Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Sonja:

Dronning Sonja fyller 80. Slik skal folkedronningen feire dagen

Dronning Sonja markerer sin store dag i grønne omgivelser.

80 ÅR: Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli 2017. Hun kom inn i norsk offentlighet i 1959 da hun traff kronprins Harald. Video: NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 4. juli er det nøyaktig 80 år siden Sonja Haraldsen ble født i Oslo.

Lite visste de stolte foreldrene, Dagny og Karl August, om hva framtida skulle bringe for yngstedattera. Hun vokste opp som en sosial og oppvakt jente på Vinderen, og viste tidlig interesse for både sport, friluftsliv og kunst.

Hun utdannet seg seinere innen klesdesign. Men yrkesveien skulle vise seg å ta en helt annen retning. I 1959 traff hun som kjent Norges kronprins Harald, og de to falt pladask for hverandre.

Ni år seinere seiret kjærligheten, og de to giftet seg i Oslo Domkirke.

KONGELIG BRYLLUP: Slik så det ut da dagens kongepar møtte folket etter sitt bryllup i 1968. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG BRYLLUP: Slik så det ut da dagens kongepar møtte folket etter sitt bryllup i 1968. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Variert bursdag

Når hun i dag fyller 80 år, flagges det over hele vårt langstrakte land for dronninga.

Den offisielle feiringen av kongeparets 80-årsdager gikk av stabelen med gallamiddag på Slottet, lunsj på Kongeskipet og festforestilling i Operaen allerede i mai.

Men også selve fødselsdagen skal feires fra morgen til kveld, og det er dronningens hovedinteresser fra barnsben av som skal stå i fokus, nemlig friluftsliv og kunst.

KONG HARALD 80 ÅR: I anledning Kong Haralds 80-årsdag tok Se og Hør turen ut i Oslo, der fikk vi høre det norske folk dele bursdagsgratulasjoner og synge for å hylle kongens fødselsdag, tirsdag 21. februar. Reporter: Stine Hartmann Video/klipp: Johannes Apelseth / Brusjan Film / Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer

Dagen blir først markert med avduking av gaven til dronninga fra Den Norske Turistforening. 80-åringen er sprekere enn de fleste på sin egen aller, og det finnes knapt en fjelltopp i landet, som ikke har hatt besøk av den sporty jubilanten.

Selv sier hun at det er gjennom turgåingen og kunsten hun henter kraft til sitt ellers så travle liv.

Åpner kunststall

Neste gave som skal åpnes er fra ektemannen, nemlig den gamle slottsstallen som er omgjort til Dronning Sonjas Kunststall.

Dronningen har selv ledet arbeidet med utviklingen av kunsstallen, som åpnes på bursdagen med en utstilling med to hovedelementer: norsk grafikk og dronning Mauds fotografier. Ifølge NRK har over 160 norske kunstnere donert et grafisk verk i anledning kunstdronningens 80-årsdag.

Det skal også være piknik i Dronningparken for inviterte gjester på formiddagen, og en felles feiring av kongeparet med familie og venner på Bygdøy kongsgård på kvelden.

TRIVES I GRØNNE OMGIVELSER: I fjor var kongeparet i Slottsparken for å plante trær sammen med prins Sverre Magnus, Leah Isadora Behn og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: NTB Scanpix
TRIVES I GRØNNE OMGIVELSER: I fjor var kongeparet i Slottsparken for å plante trær sammen med prins Sverre Magnus, Leah Isadora Behn og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kongen reiste bort på sin fødselsdag

Kongen fylte 80 år allerede 21. februar, men han var bortreist på dagen.

Han tok rett og slett den nærmeste familie med på ferie til Sør- Afrika. Selv om kongeparet begge nå har fylt 80 år, har de ikke tenkt å overlate roret til den yngre garde.

De jobber i perioder lange dager, og det til tross for at det er 13 år siden de nådde pensjonsalderen.

- Det tror jeg ville blitt kjedelig. Jeg liker utfordringer, så det har jeg i grunnen ikke tenkt på, svarte dronningen NRK på spørsmål om hun gjerne skulle vært pensjonist.

PRIVAT FEIRING: Tirsdag feires kongeparet med familie og venner på Bygdøy kongsgård. Foto: NTB Scanpix
PRIVAT FEIRING: Tirsdag feires kongeparet med familie og venner på Bygdøy kongsgård. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også kongen har understreket at han ikke har tenkt å gi seg.

-Jeg avla ed til forfatningen. For meg gjelder det livet ut, sa han til NTB i forbindelse med sin egen fødselsdag.

Hvis du ønsker å gratulere dronningen på 80-årsdagen blir det lagt ut gratulasjonsprotokoll på Slottet. Den vil ligge i hovedport på Slottet, og publikum vil kunne signere fra klokka 13.00 til klokka 15.00.

Om du ikke har anledning til å dra dit, kan du benytte deg av den elektroniske protokollen som vil ligge på kongehuset.no mellom klokka 06.00 til midnatt 4. juli

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!