Pink:

Donerer millioner til skogbrannene

- Jeg er helt ødelagt over å se på det som skjer i Australia akkurat nå.

- ØDELAGT: Pink sender millioner av kroner i håp om å bidra til å hindre de voldsomme skogbrannene i Australia. Foto: NTB scanpix
- ØDELAGT: Pink sender millioner av kroner i håp om å bidra til å hindre de voldsomme skogbrannene i Australia. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden september har kraftige skogbranner herjet i Australia. Minst 20 mennesker har mistet livet i delstatene Sør-Australia og New South Wales, og mer enn 1300 hjem er etterlatt ødelagte.

Australske myndighetene har kunngjort at de mange skogbrannene, som er ute av kontroll, skaper de reneste pyrostormer – eller pyrocumulonimbus (pyroCB) – som det heter på fagspråket.

Mange australiere har anklaget statsminister Scott Morrisons regjering for passivitet mot klimaendringer, i kjølvannet av brannkrisa, skriver BBC.

Donerer millioner

Én av dem som håper å kunne gjøre en forskjell i det brannherjede kontinentet, er Alecia Beth Moore (40), bedre kjent under artistnavnet Pink.

- Jeg er helt ødelagt over å se på det som skjer i Australia akkurat nå med de grusomme skogbrannene. Jeg lover bort 500 000 dollar direkte til de lokale brannvesenene som kjemper så hardt på frontlinjene, skriver stjerna på Instagram.

Det tilsvarer over 4,4 millioner norske kroner.

- Hjertet mitt går ut til alle våre venner og familie i Oz, avslutter hun innlegget med.

Moore har også lagt ved opplysninger om hvordan man kan donere penger til de lokale hjelpemannskapene.

Stjernas hus i fare

Også den australske skuespilleren Nicole Kidman (52) har donert det samme beløpet, altså omkring 4,4 millioner kroner, til hjelpemannskapene søndag.

Brannmannskapene har havnet i søkelyset for sin innsats, også fordi økonomien enkelte steder angivelig er så begrenset at frivillige har ønsket seg verneutstyr som private julegaver, skriver blant andre den australske avisa Goulburn Post. Ifølge The Guardian har enkelte av redningsmannskapenes baser også manglet mat.

Kidman er i disse dager på plass i Los Angeles, hvor Golden Globe-utdelinga finner sted natt til mandag. Til Us Magazine skal en representant for Kidman ha uttalt at stjerna også er personlig berørt av brannene, ettersom hun og ektemannen, Keith Urban (52), har et hus i et av områdene som er berørte av brannene.

Flere kampanjer har dukket opp de siste dagene, og stjerner som Kim Kardashian er blant dem som har retweetet informasjon om hvordan man kan donere til sine millioner av følgere, skriver The Guardian.

DONERER MILLIONER: Den australske skuespilleren Nicole Kidman er blant dem som har donert millioner til brannmannskapene i Australia. Foto: NTB Scanpix
DONERER MILLIONER: Den australske skuespilleren Nicole Kidman er blant dem som har donert millioner til brannmannskapene i Australia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er ikke første gang de store stjernene trår til når branner tar for seg. I august i fjor opprettet Leonardo DiCaprio et krisefond i forbindelse med katastrofen i Amazonas.

Da flamme tok tak i Notre-Dame strømmet kjendismilliardærene til for å redde den brannskadde katedralen.

Krisetilstander

Skogbrannene har brakt med seg temperaturer på opp mot 46 varmegrader i landet. I deler av New South Wales er det orkanvind på en styrke opp mot 130 kilometer i timen.

Et av stedene som er hardest rammet er kystbyen Mallacoota i delstaten Victoria lenger sør i landet.

Midt på dagen lørdag – i det som er midt på sommeren i Australia – ble himmelen i byen kullsvart, som følge av den kraftige brannen.

Et rød glød kunne synes på den nattsvarte himmelen, som oppsto midt på dagen. Byen har vært så herjet av brannene at folk har måttet flykte ned til havet. Myndighetene advarer ifølge Sydney Morning Herald med at storbrannen kan spre seg «fryktelig fort».

DRAMATISK: En gruppe brannmenn kjørte gjennom en skogbrann i nærheten av New South Wales i Australia, og måtte bruke branntepper for å beskytte seg selv. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer