Jula står for tur, med alle tradisjonene det innebærer. Mandel i grøten, sprø svor eller baking av sju slag: det er få anledninger som har så sterke mattradisjoner som nettopp julehøytida.
Feiringa består av feite ribbestykker og mye rødt kjøtt, og når jula omsider glir over i et nytt år, er det nok mange som med glede bytter ut pinnekjøtt og medisterkaker med brokkoli og laks.
Det er også mange som går for langt sunnere og mer utradisjonelle matvalg når det drar seg mot jul. Veganske og vegetariske alternativer er i vinden, og nøttesteik og veggismedister fyller opp stadig flere norske matbord i jula.
Det gjelder blant andre influenser og tidligere «Farmen kjendis»-deltaker Martine Lunde (24). Hun har faktisk ikke rørt kjøtt siden hun måtte bivåne slaktinga av en gris på «Farmen»-gården for noen år tilbake.
Vegetarmedister
Opplevelsen satte en så stor støkk i 24-åringen at hun glatt har byttet ut den klassiske julemiddagen med vegetariske alternativer.
- Jeg lager vegetarmedisterkaker. Jeg kjøper vegetarkjøttdeig og blander inn krydderne, og da smaker det veldig likt. Jeg sluttet jo å spise kjøtt etter «Farmen», på grunn av dyra, sier hun til Dagbladet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger