Doris Day er død

Ble 97 år gammel.

DØD: Hollywood-ikonet Doris Day er død. Hun ble 97 år gammel. Dette bildet ble tatt i 1950. Foto: NTB scanpix
DØD: Hollywood-ikonet Doris Day er død. Hun ble 97 år gammel. Dette bildet ble tatt i 1950. Foto: NTB scanpixVis mer

Den amerikanske skuespilleren Doris Day er død. Det skriver NTB. Dødsfallet bekreftes av stiftelsen hennes.

- Hun var i utmerket fysisk form for alderen, inntil hun nylig fikk en alvorlig lungebetennelse, heter det i uttalelsen.

I løpet av sin mangeårige karriere, som startet på slutten av 1930-tallet i USA, bemerket hun seg som både skuespiller, sanger og aktivist. Hun anses som et av de største ikonene i Hollywood, og ble i 2004 tildelt presidentens frihetsmedalje for sine utmerkelser.

LEGENDE: Doris Day, her fotografert i 1989, er død. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Doris Day, her fotografert i 1989, er død. Foto: NTB scanpix Vis mer

Day, hvis fulle navn var Doris Mary Ann Kappelhoff, var spesielt kjent for sine roller i musikaler, komedier og dramafilmer. 97-åringen var også å se i Hitchcocks «The Man Who Knew Too Much» fra 1956. Hun er ansett som en av, om ikke den aller største, filmstjernene fra 1960-tallet.

Suksessen sørget for at hun på sikt fikk sitt eget humorprogram på CBS, som sluttet å gå på starten av 1970-tallet.

Hun var gift fire ganger, og hadde bare et barn - Terry Melcher. Han døde i 2004. Filmstjerna hadde derimot mange kjæledyr, og var store deler av karrieren opptatt av dyrevelferd.

Days selvbiografi «Doris Day: Her Own Story» ble utgitt i 1976. Der delte hun sine opplevelser om pengeproblemer og tre mislykkede ekteskap, i kontrast til det lykkelige bildet som ble fremstilt gjennom hennes Hollywood-karriere.