Per Fugelli:

Dødssyke Per Fugelli: - Det er vel ingen som tror på det lenger. Det begynner å likne på en bløff

Har vært syk i åtte år. 

«PER DØR»: I kveld gjester Per Fugelli talkshowet Skavlan, der han åpner opp om de mange behandlingene han har fått gjennom de siste åtte åra. I tillegg skriver han på en ny bok, titulert «Per dør». Video: NRK Vis mer

(Dagbladet): I åtte år har professor og lege Per Fugelli (73) kjempet mot døden. En kamp han lenge har vært innforstått med at han ikke kommer til å vinne.

FIKK PRIS: Per Fugelli ble tildelt Menneskeverds Livsvernpris denne måneden. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FIKK PRIS: Per Fugelli ble tildelt Menneskeverds Livsvernpris denne måneden. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Tidligere denne måneden ble han tildelt Menneskeverds Livsvernpris for sin åpenhet rundt sin egen situasjon, og for sitt engasjement for utsatte og sårbare grupper i samfunnet.

Likevel får han spørsmål og kommentarer som «Er du ikke dau?» og «Håper du dør snart».

- Det er vel ingen som tror på det lenger. Det begynner å likne på en bløff. Her sitter jeg på Skavlan, og ser godt ut. Og skriver «Per dør», sier Fugelli til Skavlan.

I kveld gjester han talkshowet, og åpner opp om eget sykdomsforløp og arbeidet med en ny bok. Overfor Dagbladet forklarer Fugelli imidlertid at sistnevnte utspill ikke skal tas altfor alvorlig.

- Jeg bare spøker med at jeg har vært en slags misjonær eller «reklamemann» for døden i åtte år. Da er det kanskje noen som lurer, eller stiller spørsmål, sier han til Dagbladet.

- Kreft i lillehjernen

For han ser kanskje «godt ut». Sannheten er at kroppen hans har vært igjennom enorme påkjenninger, etter utallige behandlinger de siste åra.

- Jeg har hatt kreft i tykktarmen. Begge lungene, gang på gang på gang. Nå har jeg kreft i lillehjernen, cellegiftregime. Fem store kreftoperasjoner, og er nettopp ferdig med strålebehandling. Så jeg mener jeg har lov til å skrive «Per dør», forteller han til Skavlan.

  • Se det sterke klippet øverst i saken.

73-åringen har selv vært åpen om sykdommen i offentligheten, og har blant annet skrevet boka «Døden, skal vi danse?». Den dreier seg om det å leve med døden som følgesvenn.

«Vi skal dø sammen, denne boka og jeg.» Per Fugelli

- Den ble utgitt i 2010. Siden den gang har situasjonen blitt langt mer alvorlig, med mange kreftsvulster i lungene, og nå i lillehjernen, sier Fugelli til Dagbladet.

- Verdifullt for alvorlig syke

Der boka «Døden, skal vi danse?» var preget av en humoristisk penn, vil «Per dør» ha en litt annen fremtoning, forklarer han.

- Jeg prøver å få fram det jeg tror vil være verdifullt for andre alvorlig syke mennesker. I siste livsfase er det mye bly, mange minuser og mørketid, men det er også lyspunkter. Jeg prøver å få frem at det er en del verdier og kvaliteter også ved livets siste akt.

Fugelli har skrevet mellom 200-300 sider av boka som vil bli hans siste. 73-åringen forklarer imidlertid at han aldri kommer til å få se sitt eget verk bli gitt ut.

- Vi skal dø sammen, denne boka og jeg. Det er litt av det fine. Jeg skal skrive til «the end».

- Blir ikke borte

Fugelli har tidligere fortalt at han skal ta sine siste åndedrag i sitt eget hjem. Blant den litteraturen, musikken og kunsten som har vært så viktig for ham i livet.

I februar pensjonerte kona Charlotte Holst Fugelli seg slik at de to sammen kunne oppleve det Per hadde planlagt for sine siste måneder.

Saken fortsetter under bildet:

SAMMEN TIL DET SISTE: Per Fugelli og kona Charlotte på hytta på Lyngvær ved Røst i Lofoten. I fjor pensjonerte Charlotte seg for å kunne være sammen med ektemannen til det siste.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SAMMEN TIL DET SISTE: Per Fugelli og kona Charlotte på hytta på Lyngvær ved Røst i Lofoten. I fjor pensjonerte Charlotte seg for å kunne være sammen med ektemannen til det siste. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Den siste tida ønsker han å være mest mulig sammen med familien og tilbringe mye ute i naturen.

- Jeg tror ikke på himmelen og har ikke noen Gud, men som syk har jeg fått en dypere og sterkere følelse av å være en del av skaperverket. Det er en fredelig følelse å vite at når jeg dør, så går molekylene mine tilbake og gjenoppstår - kanskje som en blomst. De blir ikke borte, fortalte han til Dagbladet i april.