SKAL STILLES UT: Dronning Sonjas barndomshjem skal kuttes opp og fraktes til Maihaugen. Der skal det stilles ut. Bildet er tatt i forbindelse med kronprins Haralds forlovelse med Sonja Haraldsen.  Foto: Aktuell / Scanpix
SKAL STILLES UT: Dronning Sonjas barndomshjem skal kuttes opp og fraktes til Maihaugen. Der skal det stilles ut. Bildet er tatt i forbindelse med kronprins Haralds forlovelse med Sonja Haraldsen.  Foto: Aktuell / ScanpixVis mer

Dronningens barndomshjem kuttes opp og flyttes

Arbeidet med å dele dronning Sonjas barndomshjem i biter og flytte det til Maihaugen er i gang. Der skal det gjenoppstå i original stand, og dronningen skal bidra.

Funkisboligen på Vinderen, der lille Sonja Haraldsen tok sine første skritt og vokste opp, skal representere 1930-tallets arkitektur i samlingen Boligfeltet på Maihaugen.

Huset skal kuttes på midten, demonteres i nøye oppmålte terninger og flyttes forsvarlig på trailere til Maihaugen på Lillehammer.

- Det er moro, vi liker sånne jobber, sier prosjektleder Arne Bergheim i Nordic Crane, som skal flytte huset, til NTB.

Det er et av de større flytteprosjektene de har holdt på med.

FLYTTES: Dronning Sonjas barndomshjem på Vinderen i Oslo. Funkisboligen fra 1935 flyttes til friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer i løpet av høsten. Boligen skal bli en del av et boligfelt som dokumenterer hjem fra forskjellige tiår fra 1900-tallet. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
FLYTTES: Dronning Sonjas barndomshjem på Vinderen i Oslo. Funkisboligen fra 1935 flyttes til friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer i løpet av høsten. Boligen skal bli en del av et boligfelt som dokumenterer hjem fra forskjellige tiår fra 1900-tallet. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix Vis mer

Minnerikt

I NRK-serien «Konge og dronning i 25 år» ble det vist filmopptak og bilder fra barndommen på Vinderen, en livsglad jente som ser ut til å stortrives i hjemmet i Tuengen Allé.

Da kronprins Haakon fredag åpnet arkitekturkonferansen «After belonging», snakket han om hvordan arkitektur skaper tilhørighet og siterte blant annet Winston Churchill:

- Vi former bygningene våre, og etterpå former de oss.

Den kunst- og arkitekturinteresserte dronningen har i så fall hatt utbytte av å bo i funkishuset fra 1935, et hjem som i sin utforming dokumenterer norsk historie, stilhistorie, norske verdier og kultur. Hun har i flere taler nevnt barndomshjemmet og kunstinteressen i sammenheng:

- Visuell kunst ble tidlig en viktig del av mitt liv. Jeg kopierte Picasso i tegnetimen på skolen og hadde Matisse-plakat på veggen.

- I mange år hadde jeg mitt første Weidemann-bilde fra 1961 «Skogbunn» hengende over sengen hjemme i Tuengen Allé, sa hun da hun delte ut Dronningens kunststipend i 2014.

Skulle rives

Etter at familien Haraldsen flyttet har huset blitt endret på, men på Maihaugen er planen å vise det fram slik det var da dronningen bodde der.

Dronning Sonja har lovet å bidra både med dokumentasjon og gjenstander, men ønsker ikke å utdype mer enn det overfor NTB.

I utgangspunktet skulle villaen med to etasjer og kjeller rives på grunn av utbygging. Ettersom Maihaugen mangler et 1930-tallshus i samlingen Boligfeltet, vil de overta boligen. Den oppdelte boligen skal plasseres sammen med hus fra de første tiårene av 1900-tallet og tilbakeføres til det opprinnelige

Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med 2,5 millioner kroner til flyttingen, mens Maihaugen har søkt Kulturdepartementet om 11,5 millioner kroner i støtte til prosjektet.

Hvis alt går etter planen skal barndomshjemmet fra Vinderen være klart til kongeparets gullbryllupsdag 29. august 2018.

(NTB)