Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Margrethe mellomlandet for å fylle drivstoff. Det ville regjeringen gjøre noe med

Uventet overraskelse fra Algerie.

HEMMELIG MOTTAKELSE: Dronning Margrethe av Danmark skulle på offisielt besøk til Ghana, og måtte mellomlande i Algerie for å fylle drivstoff på flyet. Da fikk hun en stor og uanmeldt velkomst. Foto: NTB scanpix
HEMMELIG MOTTAKELSE: Dronning Margrethe av Danmark skulle på offisielt besøk til Ghana, og måtte mellomlande i Algerie for å fylle drivstoff på flyet. Da fikk hun en stor og uanmeldt velkomst. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er vanlig at kongelige drar på offisielle besøk til andre land. Om det så er for å møte landets monarker eller politiske apparat, blir det i de fleste tilfeller nøye planlagt og annonsert lenge på forhånd.

I høst skulle dronning Margrethe av Danmark (77) på offisielt besøk til Ghana. Hun tok med seg utenriksminister Anders Samuelsen og miljøminister Esben Lunde Larsen, satte seg på militærets Challenger-fly og gjorde seg klare for den omtrent 500 mil lange reisen.

Problemet var bare at flyet ikke kunne fly helt direkte, og de bestemte seg derfor for å lande i Algerie for å fylle drivstoff. Dette skulle egentlig gå ubemerket hen, og det skulle i prinsippet bare være en rask landing og avgang. Slik ble det derimot ikke.

HURRA: Dronning Margrethe var i november tre dager i Ghana, der hun blant annet har åpnet en ambassade. Turen var planlagt og annonsert på forhånd. Hennes besøk til Algerie var derimot ikke i programmet. Foto: NTB scanpix
HURRA: Dronning Margrethe var i november tre dager i Ghana, der hun blant annet har åpnet en ambassade. Turen var planlagt og annonsert på forhånd. Hennes besøk til Algerie var derimot ikke i programmet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Overrasket på flyplassen

Det er danske Politiken som omtaler den nokså absurde saken. Det var den 22. november at flyet måtte mellomlande i Algerie, som i luftlinje ligger flere hundre kilometer unna Ghana - reisens endelige destinasjon.

Særs få skulle i utgangspunktet vite om mellomlandingen, men noen hadde åpenbart tipset den algeriske regjeringen. Utenfor flyet ventet en staselig velkomst med rød løper, en delegasjon av representanter fra regjeringen og et stort pressekorps.

Landets formann, Abdelkader Bensalah, og landets kunnskapsminister, Nouria Benghebrit, hadde begge møtt opp for å ta imot dronningen. Flere titalls soldater sto klare med geværene pekende opp mot himmelen, og det danske flagget var heist til topps.

HYGGELIG: Dronningen møtte flere sentrale skikkelser under besøket. Her hilser hun på Aburihene Otobour Nana Djan Kwasi. Foto: NTB scanpix
HYGGELIG: Dronningen møtte flere sentrale skikkelser under besøket. Her hilser hun på Aburihene Otobour Nana Djan Kwasi. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den algeriske kanalen Canal Algérie foreviget velkomsten i et nyhetsinnslag, som ble sendt på tv og ble lagt på nettet. Nyhetsbyrået APS har også omtalt «besøket». Som om ikke den gjeve velkomsten var nok, ble dronningen og hennes regjeringsrepresentanter invitert inn til et eksklusivt område på flyplassen.

Friske blomster var satt fram og det var hengt opp et stort, dansk flagg, som kameraene foreviget. I klippene ser de danske ministerne nokså overraskede ut, og ifølge kilder Politiken har pratet med, ble hele den danske gjengen tatt på senga av den formelle overraskelsen som møtte dem på Houari Boumediene-flyplassen. Møtet skal ha vart en times tid.

Et besøk i Algerie var ikke oppført i dronningens offisielle kalender, og det stilles derfor spørsmål ved hvordan det algeriske statsapparatet fikk nyss om mellomlandingen.

Verken kongehuset eller det danske utenriksdepartementet ønsker å kommentere saken overfor den danske avisa. Den algeriske ambassaden i København letter derimot på sløret.

De kan fortelle at flere representanter for regjeringen også møtte opp da dronningen var på vei hjem, og måtte mellomlande atter en gang for å fylle drivstoff. Den gang var utenriksministeren og formannen for nasjonalforsamlingen også med.

MONARKER: Kong Harald og dronning Sonja, Kronprinsparet, dronning Margrethe og prinsegemal Henrik, kong Carl Gustaf og dronning Silvia stilte opp for fotografene foran Eidsvollsbygningen. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer

Feiret jul alene

Det har vært en hektisk høst for dronning Margrethe. Store deler av året ble av dansk og skandinavisk presse brukt på å spekulere rundt ektemannen hennes, prins Henrik, sin helsetilstand.

Prinsen ble i fjor diagnostisert som dement. Dette etter at han i flere måneder kom med oppsiktsvekkende uttalelser, som dansk og internasjonal presse viet stor omtale. Det danske folket snudde ham til og med ryggen. Da det ble kjent at prinsen faktisk var dement, trakk pressen seg unna.

Demens er en sykdom som rammer hjernen. Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen blir hukommelsen gradvis dårligere, man får problemer med språket og enkelte kan bli surrete.

Noen opplever vansker med å orientere seg i hverdagen. Rundt 77 000 nordmenn lider i dag av demens, og det er fryktet at antallet vil doble seg de neste 24 åra, ifølge nettstedet.

Han hadde allerede før diagnosen kom, trappet ned på sine kongelige plikter, men har vært mindre synlig enn noensinne denne høsten.

Overfor Billed-Bladet kunne dronningen avsløre at prinsen hadde tatt turen til Sharm-el-Sheik i Egypt, der han slapper av. Dronningen sa at ikke så mye har forandret seg i deres samliv etter at diagnosen ble kjent.

- Den største endringen er for så vidt at folk nå er klar over hvordan det går med mannen min. Jeg må også si at folk har vært utrolig vennlige og imøtekommende overfor oss, og det har hjulpet mye. Vi tar det videre derfra, avslører regenten.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

I år feiret paret jul sammen på Marselisborg Slot, men det uten verken barn eller barnebarn. Kronprinsparet skulle nemlig til Australia for å feire med kronprinsesse Marys familie. De tok med seg barna prins Christian, prinsesse Isabella og tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine.

Prins Joachim og prinsesse Marie var også opptatt denne jula. De reiste til utlandet, uten at kongehuset spesifiserer hvor de skulle. Med seg hadde de barna prins Henrik og prinsesse Athena. Joachims eldste sønner, prins Nikolai og prins Felix, tilbrakte høytida med mora - grevinne Alexandra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!