Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Meghan og Harry i krisemøte:

Dronninga godtar hertugparets ønsker

Mandag kveld holdt dronning Elizabeth krisemøte på Sandringham.

KRISEMØTE: Mandag holdt dronning Elizabeth krisemøte for å diskutere løsninger på situasjonen som har oppstått etter at hertuginne Meghan og prins Harry valgte å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter. Foto: NTB Scanpix
KRISEMØTE: Mandag holdt dronning Elizabeth krisemøte for å diskutere løsninger på situasjonen som har oppstått etter at hertuginne Meghan og prins Harry valgte å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I forrige uke ble det kjent at hertuginne Meghan (38) og prins Harry (35) ønsker å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter og ikke lenger være framtredende medlemmer av den britiske kongefamilien.

I hertugparets kunngjøring kom det også fram at de ønsker å være økonomisk uavhengige, og at de vil bo delvis i Storbritannia og Amerika.

Meghan og Harrys overraskende beslutning har vekket stor oppsikt i internasjonale medier, ikke minst fordi de angivelig ikke skal ha informert dronning Elizabeth (93) før nyheten ble offentlig kjent.

Mandag kveld holdt den britiske monarken krisemøte på godset Sandringham i Norfolk, der prins Harry og dronninga diskuterte situasjonen for første gang ansikt til ansikt.

Det var også ventet at prins William og prins Charles (71) skulle delta. Hertuginne Meghan befinner seg for tida i Canada med sønnen Archie og skal angivelig ha deltatt via telefon.

Blant temaene som ble diskutert, var parets ønske om økonomisk selvstendighet, deres kongelige titler, bosted og plikter.

KRISEMØTE: Mandag avholder dronning Elizabeth krisemøte på Sandringham. Foto: NTB Scanpix
KRISEMØTE: Mandag avholder dronning Elizabeth krisemøte på Sandringham. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå opplyser dronning Elizabeth i en offisiell uttalelse at hun går med på hertugparets krav og ønsker, og at hun støtter deres valg om å skape et nytt liv.

Av uttalelsen kommer det også fram at hun helst hadde sett at de forblir fullverdige medlemmer av den britiske kongefamilien.

- Vi respekterer deres ønske om et mer selvstendig liv, heter det i kunngjøringen.

- Konstruktive samtaler

Ifølge Sky News skal dronninga ha hatt konstruktive samtaler med de øvrige medlemmene av den britiske kongefamilien mandag. Ifølge nettstedet vil det i løpet av noen dager komme en konkret plan på hvordan den nye avgjørelsen blir.

- I dag har familien hatt veldig konstruktive diskusjoner om framtida til mitt barnebarn og hans familie, heter det uttalelsen fra Buckingham Palace.

- Selv om vi ville ha foretrukket at de forblir heltidsarbeidende medlemmer av kongefamilien, respekterer og forstår vi deres ønske om å leve et mer selvstendig liv som familie, heter det videre i uttalelsen.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det kommer også fram at hertugparet ikke ønsker å leve på offentlige midler.

- Det er derfor blitt enighet om at det vil være en overgangsperiode der Sussex-familien vil tilbringe tid i Canada og Storbritannia, heter det videre i dronningas uttalelse.

- Dette er kompliserte saker som min familie skal løse, og det er noe mer arbeid som skal gjøres, men jeg har bedt om at den endelige beslutningen skal tas i løpet av noen dager, står det avslutningsvis.

Ønsker kjapp løsning

Dronning Elizabeths innkallelse til krisemøtet mandag har vært bredt dekket den siste tida, og i forkant har det vært varslet at en rekke problemstillinger ville bli tatt opp på møtet.

- Det er nok mange spørsmål som skal opp til debatt, når prins Harry møter familien ansikt til ansikt i dag. Jeg tror alle er innstilt på å finne en løsning for at Harry og Meghan skal få trekke seg tilbake, men det er mye som må avklares, sa Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle nylig til Dagbladet.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag listet Sky News opp 13 spørsmål som kan kunne dukke opp under krisemøtet. De skrev likevel at det neppe ville komme en endelig avgjørelse i løpet av dagen.

- Jeg tror vi kommer til å høre om potensielle videre steg seint mandag, men jeg mistenker at det å slå fast en endelig plan vil ta tid. Det er så mye som står på spill, sa avisas kongehusekspert, Rhiannon Mills.

En kilde ved Slottet hevdet likevel at dronninga ønsker at en løsning blir jobbet fram i løpet av dager, heller enn uker.

Temaer som sto på agendaen for møtet var kongelige titler, apanasje, økonomi, sikkerhet, skatt og bosted.