MYTEOMSPUNNET: Prinsesse Margaret Rose, dronning Elizabeths lillesøster, har skapt mange kontroversielle overskrifter. Foto: Topfoto / NTB Scanpix
MYTEOMSPUNNET: Prinsesse Margaret Rose, dronning Elizabeths lillesøster, har skapt mange kontroversielle overskrifter. Foto: Topfoto / NTB Scanpix Vis mer

«The Crown»:

Dronning Elizabeths beryktede skandalesøster: - Trassig og egenrådig

Skapte furore i det britiske kongehuset. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Se for deg å bli født inn i et av Europas mest konservative og overdådige kongehus, som lillesøster av Storbritannias kommende monark, på 30-tallet.

Faren din (som egentlig ikke var den opprinnelige tronarvingen) dør altfor tidlig, og storesøsteren din er pliktet til å overta roret, 25 år gammel i 1952. Hun er stødig og bestemt, men også uerfaren og rådvill.

Plutselig er hun ikke bare søsteren din, men også landets, og din dronning.

- En stor skjønnhet

Historien om prinsesse Margaret Rose, og hennes noe stormfulle start på voksenlivet, får god plass i det kritikerroste Netflix-dramaet «The Crown».

POPULÆR: Prinsesse Margaret avbildet i forbindelse med 26-årsdagen sin i 1956. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Prinsesse Margaret avbildet i forbindelse med 26-årsdagen sin i 1956. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utgangspunktet for den historiske dramaserien, som hadde premiere tidligere denne måneden, er dronning Elizabeths første år som regent - en overgangstid som var preget av kald krig og politisk spenning, men også kongelige intriger.

For det var på denne tida at britiske kjendispresse virkelig fikk øynene opp for Margaret Rose.

Den unge prinsessens luksuriøse og festglade livsstil, kombinert med et bannlyst kjærlighetsforhold, fikk omtalen omkring dronningens formaliteter til å blekne.

- Det er kanskje verdt å minne om at Margaret Rose var Storbritannias, ja, hele verdens unge moteprinsesse på 50-tallet. Hun var en stor skjønnhet og formelig eksellerte i de mest fantastiske kreasjoner og fyrstelige juveler, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, til Dagbladet, og fortsetter:

- Britene var veldig stolte av henne, og derfor var det mange som også syntes synd på henne da hun ikke fikk den mannen hun elsket.

Møtt med motsand

Både det britiske kongehuset og regjeringen hadde kong Edwards (Elizabeth og Margareth Roses onkel) abdikasjon friskt i minnet da Margaret Rose forelsket seg i fraskilte Peter Townsend, en fortrolig ansatt i hoffstaben, halvannet tiår seinere.

Kong Edward ble utropt til konge etter sin fars død i 1936, men skøv pliktene over på lillebror allerede samme år, da han ikke fikk gifte seg med amerikanske Mrs. Wallis Warfield Simpson. Valget om å abdisere ble sett på som kontroversielt, og Edward oppholdt seg for det meste i Frankrike etterpå.

FIKK IKKE GIFTE SEG: Prinsesse Margaret Rose og Peter Townsend avbildet sammen i 1947, før romansen ble kjent. Foto: NTB Scanpix
FIKK IKKE GIFTE SEG: Prinsesse Margaret Rose og Peter Townsend avbildet sammen i 1947, før romansen ble kjent. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Man ville for all del unngå en liknende situasjon igjen, sier Totland.

For selv om tidene var i ferd med å forandre seg, ble tanken om et ekteskap mellom et kvinnelig kongemedlem og en fraskilt, borgelig mann fortsatt møtt med mye motstand.

I «The Crown» framstilles situasjonen som et vanskelig dilemma for den ferske dronningen. Ved å la søsteren gifte seg med Townsend, risikerte hun å havne på kollisjonskurs med regjeringen og statskirken, som minnet henne om eden hun avla under kroningen - at hun skal forsvare troen.

Ultimatum

Etter først å ha bedt Margaret Rose om å vente med giftemål til hun hadde fylt 25 år, «aldersgrensen» for å bestemme over eget liv, satte kirken seg på bakbeina - igjen.

For at dronningsøsteren skulle få gifte seg med sin store kjærlighet, måtte hun gi slipp på alle kongelige rettigheter og privilegier, leve av egne penger, og flytte utenlands.

I 1955 sendte slottet ut en pressemelding der Margaret Rose, ifølge Time, uttaler følgende:

«Med tanke på at kirken betrakter ekteskapet som uoppløselig, og bevissthet på min plikt overfor Samveldet, har jeg besluttet å sette disse hensynene foran noe annet. Jeg kommer ikke til å inngå et ekteskap med Peter Townsend».

Brøt barrierer

- Margaret var nok en ganske bortskjemt ung dame, som var vant til å få viljen sin. Hun var nok ikke innstilt på å gi avkall på de mange privilegier det medførte å være kongsdatter. Jeg tror hun ble både trassig og egenrådig etter kjærlighetsbruddet, forklarer Totland.

I 1960 fikk Margaret Rose gifte seg med kjendisfotografen Antony Armstrong-Jones, til tross for manglende støtte hos flere europeiske kongehus. De fikk to barn sammen, og skilte seg i 1978.

PÅ FEST: Margaret Rose (til høyre) på filmpremiere i 1967, her med skuespillerne Mia Farrow og Laurence Harvey. Foto: NTB Scanpix
PÅ FEST: Margaret Rose (til høyre) på filmpremiere i 1967, her med skuespillerne Mia Farrow og Laurence Harvey. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er ingen tvil om at Margaret Rose fikk stempel som utradisjonell.

I en utgave av magasinet Queen fra 1965 ble det eksempelvis skrevet at hun «brøt etikettebarrierer» ved å vanke med kjendiser og forretningsfolk, og at prinsessen ga blaffen i kongelige kleskoder.

Men det var historier om påståtte romanser og utroskap som virkelig skulle forfølge prinsessen. Blant annet i 1976, da avisa News of the World trykket intime bilder av det de hevdet var prinsessen og en 17 år yngre mann, ifølge The Guardian.

Pikante kjærlighetshistorier

Lettere var det ikke for prinsessen da skuespilleren John Bindon solgte en historie til Daily Mirror året i forveien, der han påsto å ha hatt et romantisk forhold til dronningssøsteren.

Margaret Roses kjærlighetsliv forble beryktet. Både som gift og skilt kvinne ble hun koblet til rekke menn, deriblant musikeren Mick Jagger, skuespilleren Peter Sellers og flere britiske politikere.

Margaret Roses myteomspunnede kjærlighetsliv skal til og med ha havnet i KGBs interesse på midten av 60-tallet.

ET AV DE SISTE BILDENE: Prinsesse Margaret, dronningmoren og dronning Elizabeth i 2000. Foto: EPA / NTB Scanpix
ET AV DE SISTE BILDENE: Prinsesse Margaret, dronningmoren og dronning Elizabeth i 2000. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

I et utdrag fra boka «The Kremlin v The Windsors», som er skrevet av eks-KGB-oberst Colonel Vadim Goncharov, kommer det fram at russerne avlyttet prinsessen under et København-besøk - angivelig på grunn av« fyllefester og sidesprang». Det skriver Daily Mail.

I løpet av sine siste år ble Margaret Rose, som i alle år var en storrøyker, rammet av flere hjerneslag. Hun døde i 2002, som 71-åring. Hennes mor gikk bort halvannen måned seinere, 102 år gammel.

I flere nekrologer, deriblant hos bladet Time, ble Elizabeths lillesøster beskrevet som forløperen til prinsesse Diana.

- Samtidig som Margaret ble ødelagt av monarkiet, visste hun å dra nytte av det.

NY NETFLIX-SERIE:  «The Crown» handler om en ung kvinne som tar kronen i Storbrittania. Ikke av fri vilje, men av plikt. På Netflix 4 november. Video: Netflix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer