Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dropper dronningbursdag og svensk jul: - De klarer seg fint uten meg

Svenskenes prinsesse Birgitta (81) gjør det igjen.

IKKE HJEM TIL JUL: Svenskenes prinsesse Birgitta (t.v.) dropper både dronning Silvias bursdag og svensk julefeiring. Her avbildet i 2016. Foto: NTB Scanpix
IKKE HJEM TIL JUL: Svenskenes prinsesse Birgitta (t.v.) dropper både dronning Silvias bursdag og svensk julefeiring. Her avbildet i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med flerfoldige fødsler, barnedåper, jubileer og bryllup, har det vært nok av kongelige begivenheter i Sverige de siste åra. Medlemmene av kongefamilien er selvskrevne gjester når noe skal markeres, der de fleste som regel klarer å rydde plass i kalenderen.

For prinsesse Birgitta (81), kong Carl Gustavs (72) nest eldste søster, har de mange tilstelningene tilsynelantende skapt mer hodebry enn begeistring. 81-åringen har nærmest gjort sport i å kaste kongelige invitasjoner i peisen, og er sjelden redd for å fortelle hvorfor: Hun vil heller prioritere andre ting.

Nå gjentar hun øvelsen nok en gang. Denne gang foran dronning Silvias 75-årsfeiring, som finner sted på Drottningholms slott søndag. Uten Birgitta, altså.

Reisevei til besvær

- Jeg skal feire jul med barn og barnebarn i München. Man kan ikke være alle steder samtidig, og de har så stor familie nå, at jeg tror de klarer seg fint uten meg, forteller prinsessen til den svenske avisa Expressen.

81-åringen var lenge selv bosatt i den tyske storbyen, sammen med sin avdøde ektemann og deres tre felles barn, men har seinere forflyttet seg til den spanske ferieøya Mallorca. Barna har imidlertid blitt igjen i Tyskland.

GÅR SIN EGEN VEI: Prinsesse Birgitta har gjentatte ganger blitt utgangspunkt for store overskrifter. Spesielt er det hennes prioriteringer som skaper reaksjoner. Her avbildet i forbindelse med bryllupet til prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Foto: NTB Scanpix
GÅR SIN EGEN VEI: Prinsesse Birgitta har gjentatte ganger blitt utgangspunkt for store overskrifter. Spesielt er det hennes prioriteringer som skaper reaksjoner. Her avbildet i forbindelse med bryllupet til prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overfor Expressen erkjenner Birgitta at hun rett og slett ikke har ork til å fly fra Spania til Sverige, ned til Tyskland og tilbake til Spania.

Samtidig sender 81-åringen et subtilt stikk til lillebror Carl Gustav og svigerinnen Silvia, for manglende bursdagsinvitasjoner, ifølge henne selv.

- Mine barn og barnebarn er viktigst, og jeg vil ikke reise fram og tilbake, så da går det ikke. De er heller ikke invitert til festen, så da blir det en prioriteringssak, sier hun.

Soling og golf

Foruten å ha forårsaket noen friske medieoverskrifter i åras løp, er prinsesse Birgitta for mange nordmenn en nokså ukjent prinsesse.

Birgitta giftet seg med seksmenningen Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen i 1961 - og konverterte samtidig til katolisismen.

Ekteparet bodde som nevnt lenge i Tyskland, før Birgitta bestemte seg for å separeres og flytte til sol og sommer i Spania. Ekteparet var fortsatt gift på papiret og beholdt vennskapet, fram til hans død i 2016.

På Mallorca bruker Birgitta mye tid på soling og golf. Da hun droppet dåpen til prins Alexander (2), prins Carl Philip (39) og prinsesse Sofias (34) eldste sønn, i 2016, skyldte hun for øvrig på en golfturnering.

GLAD I GOLF: Prinsesse Birgitta på golfbanen sammen med avdøde Lill-Babs i 2011. Foto: NTB Scanpix
GLAD I GOLF: Prinsesse Birgitta på golfbanen sammen med avdøde Lill-Babs i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Birgitta er også kjent for å være storrøyker, og ikke minst glad i en fest.

- Kong Carl Gustafs eksentriske storesøster er også kjent for å komme med friske uttalelser. Blant annet hevdet hun en gang at kong Carl Gustaf var misunnelig på henne, har Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, tidligere fortalt til Dagbladet.

Ustø på løperen

Birgitta har også vakt oppsikt under de kongelige tilstelningene hun faktisk har tatt del i.

Under prinsesse Madeleine og Chris O`Neills bryllup fikk observante tv-seere eksempelvis med seg at hun var noe ustø på løperen på vei inn i Slottskyrkan. Heldigvis kom søsteren prinsesse Margaretha til unnsetning, og Birgitta unngikk dermed den helt store skandalen.

- Hun er kjent for å være veldig lystig, og kanskje ta et glass for mye. Sist jeg så henne «i sving» forsøkte hun å dirigere Gardemusikken på kong Carl Gustafs 70-årsdag i Stockholm. Hele den europeiske storfamilien ble øyenvitner til opptrinnet, som også var direktesendt på svensk tv, har Stavseng tidligere fortalt.

Dronning Silvias 75-årsdag er blitt markert i den svenske hovedstaden hele uka, men avsluttes altså med en privat fest søndag, på selve fødselsdagen. Yngstedatteren, prinsesse Madeleine (36), har blant annet reist tidligere hjem fra USA for å ta del i mammas feiring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!