Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Elizabeth:

Dronninga om sjokk-året: - Humpete

Dronning Elizabeth la mye mellom linjene i sin årlige juletale.

INNHOLDSRIKT: Dronning Elizabeths juletale var muligens hakket mer personlig enn normalt. Spesielt ett parti fra talen får nå oppmerksomhet. Foto: NTB scanpix
INNHOLDSRIKT: Dronning Elizabeths juletale var muligens hakket mer personlig enn normalt. Spesielt ett parti fra talen får nå oppmerksomhet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dronning Elizabeth (93) holder hvert år en tale første juledag, der hun reflekterer over året som har gått. I år er intet unntak, og det er vekket stor spenning rundt dronningas tale.

I forkant er det nemlig blitt varslet at monarken vil snakke om hvordan 2019 har vært et «humpete» år, både politisk og på det personlige planet.

Talen var derimot muligens ikke så personlig som først ventet. Monarken snakket blant annet om at det i år har vært jubileer for både månelandingen og D-dagen, og bandt alt dette sammen med at man kommer langt med «små steg».

TAR TIL TÅRENE: Prins Harry blir svært sentimental når han snakker om farsrollen under den årlige WellChild Awards i London. Video: NTB Scanpix / Rød Løper Vis mer

Andrew-stikk?

Det var frasen Neil Armstrong brukte da han landet på månen i 1969, noe hun skal ha vært svært opptatt av da det faktisk skjedde - om vi skal tro Netflix-serien «The Crown».

I sin tale i 2019 mente dronning Elizabeth at ordene også kunne brukes om hvor langt man har kommet siden D-dagen i Normandie i 1944, siden mange av nasjonene som kjempet til døden mot hverandre der, i moderne tid samarbeider.

BUCKINGHAM PALACE: Dette bildet, fra Buckingham Palace, er tatt under en samtale mellom dronning Elizabeth og Erna Solberg. Bildet veker nå oppsikt. Video: AP/NTB/CNN Vis mer

I talen var hun også innom klimapolitikk, og uttalte at mange unge i dag, som før, jobber mot et samlet mål. Prins Harry og hertuginne Meghans sønn, prins Archie, ble også nevnt i talen.

- To hundre år etter at min tipp-tipp-oldemor dronning Victoria ble født, har prins Philip og jeg vært så heldige at vi har fått vårt åttende oldebarn, sa hun.

KONGELIG: Prins Harry og Hertuginne Meghan tok med seg sønnen Archie da de besøkte apartheid-forkjemper Desmond Tutu. Video: NTB Scanpix Vis mer

Mange hadde trolig ventet seg et stikk til prins Andrew i talen. Det kom aldri direkte i klartekst, men gjennomgående i talen snakket hun altså om å legge fortida bak seg. Gjennomgående var også ønsker om ei ny framtid, vennskap og tilgivelse.

Ett sitat kan likevel trolig handle om prins Andrew, mener flere medier. Etter å ha pratet om Jesus, og om hvordan håp og «små steg» kan bidra til mye, sa hun følgende:

- Mange av oss har forsøkt å gå i [Jesu] fotospor. Veien er derimot ikke alltid like rett, og kan i år ha vært veldig humpete, men små steg kan altså gjøre store forskjeller, sa dronninga, før hun ønsket alle en god jul.

- Kaos

Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, mener talen holdt seg innenfor kongehusets trange rammer.

- Når dronningen sier at året har vært «bumpy», sikter hun nok både til alt kaoset rundt Brexit, men også skandalen rundt sønnen prins Andrew. Det er imidlertid ikke første gang hun åpner opp om tøffe tider. I 1992 holdt hun en tale, hvor hun beskrev det siste året som «Annus horribilis» - et fryktelig år, sier hun, og fortsetter:

- Med alt bråket som har vært rundt prins Harry og hertuginne Meghan, tror jeg heller ikke det er tilfeldig at hun nevner sønnen deres Archie som et av årets lyspunkter. Jeg tror hun forsøker å tone ned alt som har vært skrevet om dem, og gir uttrykk for gleden over tilskuddet de har gitt familien, mener Vagle, som også synes det er imponerende at 93-åringen hyller klimaforkjempere.

«Den humpete veien» kan selvsagt også peke mot ektemannens bilulykke tidligere i år, som du kan lese om nedenfor.

Flere snakkiser

Det siste året har det skjedd mye i Storbritannia - og også i den britiske kongefamilien. Tidligere i år var nemlig prins Philip (98) involvert i en bilulykke, noe som førte til at han ga fra seg førerkortet. Helsetilstanden hans har også vært noe skranglende.

I desember ble han innlagt på sykehus på grunn av sykdom, og det var først på julaften at han ble skrevet ut igjen.

Mens det politisk har vært mye snakk om Brexit, er det prins Andrew (59) som har vært den største snakkisen i kongefamilien.

TRADISJON: Dronning Elizabeth holdt sin årlige juletale. Video: AP Vis mer

Han ga nylig fra seg sine kongelige plikter, etter å ha vært involvert i den mye omtalte Jeffrey Epstein-skandalen. Det er blant annet blitt hevdet at prinsen hadde sex med ei 17 år gammel jente tilbake i 2001.

Han er imidlertid ikke den eneste det er blitt skrevet om. Prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) har også vært et hett tema i pressen det siste året, da det er blitt hevdet at de trekker seg unna familien - samt at de er blitt kritisert for en hel haug med saker - blant annet for å fly privatfly.

I forkant av talen ble det for øvrig også mye snakk om at dronninga ikke hadde et bilde av sistnevnte duo på skrivebordet sitt, under talen, men ifølge Express er dette helt naturlig.