Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Anno» 2017:

Drama i «Anno»-kulissene:
- Jeg var på gråten halvparten av tiden

Charlotte Fossum lot ikke smertefull barneleddgikt hindre henne fra å komme til VM i cheerleading. Mens i «Anno» sa kroppen stopp. 

TØFT: Charlotte Fossum trodde hennes fysiske styrke som cheerleader skulle hjelpe henne gjennom ukas krevende svenneprøve i «Anno». Slik ble det imidlertid ikke. Her får hun trøst av meddeltaker Per Midtstue Jensen. Foto: Strix / NRK
TØFT: Charlotte Fossum trodde hennes fysiske styrke som cheerleader skulle hjelpe henne gjennom ukas krevende svenneprøve i «Anno». Slik ble det imidlertid ikke. Her får hun trøst av meddeltaker Per Midtstue Jensen. Foto: Strix / NRK Vis mer

(Dagbladet): Den nye «Anno»-sesongen er i gang på NRK, og en sentral del av konkurransen er svenneprøvene deltakerne må gjennom.

I første episode presenterte programleder Selda Ekiz (32) det første svennestykket, å hugge ut en gryte av kleberstein.

Årets eldste mannlige deltaker, Bjørn Angell Knudtzen (60), er utdannet lege og tannlege og har vært borti arbeid med stein tidligere. Årets yngste deltaker, Charlotte Fossum (20), meldte seg frivillig blant damene til å debutere som steinhugger.

Fossum, som var 19 år i «Anno», tok fatt på svennestykket med stor selvtillit. Imidlertid gikk ingenting som planlagt, og i onsdagens episode måtte hun trekke seg fra prøven.

Angell Knudtzen ble utnevnt til svenn, noe som medførte at han valgte helikopterpilot Linn Elise Rølvåg (33) til førsteduellant. Fredag kjemper Rølvåg mot en av de andre damene om å bli i «Anno».

TØFF UTFORDRING: Bjørn Angell Knudtzen og Charlotte Fossum stod i svennebua i flere timer om dagen. Foto: Strix / NRK
TØFF UTFORDRING: Bjørn Angell Knudtzen og Charlotte Fossum stod i svennebua i flere timer om dagen. Foto: Strix / NRK Vis mer

Måtte tilkalle lege

Charlotte Fossum omtaler de mange timene over steinblokka i svennebua som beintøffe.

KOSTBAR «LEKEGRIND»: Årets «Anno»-deltakere har fått gleden av å leve livet i en 1537-utgave av Trondheim som er bygget i Erkebispegården ved siden av Nidarosdomen. Video: NRK / Strix Vis mer

- Jeg tenkte at guttene sannsynligvis kom til å ta svennestykket uansett. Men jeg følte meg fysisk sterk nok til å klare det, og psykisk sterk, men det var jo et helvete å stå inni den svenneboden, sier hun til Dagbladet.

Det var fadderuke for studentene i Trondheim. 20-åringen hørte konserter, festing og lukta hamburgerne fra matbodene utenfor mens hun sleit med steinen.

Og så begynte høyrehånda hennes å krangle. Hun hadde fått en betennelse i den ene pekefingeren.

- Legen kom og bandasjerte den. Jeg fikk smertestillende og betennelsesdempende, det kommer ikke fram på tv. Jeg måtte ta sterkere smertestillende for å få sove på natten, det var så vondt, røper hun.

SMERTER: Charlotte Fossum røper at hånda hennes var hoven en god stund etter svenneprøven i «Anno». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SMERTER: Charlotte Fossum røper at hånda hennes var hoven en god stund etter svenneprøven i «Anno». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Snakket med psykolog

Legen anbefalte Fossum å ikke fortsette, og hun trakk seg fra svenneprøven med tungt hjerte.

Som tiåring fikk hun diagnosen barneleddgikt, av typen oligoartikulær barneleddgikt (færre enn fem ledd angrepet når sykdommen begynner, journ.anm.). Selv om hun er blitt friskmeldt to ganger har plagene kommet tilbake i både knær og ankler.

- Skulle jeg fortsette og få en verre betennelse i et ledd der inne? Hovner jeg først opp i et ledd... Det går ikke over av seg selv. Så for én gangs skyld hørte jeg på kroppen min.

Å trekke seg og samtidig svikte resten av laget, gikk veldig inn på henne. Det kommer ikke så godt fram på tv, men Fossum røper at hun ofte tok til tårene.

- Det var kjempekjipt, en skikkelig ekkel følelse. Jeg var på gråten halvparten av tiden. Jeg gråt så mye! Når jeg ble intervjuet på settet måtte de sminke meg med pudder under øynene fordi jeg var helt rød. Det var mye tårer.

Fossum avslører at hun bad om å få snakke med en psykolog, som hjalp henne med å takle situasjonen.

- Jeg hadde det tøft og prøvde å komme meg gjennom dette her. Jeg fikk en telefon og snakket med henne, det var helt merkelig å snakke i telefonen igjen. Men hun var veldig flink til å ordlegge seg og hjalp meg veldig, legger hun til.

LEI SEG: Charlotte Fossum røper at hun var på gråten mye av tiden hun befant seg i «Anno», siden alt blir mer intenst i «tv-bobla». Meddeltaker Per Midtstue Jensen var en god støtte. Foto: Strix / NRK
LEI SEG: Charlotte Fossum røper at hun var på gråten mye av tiden hun befant seg i «Anno», siden alt blir mer intenst i «tv-bobla». Meddeltaker Per Midtstue Jensen var en god støtte. Foto: Strix / NRK Vis mer

Fra amatør til VM-deltaker

Nederlaget i svennebua var en av de første gangene Fossum måtte gi opp et mål hun hadde satt seg, noe som gjorde det ekstra tøft.

Som 12-åring begynte hun med cheerleading, noe hun oppdaget bidro til å holde leddgikten i sjakk. I 2012 kom hun med på landslaget og fikk reise til VM som reserve på laget. Dét kom ikke av seg selv.

- Da jeg begynte med cheerleading var jeg skikkelig dårlig! Null koordinasjon, stiv og ikke sterk. Men hver dag etter skolen ble jeg igjen og øvde på å turne på «tjukkasen». Og én dag bare løsna det, sier hun.

Året etter at hun reiste til VM som 15-åring, prøvde hun seg på landslagsuttaket igjen. Da hadde leddgikten kommet tilbake, og hun mislyktes.

- Jeg trynte på turnen min på uttaket, og var helt «lost». Jeg hadde så mye smerter i knær og ankler, og hadde ikke begynt på medisin ennå eller fått tappet leddvæske, ingenting. Så det gikk jo ikke, minnes Fossum.

I 2012: Charlotte Fossum i landslagsdrakta hun var iført i forbindelse med VM i cheerleading i 2012. Foto: Privat
I 2012: Charlotte Fossum i landslagsdrakta hun var iført i forbindelse med VM i cheerleading i 2012. Foto: Privat Vis mer

På sykehus før avreise

Selv om hun ikke kom med på landslaget, fikk hun reise til VM likevel, med klubblaget sitt - Charmers All Stars. Like før avreise stod deltakelsen hennes i fare.

- En uke før jeg skulle reise ble det oppdaget hevelse i både kneet og leggen min. Jeg dro på Bærum sykehus hvor både legene og jeg hadde mistanke om blodpropp i leggen, minnes hun.

- Samme dag var det en reportasje om laget mitt som skulle til VM på Østlandssendingen. Den så jeg fra sykehuset, hvor jeg satt og ikke visste om jeg i det hele tatt kunne reise til VM. Etter mange timer venting ble det oppdaget en «Baker cyste» i kneet mitt, og oppbluss av leddgikten som var årsaken til hevelsen. Heldigvis forsvant cysten av seg selv, og kneet fikk jeg tappet.

LAR SEG IKKE STOPPE: Charlotte Fossum har deltatt i cheerleading-konkurranser på både nasjonalt, europeisk og internasjonalt nivå, på tross av utfordringene hun har hatt med barneleddgikt i knær og ankler. Foto: Privat 
LAR SEG IKKE STOPPE: Charlotte Fossum har deltatt i cheerleading-konkurranser på både nasjonalt, europeisk og internasjonalt nivå, på tross av utfordringene hun har hatt med barneleddgikt i knær og ankler. Foto: Privat  Vis mer

Dermed fikk Fossum reise til VM i cheerleading det året likevel. Et par år senere ble hun imidlertid satt ut av spill. Våren 2015 røk hun korsbåndet og måtte til slutt operere. Nå er hun tilbake på matta som cheerleader.

- Jeg har lyst til å komme med på landslaget igjen, fastslår Charlotte Fossum.

TILBAKE I VM: I 2013 fikk Charlotte Fossum (nr. 3 f.v.) delta i VM i Orlando sammen med klubblaget sitt, selv om leddgikten sendte henne på sykehus kort tid før avreise. Foto: Action Moments
TILBAKE I VM: I 2013 fikk Charlotte Fossum (nr. 3 f.v.) delta i VM i Orlando sammen med klubblaget sitt, selv om leddgikten sendte henne på sykehus kort tid før avreise. Foto: Action Moments Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media