Dronning Elizabeth er død

Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britenes dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

Det melder det britiske kongehuset i en pressemelding. Dronningen døde bare noen timer etter at det britiske kongehuset meldte at hun var alvorlig syk.

«Dronningen døde fredfullt på Balmoral i ettermiddag», står det i pressemeldingen.

Nyheten om bortgangen til Storbritannias lengstsittende monark kommer etter at 96-åringen har slitt med helsa over en lengre periode.

Tidlig torsdag ettermiddag 8. september gikk Buckingham Palace ut med en uttalelse om at dronningens leger var bekymret for helsa hennes og anbefalte medisinsk overvåkning.

- Storbritannias dronning har det komfortabelt på Balmoral, skrev Buckingham Palace i pressemeldingen. Balmoral er den britiske kongefamiliens slott i Skottland.

Kort tid etter meldte britiske medier at flere av dronningens nærmeste familiemedlemmer var reist til Balmoral, blant andre Elizabeths fire barn. I tillegg var både prins William og prins Harry til stede. Hertuginne Meghan dro ikke til Skottland.

Hertuginne Kate ble igjen i London av hensyn til sine barn som hadde sin første skoledag.

MEDISINSK OVERVÅKNING: Buckingham Palace skriver i en pressemelding at de er bekymra for dronning Elizabeths helse, og har anbefalt medisinsk overvåkning. Vis mer

I starten av 2022 avlyste dronningen mye av sitt offisielle program, og uttalte selv at hun var «veldig sliten og utmattet» etter coronasykdom.

I begynnelsen av mai 2022 skulle hun også ha vært til stede under åpningen av det britiske Parlamentet, men etter råd fra legen kom nyheten om at hun for første gang på 59 år ikke skulle være til stede. Prins Charles tok den gang over oppdraget for sin mor.

JUNI 2022: Det siste offisielle bildet av dronning Elizabeth, tatt på Windsor Castle. Foto: NTB
JUNI 2022: Det siste offisielle bildet av dronning Elizabeth, tatt på Windsor Castle. Foto: NTB Vis mer

De siste dagene har dronningen avlyst flere arrangementer, blant annet en kulturfestival og et kongelig råd.

- Dronning Elizabeth har betydd uhyre mye for britene i over 70 år. Det er jo rett og slett få som kan huske noe annet enn at hun har vært Storbritannias monark. Hun er et ikon verden over. Selv om en rekke utfordringer og skandaler har rammet familien, har dronningen beholdt populariteten. Hun har hatt et beundringsverdig tempo, og en arbeidsmoral få har sett maken til, mener Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

Ble arveprinsesse

Dronning Elizabeth ble født i Mayfair i London 21. april 1926, som den eldste av to søsken.

Hennes far var prins Albert, hertug av York - seinere kong Georg VI - mens hennes mor var hertuginnen av York, født lady Elizabeth Bowes-Lyon.

Prins Albert var nest eldste sønn av dronning Mary og kong George V. Men i 1936 abdiserte storebroren, kong Edward, på grunn av sin kjærlighet til den skilte kvinnen Wallis Simpson. Elizabeth ble dermed arveprinsesse og familien flyttet inn på slottet.

Ung dronning

Elizabeth var bare 25 år gammel da hennes far kong Georg VI døde av lungekreft. Det var ektemannen prins Philip som overbrakte henne nyheten om farens død, mens de to befant seg i Kenya. Dette var første del av en kongelig rundreise til Kenya, Australia og New Zealand, som fikk en svært brå slutt.

Ekteparet hadde fløyet fra Heathrow til Kenya bare ei uke tidligere, 31. januar 1952. Kongen, som selv var for syk til å reise, vinket farvel til dem på flyplassen. Litt utpå ettermiddagen onsdag 6. februar tok prins Philip med sin kone på en spasertur i hagen ved Sagana, ei fiskehytte Elizabeth hadde fått i bryllupsgave.

KJØRTE: Mandag 23. mai besøkte dronning Elizabeth Chelsea Flower Show i vest-London. Vis mer

Der fortalte han henne den livsomveltende nyheten om hennes fars bortgang, som gjorde henne til dronning og Samveldets overhode. Allerede samme kveld var hun på vei tilbake til London og sine nye plikter, ifølge The Guardian.

- Dronningen var bare 25 år da faren døde, og hun tok over tronen. Farens død inntraff mens hun befant seg på Treetops Hotel i Kenya, som var bygget inn i tretoppene i en lokal nasjonalpark. Det var et stort alvor som satte seg i den ungen kvinnen, og som var tydelig å se da hun overtok det enorme ansvaret. Siden har hun satt institusjonen foran mennesket, vist en sterk pliktfølelse og vært en stabiliserende faktor for britene i over 70 år, sier Vagle.

Elizabeth og Philip møttes første gang i bryllupet til prinsesse Marina av Hellas og Danmark og prins George, hertug av Kent i 1934, og forelsket seg få år seinere - da Elizabeth bare var 13 år gammel.

Bryllupet sto så fort hun fylte 21, og sammen fikk ekteparet fire barn: Prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward. Elizabeth fødte sin førstefødte, prins Charles, 14. november 1948. Prins Charles og hans kone, hertuginne Camilla, utnevnes ved dronningens død til Storbritannias nye kongepar.

I tillegg til sine fire barn fikk dronningen og prins Philip åtte barnebarn, deriblant prins William og prins Harry, og de fikk også gleden av å oppleve mange oldebarn, deriblant prins George og prinsesse Charlotte.

Lang tid på tronen

Dronning Elizabeth har sittet på tronen siden 1952. I 2015 ble hun den lengst regjerende monarken i Storbritannia, da hun slo rekorden til sin tippoldemor, dronning Victoria.

Tidligere har Elizabeth delt noen ærlige detaljer om selve kroningsdagen i et sjeldent intervju. På vei til kroningsseremonien i Westminster Abbey ble den unge dronningen kjørt gjennom Londons gater i en forgylt vogn trukket av åtte hester.

Men turen fra Buckingham Palace i det staselige kjøretøyet var langt fra behagelig. I dokumentaren «The Coronation» omtalte hun kjøreturen som «forferdelig» og uttalte at den forgylte vogna «ikke er ment for reising i det hele tatt», ifølge Sky News.

STOKK: Dronning Elizabeth observert med stokk for første gang på 17 år. Video: KameraOne. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Dronning Elizabeth var ti år gammel da faren ble konge, og fikk dermed både bevitne en kroning og bli kronet selv i løpet av livet.

- Det er ganske bemerkelsesverdig. Det er på en måte begynnelsen av livet til en monark, uttalte hun i samme dokumentar.

Etter at hun fylte 90 år i 2016, meldte Buckingham Palace at dronningen ville trappe ned på sine plikter. Det innebar at hun ville redusere antallet organisasjoner hun var såkalt høy beskytter for, samt antallet øvrige offisielle opptredener.

Dronning Elizabeth har regjert landet over 14 statsministere - hvor den første var Winston Churchill, og har fulgt 13 amerikanske presidenter, i tillegg til nåværende president Joe Biden som den fjortende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer