Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Margrethe har akseptert prins Henriks gravsted-ønske

Dronningen av Danmark ga i dag sin første offentlige uttalelse etter at prins Henrik døde.

I GODE OG ONDE DAGER: Prins Henrik døde i februar i år. Siden har det vært diskutert om han skal gravlegges ved siden av sin kone dronning Margrethe når hun dør. Det ville han ikke, så nå får han ønsket sitt. Foto: NTB scanpix
I GODE OG ONDE DAGER: Prins Henrik døde i februar i år. Siden har det vært diskutert om han skal gravlegges ved siden av sin kone dronning Margrethe når hun dør. Det ville han ikke, så nå får han ønsket sitt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte oppsikt da prins Henrik ga beskjed om at han ikke ville bli gravlagt ved siden av sin kone.

Nå sier dronning Margrethe at hun aksepterer hans ønske.

- Han var jo et fritt menneske, og det var hans beslutning. Det aksepterte jeg jo, sa dronning Margrethe på en pressekonferanse på Château de Cayx sørvest i Frankrike torsdag.

Pressekonferansen ble holdt i forbindelse med at Frankrikes president Emmanuel Macron skal besøke Danmark om knapt to uker, men ettersom det er første gang dronningen møtte pressen etter prinsens død, kom også spørsmålet om gravstedet opp.

Saken fortsetter under:

Ville kremeres

Prins Henrik, som opprinnelig var fransk, døde 13. februar i år. Et halvt år tidligere ble det kjent at prinsen ikke ønsket å bli gravlagt ved siden av dronningen i Roskilde domkirke, slik tradisjonen er.

Som begrunnelse oppga han misnøye med at han ikke var likestilt med sin kone.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

I stedet ønsket han å bli kremert, slik at halvparten av asken kunne spres på sjøen i Danmark og den andre halvparten settes ned i en urne i den private hagen i Fredensborg Slotshave.

Ifølge dronningen er asken ennå ikke spredt.

- Det kommer til å skje, men vi har ikke gjort alt, sier dronningen.

Dronningen har siste ord

Selv om prinsen har uttalt at det var hans ønske å ikke bli gravlagt ved siden av sin kone ved Roskilde domkirke, har han også uttalt at den endelige avgjørelsen måtte tas av kona.

- Det er min kone og ikke meg som kan gjøre noe med den beslutningen, har prinsen tidligere uttalt til danske Se og Hør.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har tidligere forklart til Dagbladet at prins Henriks ønsker rundt bisettelse og endelig gravsted bryter med all kongelig tradisjon i Danmark.

- Asken hans skal spres på havet og senkes i slottshagen på Fredensborg. Dette bryter med all kongelig tradisjon i Danmark, hvor de fleste kongelige er stedt til hvile ved Roskilde Domkirke, fortalte Vagle.

- Ville ikke ligge ved hennes side

Sistnevnte mener nå at det ikke kommer som et stort sjokk at prinsen får sitt ønske oppfylt.

- Allerede i fjor da det ble kjent at prins Henrik ikke ville gravlegges ved siden av sin kone, het det i en melding fra slottet at dronning Margrethe var innforstått med sin ektemanns beslutning. Det kommer derfor ikke som noe stor overraskelse at hun nå bekrefter at han får viljen sin etter sin død.

Samtidig peker kongehuseksperten på ramaskriket som oppsto i den nevnte perioden.

- Det ble jo veldig mye drama i Danmark da dette ble kjent i fjor, og mange mente prinsen satte sin kone i forlegenhet. Men for hans del var det en viktig prinsippsak. Når han aldri ble sidestilt med sin kone i sitt offisielle virke som majestet og kongegemal, ville han heller ikke ligge ved hennes side etter han var død. Likestilling rett og slett!

Helseproblemer

Prinsen sleit med helsa i sin siste levetid. Det var i starten av september i fjor at prins Henrik ble diagnostisert med sykdommen demens. I etterkant valgte dansk presse å innta en mer passiv rolle i møte med den danske prinsen.

Noen måneder seinere, 28. januar, ble han også innlagt på Rigshospitalet i København, etter å ha fløyet hjem fra ferie i Egypt samme dag, skrev Ekstra Bladet.

Han ble undersøkt for det kongehuset opplyste var en godartet svulst i venstre lunge. Kort tid etter ble det kjent at tilstanden hans var blitt verre, noe som førte til at kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.

Kun timer før hans bortgang ble prinsen utskrevet fra Rigshospitalet og overført til Fredensborg Slott, der han tilbrakte sin siste tid.