Dronning Elizabeth:

Dronninga i sorg - igjen

Den britiske monarken har mistet nok en nær person.

I SORG: Dronning Elizabeth har mistet sin andre hoffdame på kort tid. Foto: Adrian Dennis / Pool / AFP / NTB
I SORG: Dronning Elizabeth har mistet sin andre hoffdame på kort tid. Foto: Adrian Dennis / Pool / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Vi har nå lagt året 2021 bak oss - et år som har vært tøft for de aller fleste. For dronning Elizabeth (95) brakte fjoråret flere store sorger, blant annet da hun i april mistet sin ektemann gjennom 73 år, prins Philip.

I starten av desember mistet også den britiske monarken en nær venninne, da hertuginnen av Grafton, Ann Fortune Fitzroy, gikk bort, 101 år gammel. Det meldte blant andre The Independent.

Omtrent samtidig som 2022 gjorde sin ankomst, ble imidlertid dronningen møtt av en ny sorg. Nå har hun også mistet en av sine kjære hoffdamer, ifølge The Times.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth skaper stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

34 år

29. desember mottok nemlig monarken nyheten om at Diana Maxwell, Lady Farnham, hadde gått bort.

Hun ble 90 år gammel, og var dronningas hoffdame i hele 34 år.

Farnham begynte i rollen som «lady of the bedchamber», dronningas personlige ledsager, i 1987. I 1998 ble hun tildelt tittelen kommandør i Victoriaordenen, som en takk for trofast tjeneste.

Noen år seinere, i 2010, ble hun utnevnt til kommandørdame i Victoriaordenen, en tittel dronninga opprettet spesielt for å hedre trofast tjeneste til kongefamilien.

STOKK: Dronning Elizabeth observert med stokk for første gang på 17 år. Video: KameraOne. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Mistet flere hoffdamer

Farnham fulgte dronninga tett, og sto ved hennes side under flere arrangementer gjennom åra. Blant annet var hun prins Philips stedfortreder i 2012, da prinsen var innlagt på sykehus med blæreinfeksjon.

Den avdøde hoffdamen var i flere år gift med Barry Maxwell, som døde i 2001. Sammen fikk de døtrene Harriet og Sophia, samt de fire barnebarna Araminta, Henry, Elsa og Celia.

Farnham er den andre av regentens hoffdamer som går bort på kort tid. 3. desember døde en av hennes nærmeste venninner, hertuginnen av Grafton, Ann Fortune Fitzroy.

Hertuginnen hadde tittelen overhoffmesterinne for dronninga. Det betyr at hun hadde ansvar for hoffdamene. Hun har vært ved dronningens side gjennom hele hennes regjeringsperiode, som i år runder 70 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer