Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prinsesse Marie:

Dropper å trykke toppløsbilder av danskeprinsessen: - Respekten for kongehuset er for sterk

Nederlandsk bildebyrå tok snikbilder av prinsesse Marie (42).

PÅ AVVEIE: Det var i fjor sommer at et nederlansk bildebyrå tok snikbilder av prinsesse Marie (42) og prins Joachim (48) under en ferietur til Frankrike, der førstnevnte solte seg toppløs. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
PÅ AVVEIE: Det var i fjor sommer at et nederlansk bildebyrå tok snikbilder av prinsesse Marie (42) og prins Joachim (48) under en ferietur til Frankrike, der førstnevnte solte seg toppløs. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danskenes prinsesse Marie (42), kona til dronning Margrethes yngste sønn, prins Joachim (48), skaper overskrifter i hjemlandet etter at den siste utgaven av ukebladet Tæt På nådde butikkhyllene.

Ifølge danske BT omtaler ukebladet en serie med toppløsbiler av den danske prinsessen, tatt under en privat feire med ektemannen i Saint-Tropez i fjor sommer, som nå er kommet på avveie.

Verken Tæt På eller andre danske medier har valgt å trykke de nærgående snikbildene, som ifølge avisa viser prinsesse Marie på en strand i det franske ferieparadiset, iført en badedrakt som er trukket ned til livet.

Forsøker å selge bildene

«Hun lå på magen mesteparten av tida, men på et tidspunkt reiste hun seg opp. Da slo fotografen til», skriver BT.

På tross av at danske medier ikke bidrar til at bildene havner rett i hendene på det danske folk, en beslutning som kongehuset trolig setter stor pris på, er ikke en eventuell kongelig bildestorm avverget av den grunn.

Bildebyrået som eier de frekke forevigelsene, nederlandske Hollandse Hoogte, har nemlig lagt ut bildene på markedet, i håp om å få dem solgt. Bildebyrået har så langt ikke uttalt seg om saken.

I NORGE: Prinsesse Marie og prins Joachim avbildet sammen i Oslo i mai i fjor, i anledning vårt eget kongepars 80-årsfeiring.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
I NORGE: Prinsesse Marie og prins Joachim avbildet sammen i Oslo i mai i fjor, i anledning vårt eget kongepars 80-årsfeiring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

Hvorvidt noen kjendismedier der ute har følt seg fristet til å kjøpe de avslørende bildene, er ikke kjent. Dagbladet kjenner til at Se og Hør ikke er kjent med bildematerialet.

At danskene velger å holde seg fullstendig unna sin egen prinsesses potensielle skandaleoppslag, skyldes flere ting, tror presseetikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen.

- Selv danskene, som er vant til toppløse damer i blader på en helt annen måte enn oss, har nok en respekt for kongehuset som er for sterk. En annen medvirkende årsak kan være de liknende oppslagene rundt prins Williams kone for et par år tilbake, som fikk store konsekvenser, forteller han.

Millionbot

Bodahl-Johansen henviser til saken om toppløsbildene av hertuginne Catherine (36), som ble satt på trykk i det franske magasinet Closer Magazine i 2012.

Den gang svarte hertugparet med å framsette en rettslig klage, der det het at publiseringen av bildene krenket privatlivets fred. Klagen førte til et rettslig forbud som hindret videre bruk av bildene, men før den tid hadde både irske Daily Star, danske Se og Hør og italienske Chi satt bildene på trykk.

Saken fikk sin ende da Closer ble dømt til å betale svimlende 100 000 euro i oppreisning til hertugparet.

INGEN KJÆRE MOR: Det britiske hertugparet lot på ingen måte toppløsbildene av hertuginnen passere uten konsekvenser. Foto: AFP / NTB Scanpix
INGEN KJÆRE MOR: Det britiske hertugparet lot på ingen måte toppløsbildene av hertuginnen passere uten konsekvenser. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det kan godt hende at kjendispressen har denne saken i bakhodet, og at de derfor lar det ligge. Fra et nøkternt og saklig perspektiv kan det også tenkes at vi har kommet lenger i denne verden, enn å sette en toppløs prinsesse på trykk. Det er jo ingen sensasjon, sier Bodahl-Johansen, og legger til:

- Jeg håper i hvert fall vi har kommet lenger. Uansett hvilken innfallsvinkel man har til den saken, så har det ingen verdi. Det må å så fall være for å skape oppmerksomhet om sitt eget blad, eller tilfredsstille noens nysgjerrighet.

Vil ikke kommentere

Overfor danske BT har det danske kongehuset lite å si om de siste overskriftene tilknyttet prinsesse Marie.

- Det er vanskelig å gjøre noe med det som ligger på internett. Vi har ingen kommentar til artikkelen i Tæt På, uttaler hoffets kommunikasjonsavdeling til BT.

De ønsker ikke å svare på hvorvidt snikfotograferingen vil få konsekvenser.

Og selv om bildene mot formodning skulle se dagens lys, tror den danske historikeren og kongeeksperten Lars Hovbakke Sørensen at kongehuset vil sitte relativt stille i båten.

- Kongehuset kan alltids gå rettens vei, men det skal mye til. Alternativt kan de ta diskré kontakt med det aktuelle mediet og fortelle at de har gått over streken. Det er strategien de fleste velger, i så fall, forteller Sørensen til BT.

MONARKER: Kong Harald og dronning Sonja, kronprinsparet, dronning Margrethe og prinsegemal Henrik, kong Carl Gustaf og dronning Silvia stilte opp for fotografene foran Eidsvollsbygningen. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!