Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronningene fant tonen på Rockheim

Dronning Sonja og popdronningen Wenche Myhre.

FANT TONEN: Kong Harald, Dronning Sonja og Storhertug Henri er på trondheimsbesøk i anledning statsbesøket fra Luxumbourg. Kongeparet og Hertugen besøkte onsdag blant annet Rockheim museum. Dronningen, Dronningen og Kongen. Kongeparet og Wenche Myhre under omvisning i den nye Wenche Myhre-utstillingen. Det ble også tid til en minikonsert med Wenche Myrhe og Jan Eggum under besøket.
Foto: Ned Alley / Scanpix
FANT TONEN: Kong Harald, Dronning Sonja og Storhertug Henri er på trondheimsbesøk i anledning statsbesøket fra Luxumbourg. Kongeparet og Hertugen besøkte onsdag blant annet Rockheim museum. Dronningen, Dronningen og Kongen. Kongeparet og Wenche Myhre under omvisning i den nye Wenche Myhre-utstillingen. Det ble også tid til en minikonsert med Wenche Myrhe og Jan Eggum under besøket. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Storhertug Henri av Luxembourg, fulgt av det norske kongeparet, avsluttet sitt tre dager lange statsbesøk i Norge med et besøk på Rockheim i Trondheim. Storhertuginne Maria Teresa måtte avbryte besøket onsdag morgen, fordi hennes eldste bror var blitt alvorlig syk.

Besøket på nasjonalmuseet for rock og pop falt sammen med åpningen av utstillingen «Wenches verden», om Wenche Myhres lange karriere som artist og popstjerne, både i Norge og flere andre land.

Wenche Myhre har selv vært aktivt med i arbeidet med utstillingen, som i tillegg til musikken viser scenekostymer, foto, presseklipp, videoer, med masse mer.

- Spennende utvalg - Utvalget er spennende. Og det er kjempestas å få være den første artisten som får en slik utstilling på Rockheim, sier Wenche Myhre mens vi venter på det kongelige følge.

Wenche Myhre har opptrådt sammen med Sonja før, på Momarkedet i 1978, mens Sonja var kronprinsesse.

- Vi sang «Vi har ei tulle med øyne blå». Men jeg tror ikke jeg skal be dronningen synge nå, sier hun.

Derimot ble det duett med Jan Eggum under åpningen av utstillingen senere på kvelden.

Energiforskning Trondheimsbesøket ble innledet med omvisning på Statoils forskningssenter på Rotvoll. Der fikk storhertug Henri av Luxembourg, kong Harald og dronning Sonja en innføring i fangst og lagring av CO2, mens barnehagebarn med pappkroner sang «kanskje kommer kongen» utenfor hovedinngangen.

Fornybar energi sto også på programmet da de kongelige delegasjoner senere på dagen besøkte NTNU og forskningskonsernet SINTEF.

Byplanlegger På programmet sto også en ny utstilling med storhertug Henris landsmann Johan Caspar de Cicignon, som har en stor del av ansvaret for at Trondheim ser ut som den gjør.

Cicignon, som var født i Luxembourg, kom til Trondheim i 1681 for å lede gjenoppbyggingen av byen etter den ødeleggende bybrannen samme år. Midtbyen i Trondheim er fortsatt regulert etter Cicignons byplan, som regnes som det fremste eksemplet på en barokk byplan i Norge.

Filleonkel Kong Harald er storhertug Henris filleonkel. Storhertugens avdøde mor, storhertuginne Josephine Charlotte av Luxembourg, var kong Haralds kusine. Storhertug Henri er dermed tremenning til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.
(NTB)