Kong Harald:

Dronning Sonja besøkte kong Harald

Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider.

- Hans Majestet Kong Harald ble i dag tidlig innlagt på Rikshospitalet, lød pressemeldingen.

I en ny pressemelding opplyser kongehuset årsaken til kong Haralds innleggelse. Kong Harald er innlagt for tung pust, heter det i den nye pressemeldingen.

- Kongen er nå til utredning. Covid-19 er allerede utelukket, heter det videre.

<strong>INNLAGT:</strong> Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet. Det er foreløpig ikke kjent hva som skyldes innleggelsen. Foto: Marit Hommedal / NTB
INNLAGT: Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet. Det er foreløpig ikke kjent hva som skyldes innleggelsen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Guri Varpe, som opplyser om at kongehuset foreløpig ikke har mer informasjon enn det som kommer fram i pressemeldingen.

Overfor Dagbladet forteller Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, at kong Harald etter planen skulle lede statsråd i formiddag, men at kronprins Haakon (47) tar over.

- I ettermiddag var det meningen at han skulle til Maihaugen med dronning Sonja for å besøke hennes barndomshjem. Det betyr jo at dette ikke er en planlagt innleggelse, fortsetter hun.

HYLLES: 25. septemberg kom nyheten om at kong Harald (83) ble innlagt på Rikshospitalet i dag tidlig. Dette hadde folk på Karl Johan å si om ham. Vis mer

- Dronning Sonja kjørte bilen

Besøket Vagle refererer til er i anledning markeringen av Tuengen allé 1b på Maihaugen i Lillehammer.

Dronning Sonja skal derimot gjennomføre besøket i Lillehammer alene. Det har fylkesmannen i innlandet fått beskjed om fra Slottet, ifølge GD.

Fredag formiddag kom dronning Sonja selv kjørende i bil til Rikshospitalet for å besøke kongen. Det opplyser Dagbladets reporter, Thea Hope, som befinner seg utenfor Rikshospitalet.

<strong>HAR VÆRT PÅ BESØK:</strong> Dronning Sonja tok turen innom Rikshospitalet for å besøke Kong Harald. Foto: Vidar Ruud / NTB
HAR VÆRT PÅ BESØK: Dronning Sonja tok turen innom Rikshospitalet for å besøke Kong Harald. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Dronning Sonja kjørte selv bilen med en annen ved siden av, og bak var det en svart bil med sikkerhetsvakter, forklarer Hope, og legger til at dronning Sonja ble observert på vei vekk fra akuttmottaket på Rikshospitalet, etter å ha besøkt kong Harald.

- Før dronning Sonja kjørte bort fra akuttmottaket var det flere sikkerhetsvakter som blokkerte innsynet til akuttmottaket, legger Hope til.

<strong>PÅ PLASS:</strong> Flere sikkerhetsvakter var på plass utenfor akuttmottaket på Riskhospitalet. Foto: Vidar Ruud / NTB
PÅ PLASS: Flere sikkerhetsvakter var på plass utenfor akuttmottaket på Riskhospitalet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Hadde nok virkelig gledet seg

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, mener at det skal veldig mye til før kong Harald avlyser en oppgave.

- I dag var det som sagt både statsråd og barndomshjemmet til Sonja på Maihaugen, så han hadde nok virkelig gledet seg til denne dagen. Så her har det nok skjedd et eller annet som de rundt, eller kongen selv, har bestemt seg for at her må det en ytterligere sjekk til, sier han.

Videre påpeker Stavseng at da Sonja skal gjennomføre besøket i Lillehammer alene, kan det tale for at det kanskje ikke er noe umiddelbar fare med kongen.

Han understreker at det imidlertid ikke tar lang tid å kjøre til Lillehammer, og at hvis det skulle skje noe kritisk i Oslo, så vil det komme helikopter for å frakte dronning Sonja til Rikshospitalet.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit. Video: NRK Vis mer

- Kom nok overraskende på

Som nevnt er det ukjent hva kong Harald er innlagt for. Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, forklarer overfor Dagbladet at de tidligere gangene kong Harald har vært innlagt har slottet fått tid til å forberede seg med hva de skal si. Men denne gangen er det annerledes.

- En av årsakene er nok at det her kom overraskende på de nære medarbeiderne på slottet, forklarer Stavseng.

Ifølge VG var det tidlig fredag flere ambulansebiler og livvaktbiler på Bygdøy Kongsgård i Oslo.

Kong Harald var seinest i går ute på oppdrag, da han debarkerte Kongeskipet Norge, som markerer slutten på sesongen på skipet som har vært å se langs kysten i sommer.

Det bekrefter kommunikasjonssjef Guri Varpe overfor Dagbladet.

<strong>I GÅR:</strong> Her er kong Harald avbildet i går da han debarkerte Kongeskipet Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I GÅR: Her er kong Harald avbildet i går da han debarkerte Kongeskipet Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller at kong Harald i går var på plass sammen med både dronning Sonja (83) og kronprins Haakon på Bygdøy.

- Jeg har snakket med fotografen som var på plass i går, og kongen virket å være i godt humør, men han er jo en eldre mann. Han ble hjulpet opp i båten, og som 83-åringer flest måtte han støttes opp den bratte trappa opp til kongeskipet, forteller Stavseng.

Kongeskipet ble gitt i gave fra det norske folk til kong Haakon VII i 1947, og har siden den gang vært flittig brukt av både Kong Olav og Kong Harald.

Da Kong Harald debarkerte Kongeskipet i går, benyttet han anledningen til å takke skipets mannskap for en fin og opplevelsesrik sesong, ifølge kongehusets nettsider.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

- En tung periode

Sykehusinnleggelsen kommer over et halvt år etter at kong Harald var innlagt på samme sykehus. Den gang ble innleggelsen begrunnet med svimmelhet.

«Hans Majestet Kong Harald ble i dag innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet. Det er ikke funnet alvorlig sykdom», het det i uttalelsen fra kongehuset den gang.

Mens kong Harald var syk, var det kronprins Haakon som steppet inn for faren, og fungerte som regent.

<strong>INNLAGT TIDLIGERE I ÅR:</strong> I januar var kong Harald innlagt på Rikshospitalet i ei uke. Et halvt år seinere er han innlagt på samme sykehus. Foto: Erik Edland/TV2 / NTB
INNLAGT TIDLIGERE I ÅR: I januar var kong Harald innlagt på Rikshospitalet i ei uke. Et halvt år seinere er han innlagt på samme sykehus. Foto: Erik Edland/TV2 / NTB Vis mer

- Takk for omtanken. Kongen er i bedring, og regner med at han skal være tilbake hjemme fra sykehuset igjen i løpet av denne uka. Etter forholdene bra. Han var svimmel og uvel, det var årsaken til at han kom på sykehuset. Det har vært en tung periode. Men vi prøver så godt å ta vare på hverandre, sa kronprinsen til det oppmøtte pressekorpset da han besøkte flyktninghjelpen i Oslo - kort tid før kongen ble utskrevet fra sykehuset.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Ingen planer om å abdisere

Kong Harald ble også sykmeldt før jul i fjor, den gang på grunn av en virusinfeksjon. Lille julaften ble han friskmeldt, og feiret jul sammen med kongefamilien som planlagt.

Kongen har hatt flere helseutfordringer de siste åra, og selv om kronprinsen ved flere anledninger har steppet inn for faren, har han ikke planer om å gi rollen sin videre til sønnen.

I et større intervju med Dagens Næringsliv i fjor, avslørte kongen at han ikke har noen plan om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisa.

Ifølge kongen selv har vi her i Norge tradisjon for at kongen sitter så lenge man absolutt kan.

Da kong Haralds far, kong Olav, ble alvorlig syk, ble Harald utnevnt som regent. Likevel satt Olav løpet ut, fram til sin død i 1991.

Til DN fortalte kong Harald at det ikke blir noen forskjell med ham på tronen.

PÅVIRKET: I likhet med resten av landet har også kronprinsfamilien måtte tilpasse hverdagen på grunn av coronaviruset. Nå forteller kronprins Haakon hvordan det har vært. Foto: NTB Vis mer

- Nei, og ikke kong Haakons heller. Men sånn som det er blitt, de to gangene jeg har opplevd tronskifter, har kongen vært sykmeldt det siste halvannet året. Da har kronprinsen blitt regent og kommet inn i tralten. Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer