Dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark:

Dronning Margrethe bryter stillheten om ektemannens sykdom

Røper at prins Henrik (83) er på reise.

PRINS OG DRONNING: Dronning Margrethe av Danmark er på statsbesøk i Ghana og forteller at ektemannen prins Henrik har det bra. Foto: NTB Scanpix
PRINS OG DRONNING: Dronning Margrethe av Danmark er på statsbesøk i Ghana og forteller at ektemannen prins Henrik har det bra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I starten av september ble prins Henrik av Danmark (83) diagnostisert med sykdommen demens. Siden har hans kone, dronning Margrethe (77), gått stille i gangene.

Nå letter imidlertid dronningen på sløret om hvordan hennes demente mann har det.

Torsdag landet dronningen i Ghana for å delta på et statsbesøk. Danske TV 2 fikk være på med besøket, og på spørsmål om hvordan prisen har det, svarer hun følgende:

- Han har det utmerket

- Han har det riktig så utmerket for øyeblikket. Jeg har akkurat hørt fra ham, og han er på et deilig sted i et varmt land ved havet og nyter det og har det virkelig godt, og det gleder meg. Det er merkelig å være på en slik reise alene, men på en annen side så er det vilkårene. Når han har det bra, der hvor han er, så har jeg det bra der jeg er, sier hun til TV-kanalen.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Lørdag reiser dronningen hjem til Danmark igjen, men før den tid skal hun lære mer om ghanesisk historie og kultur, opplyser det danske kongehuset på sine nettsider.

Reisen til Ghana er hennes første, og føyer seg inn i rekken statsbesøk nummer 53.

Les også: Forsikret at ektemannen skulle delta på statsbesøk. Dukket ikke opp.

Spørsmål om slavetida

TV 2 skriver at én av temaene dronningen skal lære mer om i Ghana, er slavetida.

SIGNERTE BOK: Dronningen signerte i gjestebok under statsbesøkets første dag. Foto: Kongehuset
SIGNERTE BOK: Dronningen signerte i gjestebok under statsbesøkets første dag. Foto: Kongehuset Vis mer

Danmark var den sjuende største slavehandelnasjonen fra 1500-tallet til 1800-tallet, der mange av slavene kom fra Gullkysten (Ghana). Det har tidligere blitt reist spørsmål ved om Danmark ikke burde si unnskyld for den over 200 år gamle slavehandelen.

Også dette spørsmål fikk dronningen.

Margrethe sier at slavehandelen tilhører fortida og at den tid er forbi.

- Man skal ikke se på historien med nåtidas briller. Det gir meg et skjevt bilde av virkeligheten, sier hun til TV-kanalen.

- I godt humør

Dronning Margrethe er ikke den første som kommenterer helsetilstanden til prins Henrik den siste uka.

I et intervju med danske Ekstra Bladet sier prinsens gode kamerat Fritz Schur at alt ikke er så ille som det kanskje virket.

- Jo ... Det går vel som man kan forvente, han er i godt humør, forteller han til avisa.

På alles lepper

I hele 2017 har danske prins Henrik (83) skapt overskrifter i hele Skandinavia. Han kom med flere kontroversielle utsagn om dronning Margrethe og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen.

Det danske folk vendte prinsen ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg.

I september kom nyheten som satte årets uttalelser i kontekst - prins Henrik hadde fått påvist demens. Som følge av diagnosen, trakk han seg tilbake fra rampelyset.

Demensdiagnosen innebærer at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket.

Som en konsekvens av diagnosen vil prinsen framover trappe ytterligere ned på kongelige opptredener og oppgaver, har kongehuset opplyst om. 83-åringen gikk som kjent av med pensjon i 2015, og har vært mindre synlig i offentlig sammenheng de siste åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer