Dronning Elizabeth:

Dronning Elizabeth: - Du er ikke alene

Den britiske monarken holdt tradisjon tro sin årlige juletale.

JULETALE: Dronning Elizabeth holder sin årlige juletale på britisk TV, første juledag. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er første juledag, og tradisjon tro taler dronning Elizabeth (94) til sitt folk.

Talen er spilt inn på forhånd på Windsor slott, hvor dronningen holder til. Hun pleier vanligvis å reise til Sandringham slott for selve julefeiringen, men grunnet coronapandemien holder hun seg i Windsor, slik hun har gjort siden mars.

Siden 1957 har dronningen talt til folket på tv første juledag. Talen ble imidlertid sendt live de første åra, og da fra Sandringham slott.

Det var på forhånd ventet at 94-åringen ville prate til nasjonen om coronapandemien, som har preget nesten hele 2020.

Bilde vekket oppsikt

På pulten foran seg pleier dronningen å ha bilder av familien. I år har hun valgt bare å ha bilde av ektemannen, prins Philip (99). Det skilles seg fra tidligere år, ettersom pulten gjerne er preget av flere familiemedlemmer.

Bildene er ofte utsatt for spekulasjon, som i fjor. Da var nemlig skrivebordet dekket av fire bilder - men prins Harry og hertuginne Meghan var ikke å se.

ENSOM PÅ PULTEN: Det er bare prins Philip som har fått plass på pulten i år. Foto: Victoria Jones/Reuters/NTB
ENSOM PÅ PULTEN: Det er bare prins Philip som har fått plass på pulten i år. Foto: Victoria Jones/Reuters/NTB Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert kan fortelle at det i fjor ble stor ståhei, og at folk tolket mangelen på bilder av hertugparet fra Sussex som et stikk.

- Jeg tror imidlertid det var fordi det var bilder av dem som er direkte arvinger til tronen det året. Hun har valgt ulike konstellasjoner hvert år. Men ved bare å velge ektemannen i år, slipper hun disse spekulasjonene om hvem som er inne i varmen og ikke, sier hun til Dagbladet.

- Det kan dessuten være en kjærlighetserklæring til ektemannen, som hun har tilbrakt nesten all sin tid med dette annerledesåret. På grunn av høy alder og smittefare, har dronningen og prins Philip, holdt seg for seg mye selv. Sammen bare de to på Windsor Castle, sier Vagle.

Hyllet frontarbeiderne

Under talen snakket dronningen som ventet om det vanskelige året som har vært. Hun hyllet blant annet sykepleierne og andre som har jobbet på frontlinja mot pandemien.

- Utrolig nok har et år som nødvendigvis har holdt folk på avstand, brakt oss nærmere hverandre, sa 94-åringen.

TENNER LYS: Tredje søndag i advent og kongefamilien avslører hva som er deres juleønsker. Video: Kongehuset på Facebook Vis mer

Hun fortalte at hun og øvrige kongelige familien har latt seg inspirere av det frivillige arbeidet for å holde samfunnet gående det siste året.

- I Storbritannia og rundt hele verden har folk stått på fantastisk vis opp mot utfordringene av året, og jeg er så stolt og rørt over denne ukuelige ånden.

Under talen var også dronningens kristne tro sentral, og hun fortalte troen hennes var en kilde til håp i en vanskelig tid. Hun påpekte at pandemien har vært vanskelig for alle troende, uavhengig av religion, ettersom man ikke har kunnet feire sine høytider slik som vanlig.

Talte om håp

Monarken talte også om håp, og minnet landsmennene og -kvinnene sine om at det kommer bedre tider.

- Selvfølgelig er denne tida for mange preget av tristhet. Noen sørger over kjære man har mistet, andre savner venner og familie som er distansert for trygghet. Når alt de virkelig ønsker seg til jul er en enkel klem eller en hånd å holde i. Hvis du er blant dem, er du ikke alene. La meg forsikre deg om at du har mine tanker og bønner, sa dronningen.

Tidligere i år holdt dronningen en historisk tale grunnet pandemien. I april snakket hun til folket for femte gang som monark utenfor den årlige juletalen.

Bare fire ganger under hennes 68 år på tronen har hun snakket til folket på tv ved en annen anledning enn jul.

- Vi kommer til å lykkes. Suksessen vil tilhøre hver og en av oss. Det kommer bedre dager. Vi vil snart være sammen med vennene våre igjen, våre familier igjen, vi vil møtes igjen. Men for nå sender jeg min takknemlighet og gode ønsker til dere alle, sa hun til folket sitt for snart sju måneder siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer