Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Philip innlagt på sykehus:

Dronning Elizabeths ektemann innlagt på sykehus

Må operere hofta.

OPERERES: Prins Philip er innlagt på sykehus for hofteoperasjon. Foto: NTB Scanpix
OPERERES: Prins Philip er innlagt på sykehus for hofteoperasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag kveld melder Buckingham Palace at dronning Elizabeths (91) ektemann, prins Philip (96), er innlagt på sykehus for å få utført en hofteoperasjon onsdag.

I en offentlig uttalelse bekrefter hoffet at operasjonen har vært planlagt i god tid, og at prinsen ankom King Edward Hospital i London tirsdag ettermiddag.

De siste ukene har den 96 år gamle prinsen måtte utebli fra en rekke arrangementer, blant annet flere gudstjenester i påsken.

Infeksjon

Dette er imidlertid ikke første gang prinsen har måtte tilbringe tid på sykehuset. Blant annet i juni ble han innlagt, den gang for behandling av infeksjon.

- Hertugen av Edinburgh ble lagt inn på King Edward VII-sykehuset i London tirsdag, som et forebyggende tiltak mot en infeksjon. Infeksjonen skal skyldes en tidligere sykdom, sa en talsmann for Buckingham Palace til nyhetsnettstedet.

SIDE OM SIDE: Prins Philip har stått støtt ved dronning Elizabeths side gjennom hele ekteskapet. Foto: NTB Scanpix
SIDE OM SIDE: Prins Philip har stått støtt ved dronning Elizabeths side gjennom hele ekteskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han ble lagt inn som et forebyggende tiltak etter råd fra legen på grunn av en infeksjon som har oppstått fra en tidligere sykdom.

I etterkant av innleggelsen, ble det reist bekymring rundt prinsens helse med tanke på alderen hans, men allerede dagen etter, ble han utskrevet fra sykehuset.

Trakk seg

I mai annonserte hertugen, som feiret sin 96-årsdag den 10 juni, at han skulle trekke seg fra sine kongelige plikter for godt.

96-åringen, som har stått ved dronningens side siden hennes tiltredelse i 1953, skulle fullføre alt han hadde planlagt ut august, opplyste kongehuset den gangen - da de innkalte til et hastemøte som skapte store spekulasjoner.

- Det er ikke rart at han ønsker mer ro. Selv om han framstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste åra. Blant annet var han syk under deler av feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen, og ved julehøytida var både han og dronning Elizabeth syke, fortalte kongehusekspert Caroline Vagle til Dagbladet den gangen.

At prinsen har satt sine spor - både på godt og vondt - i løpet av åra, er ingen hemmelighet. Tidvis har hertugen blitt ansett som en kontroversiell representant for det britiske kongehuset, spesielt hva angår hans mange oppsiktsvekkende uttalelser.

ORDSPILL: Prins Philip, hertugen av Edinburgh, trekker seg fra sine kongelige plikter for godt. Guest (no name given): "I am sorry to hear that you are standing down"; Prince Philip: "Well, I can't stand up much longer." Vis mer Vis mer

På tross av at prinsen tilsynelatende ikke har noen vansker med å sparke fra seg med sleivkjeftede uttalelser, har han alltid holdt relativt tett om privatlivet og oppveksten.

Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, som en av fem søsken. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg, og familien måtte reise i eksil like etter at Philip ble født.

Fikk sin prins

I november feiret prins Philip og dronning Elizabeth at de hadde vært ektepar i 70 år.

Den 20. november i 1947 ble et av vår tids mest kjente giftermål inngått. Prinsesse Elizabeth II av England fikk sin hertug Philip Mountbatten, etter at de hadde vært forlovet i bare et knapt halvår.

Selv om Philip ikke formelt ble gjort til prins av Storbritannia, bestemte dronningen i 1957 at han likevel skulle bære tittel som britisk prins. ​

Gjennom gode og onde dager, som det heter i bryllupsløftene, har paret stått som påler.

Alt har likevel ikke vært så rosenrødt som det kanskje kan virke. Flere eksperter Dagbladet tidligere har pratet med, kunne fortelle om interne intriger, et sterkt maktforhold og uro innad i det tilsynelatende søte forholdet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling