Dronning Sonja:

Dronning Sonja er sykmeldt

Det melder kongehuset i en pressemelding.

SYKMELDT: Dronning Sonja er sykmeldt som følge av en infeksjon i foten. Det opplyser kongehuset om i en pressemelding. Foto: NTB scanpix
SYKMELDT: Dronning Sonja er sykmeldt som følge av en infeksjon i foten. Det opplyser kongehuset om i en pressemelding. Foto: NTB scanpixVis mer

Dronning Sonja (81) er sykmeldt. Det skriver kongehuset i en pressemelding tirsdag ettermiddag:

«Hennes Majestet Dronningen er sykmeldt ut uka på grunn av en infeksjon i høyre fot», heter det i meldingen.

Som følge av infeksjonen har dronningen sett seg nødt til å bli hjemme, og vil derfor ikke bli med på statsbesøket som kommer fra Republikken Korea. President Moon Jae-in og førstedame Kim Jung-sook kommer til Norge den 12. og 13. juni, og det var egentlig meningen at dronningen skulle være med på dette.

TAR DET ROLIG: Nylig var dronning Sonja med å åpne Festspillene i Bergen. Nå må hun ta det rolig, som følge av en infeksjon i foten. Her er hun fotografert sammen med Magne Furuholmen. Foto: NTB scanpix
TAR DET ROLIG: Nylig var dronning Sonja med å åpne Festspillene i Bergen. Nå må hun ta det rolig, som følge av en infeksjon i foten. Her er hun fotografert sammen med Magne Furuholmen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I stedet blir det kong Harald som får være med på besøket, som markerer 60-årsjubileet for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Norge og Sør-Korea.

Slottet, ved kommunikasjonssjef Guri Ofstad Varpe, sier til Dagbladet at de ikke har noen ytterligere kommentar til saken.

EN REISE I TID: Se de historiske bildene fra kong Harald og dronning Sonjas femti år lange ekteskap. Video: Ingrid Cogorno, Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sprek dronning

Dronninga er ellers ved god helse, og er sprek for alderen sin. Flere ganger årlig er hun på gåturer på fjellet, og hun har av flere blitt hyllet for sin aktive livsstil.

I 2017 uttalte kjendisstylist Jan Thomas overfor VG at dronninga hadde en «kropp en 40-åring kan misunne». Det skyldte han blant annet på den aktive livsstilen hennes, som ikke speiler seg hos alle andre kongelige rundt om i Europa.

Likevel har det vært enkelte ganger de siste åra at også hun har sett seg nødt til å avlyse oppdrag på grunn av sykdom. Høsten 2017 måtte dronningas svigerdatter, kronprinsesse Mette-Marit, overta for henne på et oppdrag.

REISEGLAD: Dronninga er ofte på reisefot, og var nylig i Chile sammen med kongen. Her er hun fotografert med Chiles førstedame Cecilia Morel. Foto: NTB scanpix
REISEGLAD: Dronninga er ofte på reisefot, og var nylig i Chile sammen med kongen. Her er hun fotografert med Chiles førstedame Cecilia Morel. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det skyldes at dronningen har fått vondt i ryggen, og derfor må innstille programmet i morgen. Kronprinsessen stepper derfor inn i dronningen, uttalte daværende presseansvarlig ved Slottet, Sven G. Gjeruldsen, den gang.

Første juledag i 2016 var hun også syk, og ble derfor ikke med på den tradisjonsrike gudstjenesten i Holmenkollen kapell.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

- Like før kongefamilien ankom Holmenkollen kapell, fikk vi beskjed fra Slottet om at dronning Sonja ikke ville delta på grunn av forkjølelse. Det var derfor kronprinsesse Mette-Marit som kom i bilen sammen med sin svigerfar kong Harald, sa Se og Hørs kongeekspert Caroline Vagle den gang.

Helt tilbake i 2008 måtte 81-åringen avlyse en planlagt Svalbard-tur på grunn av forkjølelse og feber. Sett bort fra de ovennevnte tilfellene, har hun stort sett vært frisk og rask.

Litt syk - mest frisk

Hennes ektemann er også stort sett frisk og rask.

Kongen har de siste åra hatt flere helseplager, men har vært ved godt mot og har stort sett vært frisk. Så seint som i november 2017 ble kong Harald innlagt på sykehus, etter å ha pådratt seg en infeksjon.

«Hans Majestet Kongen ble fredag innlagt på Rikshospitalet i Oslo på grunn av en infeksjon. Tilstanden er tilfredsstillende, og Kongen er i bedring», het det i en melding fra presseansvarlig ved Slottet, Sven G. Gjeruldsen, til Se og Hør den gang.

Noen dager seinere ble kongen skrevet ut fra Rikshospitalet, og formen hans skal den gang ha vært fin. I 2003 ble det kjent at kongen hadde fått kreft i urinblæra. Han ble operert i desember det året, og operasjonen ble betegnet som vellykket. I 2004 pådro kongen seg en urinveisinfeksjon, som han ble innlagt på Rikshospitalet for.

Infeksjonen ble den gang behandlet med antibiotika. I 2005 ble han også syk. Da fikk han satt inn en kunstig hjerteklaff.

Kong Harald har ellers i livet vært frisk og oppegående, med unntak av enkelte forkjølelser og plager med ryggen.