Maria Kjos Fonn

Dronningens bursdagstale refses

- Det er tonedøvt å si.

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessa 18-årsdag, sier hun noe som får forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke var det duket for storslått feiring av 18-årsdagen til den kommende tronarvingen, prinsesse Ingrid Alexandra.

I etterkant av bursdagsmarkeringen har flere reagert på hvordan feiringen ble arrangert på folkebiblioteket Deichman Bjørvika. Forfatter Maria Kjos Fonn (32) reagerer derimot på uttalelser under prinsessas gallamiddag.

SKADELIG: Forfatter Maria Kjos Fonn reagerer kraftig på den kongelige bursdagstalen. Foto: Vidar Ruud / NTB
SKADELIG: Forfatter Maria Kjos Fonn reagerer kraftig på den kongelige bursdagstalen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

I dronning Sonjas bursdagstale til prinsessa presenterte dronningen et uttrykk som 32-åringen la ekstra godt merke til:

- Min mor sa at det kommer ikke an på hvordan man har det, men hvordan man tar det. Dette har hjulpet meg meget. Disse ordene ønsker jeg å gi videre til deg, sa dronninga i talen.

Dette reagerer forfatteren på, overfor Subjekt.

HOLD UT: Kong Harald var i kjent stil spøkefull da han talte i barnebarnets 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

- Skadelig

- Denne typen språklige klisjeer er, på samme måte som «det er i motbakke det går oppover» og «du er din egen lykkes smed», noe jeg reagerer sterkt på, fordi de er skadelige, medgir Kjos Fonn til nettstedet.

Kjos Fonn peker på betydningen av at uttalelsen ble direktesendt til hele det norske folk, i motsetning til en privat bursdagsfeiring. Hun mener at dette understreker feilen i ordtaket.

På et spørsmål fra Subjekt om dronningens ytring er en privilegert ting å si, svarer forfatteren:

- Det er tonedøvt å si, med de økonomiske og sosiale privilegiene familien uansett har. Man kan selvsagt diskutere hvor privilegert kongefamilien egentlig er, med tanke på ufriheten det livet fører med seg. Og dronningen og prinsessen har utvilsomt hatt tøffe tak i livet.

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, forklarer hvorfor han mener at feiringen av prinsesse Ingrid Alexandra sin 18-årsdag er problematisk. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Ikke ment bokstavelig

Overfor nettstedet forklarer kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, at uttrykket ikke er ment bokstavelig.

- Vi gjør oppmerksom på at sitatet du viser til er et gammelt uttrykk brukt av dronningens mor, og slike gamle ordtak er verken ment å tas bokstavelig eller å beskrive samfunnet, forteller Varpe.

Kommunikasjonssjefen forklarer også at det ikke var dronningas intensjon å omtale folks livssituasjon.

Dronning Sonja kom for øvrig med flere råd til arveprinsessen da hun ønsket velkommen til gallamiddagen fredag forrige uke:

- Hold fast på den du er, Ingrid. Våg å tenke nytt og åpent; å gjøre ting på din egen måte. Og husk at det ikke er noe mål i seg selv å være perfekt. Du har alle forutsetninger for å ta kloke valg og få et liv som er godt både for deg, dine nærmeste og dem du en dag skal være dronning for.

Hele dronning Sonjas tale til prinsesse Ingrid Alexandra kan leses på kongehusets nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer