Dronningens barndomshjem kuttes opp og flyttes

Arbeidet med å dele dronning Sonjas barndomshjem i biter og flytte det til Maihaugen er i gang. Der skal det gjenoppstå i original stand, og dronningen skal bidra.

SKAL STILLES UT: Dronning Sonjas barndomshjem skal kuttes opp og fraktes til Maihaugen. Der skal det stilles ut. Bildet er tatt i forbindelse med kronprins Haralds forlovelse med Sonja Haraldsen.  Foto: Aktuell / Scanpix
SKAL STILLES UT: Dronning Sonjas barndomshjem skal kuttes opp og fraktes til Maihaugen. Der skal det stilles ut. Bildet er tatt i forbindelse med kronprins Haralds forlovelse med Sonja Haraldsen.  Foto: Aktuell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Funkisboligen på Vinderen, der lille Sonja Haraldsen tok sine første skritt og vokste opp, skal representere 1930-tallets arkitektur i samlingen Boligfeltet på Maihaugen.

Huset skal kuttes på midten, demonteres i nøye oppmålte terninger og flyttes forsvarlig på trailere til Maihaugen på Lillehammer.

- Det er moro, vi liker sånne jobber, sier prosjektleder Arne Bergheim i Nordic Crane, som skal flytte huset, til NTB.

Det er et av de større flytteprosjektene de har holdt på med.

FLYTTES: Dronning Sonjas barndomshjem på Vinderen i Oslo. Funkisboligen fra 1935 flyttes til friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer i løpet av høsten. Boligen skal bli en del av et boligfelt som dokumenterer hjem fra forskjellige tiår fra 1900-tallet. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
FLYTTES: Dronning Sonjas barndomshjem på Vinderen i Oslo. Funkisboligen fra 1935 flyttes til friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer i løpet av høsten. Boligen skal bli en del av et boligfelt som dokumenterer hjem fra forskjellige tiår fra 1900-tallet. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix Vis mer

Minnerikt

I NRK-serien «Konge og dronning i 25 år» ble det vist filmopptak og bilder fra barndommen på Vinderen, en livsglad jente som ser ut til å stortrives i hjemmet i Tuengen Allé.

Da kronprins Haakon fredag åpnet arkitekturkonferansen «After belonging», snakket han om hvordan arkitektur skaper tilhørighet og siterte blant annet Winston Churchill:

- Vi former bygningene våre, og etterpå former de oss.

Den kunst- og arkitekturinteresserte dronningen har i så fall hatt utbytte av å bo i funkishuset fra 1935, et hjem som i sin utforming dokumenterer norsk historie, stilhistorie, norske verdier og kultur. Hun har i flere taler nevnt barndomshjemmet og kunstinteressen i sammenheng:

- Visuell kunst ble tidlig en viktig del av mitt liv. Jeg kopierte Picasso i tegnetimen på skolen og hadde Matisse-plakat på veggen.

- I mange år hadde jeg mitt første Weidemann-bilde fra 1961 «Skogbunn» hengende over sengen hjemme i Tuengen Allé, sa hun da hun delte ut Dronningens kunststipend i 2014.

Skulle rives

Etter at familien Haraldsen flyttet har huset blitt endret på, men på Maihaugen er planen å vise det fram slik det var da dronningen bodde der.

Dronning Sonja har lovet å bidra både med dokumentasjon og gjenstander, men ønsker ikke å utdype mer enn det overfor NTB.

I utgangspunktet skulle villaen med to etasjer og kjeller rives på grunn av utbygging. Ettersom Maihaugen mangler et 1930-tallshus i samlingen Boligfeltet, vil de overta boligen. Den oppdelte boligen skal plasseres sammen med hus fra de første tiårene av 1900-tallet og tilbakeføres til det opprinnelige

Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med 2,5 millioner kroner til flyttingen, mens Maihaugen har søkt Kulturdepartementet om 11,5 millioner kroner i støtte til prosjektet.

Hvis alt går etter planen skal barndomshjemmet fra Vinderen være klart til kongeparets gullbryllupsdag 29. august 2018.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer