Cyntoia Brown:

«Drepte i selvforsvar» i 2004. Nå er hun fri

Etter 15 år i fengsel, er Cyntoia Brown en fri kvinne.

FRI: Cyntoia Brown drepte en 43 år gammel mann som kjøpte sex av henne da hun var 16 år gammel. Nå har hun sluppet ut av fengsel. Foto: NTB Scanpix
FRI: Cyntoia Brown drepte en 43 år gammel mann som kjøpte sex av henne da hun var 16 år gammel. Nå har hun sluppet ut av fengsel. Foto: NTB ScanpixVis mer

I 2004 drepte Cyntoia Brown den 43 år gamle eiendomsmekleren Johnny Allen i hans hjem i Nashville i Tennessee. Hun var da 16 år gammel, og til tross for at hun selv hevdet å ha handlet i selvforsvar, fant juryen henne skyldig i overlagt drap.

Brown ble dømt til livstid, og dommen medførte også at hun først kunne søke om prøveløslatelse etter 51 år. Innen den tid ville hun ha vært 67 år gammel, og tilbrakt mesteparten av livet bak murene.

Nå, i en alder av 31 år, er hun en fri kvinne igjen - etter at hun onsdag fikk forlate kvinnefengselet i Tennessee etter å ha blitt benådet av guvernøren i Tennessee, Bill Haslam, tidligere i år.

Det skriver NBC News. Cyntoia Brown har sittet bak murene i 15 år siden drapet.

Dømt til livstid

Som nevnt ble Brown dømt til livstid for drapet på 43 år gamle Johnny Allen 2004.

Han hadde betalt Brown for hennes seksuelle tjenester, etter at hun samme år hadde blitt tvunget inn i prostitusjon av en hallik ved navn «Cut Throat».

LIVSTID: Cyntoia Brown ble dømt til livstid for drapet på eiendomsmekleren. Her avbildet i 2006, samme år som hun ble dømt. Foto: NTB Scanpix
LIVSTID: Cyntoia Brown ble dømt til livstid for drapet på eiendomsmekleren. Her avbildet i 2006, samme år som hun ble dømt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brown ble arrestert samme dag som drapet, etter å ha tatt med seg to pistoler, Allens lommebok og bil vekk fra åstedet.

Den endelige dommen kom i 2006, etter to år i retten. Brown forklarte under rettssaken at hun var redd for Allen, som den aktuelle kvelden hadde plukket henne opp i en pickup for å ha sex med henne.

Allen skal ha oppført seg merkelig, og da de to lå i senga skal han ha forsøkt å få tak i våpenet sitt. Hun reagerte ved å ta opp sin egen pistol fra veska, og skyte ham i hodet. Som nevnt mener hun selv at hun skjøt ham i selvforsvar.

Ble benådet

Det var i januar det ble kjent at Cyntoia Brown hadde blitt benådet av guvernøren i Tennessee. I en uttalelse skrev han:

«Avgjørelsen kommer etter en grundig vurdering av det som er en tragisk og kompleks sak. Cyntoia Brown har innrømmet å ha begått en grusom forbrytelse da hun var 16. Men å idømme en mindreårig en livstidsstraff, som krever at hun soner minst 51 år før hun kan prøveløslates, er for hardt, spesielt sett i lys av de ekstraordinære grepene Brown har tatt for å bygge livet sitt opp igjen. Endring bør ledsages av håp».

GUVERNØR: Bill Haslam benådet Brown i januar. Foto: NTB Scanpix
GUVERNØR: Bill Haslam benådet Brown i januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil gjøre alt for å rettferdiggjøre den troen du har på meg. Jeg er takknemlig for all støtten, bønnene og oppmuntringen jeg har fått, heter det i en uttalelse fra Brown, gjengitt av CNN.

Løslatelsen forutsetter at 31-åringen ikke bryter noen statlige eller føderale lover de neste ti åra, og at hun jobber og deltar på rådgivning, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kjendisstøtte

Opp gjennom åra har Brown blitt intervjuet både av aviser og tv-stasjoner, og i fjor vekket saken hennes stor oppmerksomhet også i kjendisverdenen.

FRI KVINNE: Brown har nå sluppet ut av fengsel. Her i 2013. Foto: NTB Scanpix
FRI KVINNE: Brown har nå sluppet ut av fengsel. Her i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da ble nemlig følgende budskap delt gjentatte ganger i sosiale medier, blant annet av sangstjerna Rihanna (31):

«Se for deg at du som 16-åring blir solgt av en hallik ved navn «Cut Throat». Etter å ha blitt dopet ned i flere dager og voldtatt av forskjellige menn, blir du kjøpt av en 43 år gammel overgrepsmann som tar deg med hjem for å bruke deg. Du klarer å finne nok mot i deg til å slå tilbake, skyte ham og drepe ham. Du blir arrestert som et resultat av dette, blir dømt som en voksen og får livstid i fengsel».

En av de første til å kaste lys på Cyntoia Browns sak, var realitystjerna Kim Kardashian (38). Hun har involvert seg i flere store kriminalsaker det siste året, og var også med på å bidra til at bestemoren Alice Marie Johnson (64) ble benådet av USAs president, Donald Trump (73).

- Det er hjerteskjærende å se ei ung jente bli tvunget inn i prostitusjon, og når hun først har mot nok til å slå tilbake, blir hun fengslet resten av livet. Vi må gjøre ting bedre og vi må gjøre det som er riktig. I går ringte jeg mine advokater for å se hva vi kan gjøre for å fikse dette, skrev Kardashian om Brown på Twitter i fjor.

Stjerner som Meek Mill (32), LeBron James (34), Amy Schumer (38), Drake (32) og Alyssa Milano (46) kastet seg også på, og delte saken i sosiale medier.