Sean Connery:

Dødsårsaken er klar

James Bond-stjerna gikk til manges store sorg bort for en måned siden.

GIKK BORT: Sean Connery er død, 90 år gammel. Vis mer
Publisert

31. oktober gikk filmlegenden og «James Bond»-skuespilleren Sean Connery bort. Etter å ha levd et tilbaketrukket liv den siste tida, gikk han bort blant sine nærmeste.

Han sovnet stille inn, og det hele gikk fredfullt for seg, kunne enka Micheline Roquebrune (91) fortelle i kjølvannet av dødsfallet.

Hun røpet også at ektemannen led av en sykdom som ikke tidligere var kjent.

- Det var ikke noe liv for ham. Han var ikke i stand til å uttrykke seg den siste tida. I det minste døde han mens han sov, og det var så fredfullt. Jeg var med ham hele tida, og han bare gled av gårde. Det var det han ønsket, fortalte hun til Daily Mail dagen etter dødsfallet.

- Han hadde demens, og det krevde mye av ham. Han fikk sitt siste ønske oppfylt ved å gli av gårde uten noe oppstyr.

Nå har kjendisnettstedet TMZ publisert dødsattesten til den avdøde stjerna. Der framgår det at han døde av lungebetennelse, alder og hjerteflimmer.

IKON: Sean Connery, her fra James Bond-filmen «Dr. No» fra 1962. Foto: NTB
IKON: Sean Connery, her fra James Bond-filmen «Dr. No» fra 1962. Foto: NTB Vis mer

Asken skal spres i hjemlandet

Connery døde i sitt hjem på Bahamas. Hans ønske var å bli kremert der. Familien vil også spre asken i hjemlandet Skottland.

- Vi skal ta Sean tilbake til Skottland - det var hans siste ønske. Han ønsket asken sin spredt på Bahamas og også i hjemlandet, fortalte Roquebrune i midten av november, ifølge NME.

Skuespilleren ble født i Edinburgh i 1930. Han har vært en stor forkjemper for skotsk uavhengighet, og han var medlem av det politiske partiet Scottish National Party.

Familien venter til det er trygt å reise igjen, før de fullfører den avdøde skuespillerens siste ønske.

De vil også arrangere en minneseremoni for ham i Skottland, men datoen for dette er ennå ikke satt, grunnet omstendighetene.

Roquebrune er en marokkansk-fransk maler som møtte sin skotske ektemann i 1970, på en golfturnering i Marokko. Paret giftet seg i 1975, og var altså gift i 45 år.

De fikk imidlertid ingen barn sammen. Sønnen Jason har Connery fra sitt første ekteskap med Diane Cilento. Hun døde i 2011.

Kjent som spion

Den britiske skuespilleren er best kjent for sin rolle som den populære spionen James Bond, eller agent 007. Han var nemlig den aller første som spilte Bond i den offisielle filmrekka, og flere forbinder derfor Connery med spionen.

Han spilte i til sammen sju Bond-filmer, inkludert filmer som «Dr. No», «From Russia with Love» og «Goldfinger».

Connery har gjennom karrieren rukket å vinne en rekke priser, inkludert den gjeve Oscar-statuetten i 1988, samt tre Golden Globe-priser. Oscaren fikk han for rollen som Jim Malone i filmen «The Untouchables» («De ubestikkelige»).

BOND-EKSPERT OM DEN NYE 007- Lars Johnsrud gir et innblikk på mottakelsen av den nye James Bond filmen. Vis mer

Han feiret sin 90-årsdag i august i år, omringet av familie og venner.

Ifølge BBC trivdes Connery aldri noe særlig med Hollywood-livsstilen, og ønsket heller å bruke tida si på golfbanen ved hjemmene sine i Spania, Portugal og Karibia - sammen med kona, Micheline.

I 2000 ble han utnevnt til Knight Bachelor for sitt arbeid og ble dermed adlet, og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran navnet sitt. I januar 2001 mottok han prisen for livslang innsats fra Palm Springs internasjonale filmfestival.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer