAMIDDAG: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes ankommer kveldens gallamiddag på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GALLAMIDDAG: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes ankommer kveldens gallamiddag på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Fest på Operataket

Onsdag formiddag klokken 11.00 tar Kongeskipet Norge med seg jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden.

Gjestene drar ut til Kongeskipet fra Honnørbrygga nedenfor Rådhuset. De danske gjestene reiser over fra Kongeskipet Dannebrog, som ligger til kai under Akershus festning.

Deretter drar de kongelige hjem for å få på seg finstasen. Som en del av feiringen inviterer regjerningen til fest på Operaen på kvelden med 300 inviterte gjester fra inn- og utland.

Kongeparet ankommer sist, der de blir tatt imot av kveldens vert, statsminister Erna Solberg. Utenfor operaen vil det være dans og musikk.

DELTOK I FEIRINGEN: Flere kongelige gjester, deriblant det svenske kronprinsparet, var til stede på slottsbalkongen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DELTOK I FEIRINGEN: Flere kongelige gjester, deriblant det svenske kronprinsparet, var til stede på slottsbalkongen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Godt representert

Både den norske, svenske og danske kongefamilien vil - som ganske forventet -være på plass under feiringen.

Fra Sverige kommer dronning Silvia (73), kong Carl Gustaf (71), kronprinsesse Victoria (39) og prins Daniel (43).

Også prins Carl Philip (37) og prinsesse Sofia (32) vil delta.

Kong Harald fylte 80 år 21. februar i år, mens dronning Sonja fyller 80 år 4. juli.

Prins Joachim (47) og prinsesse Marie (41) fra Danmark vil bare delta under onsdagens markering, mens dronning Margrete (77), kronprins Frederik (48) og kronprinsesse Mary (45) vil være til stede begge dagene, melder Kongehuset.

Det kommer også gjester som har litt lenger reisevei enn våre naboer.

Hele veien fra Monaco kommer fyrst Albert (59), mens fra Belgia møter Kong Philippe (57) og dronning Mathilde (44) opp.

KONG HARALD 80 ÅR: Tirsdag 21. februar fyller Kong Harald 80 år, Dagbaldet har samlet noen av Kongens mange minneverdige øyeblikk. Video: Torstein Bøe / Ole Berg-Røsten / Scanpix / Dagbladets arkiv Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!