Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Sonja møtte Senjatrollet

Hennes første offisielle besøk på Skaland på Senja.

PÅ BESØK PÅ SKALAND PÅ SENJA: Kongeparet ankommer Skaland i Berg på Senja fredag morgen. De ble mottatt av små Senjatroll. Dronning Sonja hilser på småtrollet.Kongeparet er på siste dag i et tredagers besøk i Troms. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
PÅ BESØK PÅ SKALAND PÅ SENJA: Kongeparet ankommer Skaland i Berg på Senja fredag morgen. De ble mottatt av små Senjatroll. Dronning Sonja hilser på småtrollet.Kongeparet er på siste dag i et tredagers besøk i Troms. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Da kongeparet var de første gjester til å ankomme den nybyggede moloen på Skaland, var det ikke bare omgivelsene som var trolske. Fire spreke senjatroll og trollfar Leif Ruback var mottakelseskomité. Med lang hale bak og med flott bustehode, leverte åtteåringene Tony Pedersen og Sedine Eriksen blomster til kongeparet.

Skapte dronningsti Besøket under fylkesturen i Troms er det første noen gang i Berg kommune. Men dronningen har vært her før, under en privat tur på Senja for to år siden. Ruten hun den gang gikk til fjells i Skånland er i ettertid kjent som dronningstien på folkemunne.

- På min reise her for to år siden ble jeg bergtatt. Nå er jeg også trollbundet. Det gjorde et dypt inntrykk å bli kjent med Senja. Til og med undertegnede fikk fisk. Uer og sei, og været var også med oss, akkurat slik det er i dag, sa dronningen til de festkledde frammøtte ved Berg kirke.

Pionèrprest På med kongeparet kom også den første sommerdagen på Senja i år. Ved Berg kirke ble det også markert at det i år er 50 år siden Norges første kvinnelige prest ble ordinert. Ingrid Bjerkås hadde sin første prestestilling i nettopp Berg og Torsken i fem år fra 1961 til 1966.

Motstanden mot kvinnelige prester var den gang stor. Daværende biskop i Bjørgvin proklamerte at han heller så enhver uskolert mann i prestestillinger enn hvilken som helst kvinne med presteutdanning. Men i Berg ble Ingrid Bjerkås godt mottatt.

17 prekesteder På dronningen, som selv har banet vei som første borgerlige kronprinsesse i i Norge, gjør historien om Ingrid Bjerkås inntrykk. Også under sitt besøk i 2009 oppsøkte hun Berg kirke og statuen av den kvinnelige pionerpresten.

SMÅ SENJATROLL: Kongeparet ankommer Skaland i Berg på Senja fredag morgen. Kong Harald og dronning Sonja ble mottatt av små Senjatroll. Kong Harald hilser på småtrollene . I bakgrunnen ordfører Jan Harald Jansen. Kongeparet er på siste dag i et tredagers besøk i Troms.  Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SMÅ SENJATROLL: Kongeparet ankommer Skaland i Berg på Senja fredag morgen. Kong Harald og dronning Sonja ble mottatt av små Senjatroll. Kong Harald hilser på småtrollene . I bakgrunnen ordfører Jan Harald Jansen. Kongeparet er på siste dag i et tredagers besøk i Troms. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Den gang var jeg her alene og fikk oppleve kirkestedet. Det ga et inntrykk av en meget sterk og flott kvinne som tok utfordringene. Jeg tenker på de 17 stedene hvor hun skulle preke. Den gang foregikk reisen med båt. Jeg kan jo forsøksvis forestille meg hvor tøft det har vært og hvor godt hun klarte å gjennomføre gjerningen sin. Hun ga nok meget av seg selv, sier dronningen under et pressemøte ved Tungesneset.

Viktige turer Med de spisstaggede og majestetiske Okshornene i bakgrunnen oppsummerte kongeparet den tre dager lange fylkesturen i Troms som torsdag ble avrundet med besøk i Senjahopen og Husøy. Seks kommuner er besøkt siden den regntunge mottakelsen på Evenskjer. Underveis har kongeparet framhevet at de årlige fylkesturene er noe av de viktigste de gjør.

Åpne armer Mottakelsen fra folket i Troms er ifølge kongen den samme som andre steder.

- Jeg tror det er en fellesnevner for hvordan folket tar imot oss uansett hvor vi er i Norge. Det er veldig hyggelig og alltid med åpne armer. Det synes som om befolkningen synes det er hyggelig at vi kommer. Disse turene er noe av det viktigste vi gjør, sier kongen.

Dronningen setter pris på særpreget hvert eneste sted byr på.

TROLL OG ORDFØRER: 
Kongeparet ankommer Skaland i Berg på Senja fredag morgen. Kong Harald og dronning Sonja ble mottatt av små Senjatroll. Kong Harald hilser på småtrollene . I bakgrunnen ordfører Jan Harald Jansen. Kongeparet er på siste dag i et tredagers besøk i Troms. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TROLL OG ORDFØRER: Kongeparet ankommer Skaland i Berg på Senja fredag morgen. Kong Harald og dronning Sonja ble mottatt av små Senjatroll. Kong Harald hilser på småtrollene . I bakgrunnen ordfører Jan Harald Jansen. Kongeparet er på siste dag i et tredagers besøk i Troms. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Det er spennende å få oppleve disse bygdesamfunnene. Jeg tror man går sammen når de får en utfordring. Det sier de i alle fall, at det binder dem sammen, ikke bare innen en bygd, men også bygd til bygd. Det er gledelig for oss å høre, hvis d e t også er en bivirkning av en fantastisk opplevelse for oss, sier dronningen.
 (NTB)

HAVØRN: 
Kongeparet besøkte Senjahopen i Berg på Senja fredag ettermiddag. Små fotballspillere fra Havørn UIL og IL Foss er stolte over at kong Harald og dronning Sonja stilte opp på lagbildet. Kongeparet er på siste dag i et tredagers besøk i Troms. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
HAVØRN: Kongeparet besøkte Senjahopen i Berg på Senja fredag ettermiddag. Små fotballspillere fra Havørn UIL og IL Foss er stolte over at kong Harald og dronning Sonja stilte opp på lagbildet. Kongeparet er på siste dag i et tredagers besøk i Troms. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
STAKK INNOM GRATANGEN: Dronning Sonja ved ankomsten i Foldvik i Gratangen kommune onsdag morgen. Kongeparet er på dag to i et tredagers besøk i Troms. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
STAKK INNOM GRATANGEN: Dronning Sonja ved ankomsten i Foldvik i Gratangen kommune onsdag morgen. Kongeparet er på dag to i et tredagers besøk i Troms. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer