Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Du har vunnet, Alexander

Norge har vunnet sin tredje europeiske Grand Prix-finale med Alexander Rybaks Fairytale.

FØLGER SPENT MED: Alexander Rybak og manager Kathrine Synnes. - Vi har det bra nå! skriver Alexander i en SMS fra backstage.
FØLGER SPENT MED: Alexander Rybak og manager Kathrine Synnes. - Vi har det bra nå! skriver Alexander i en SMS fra backstage. Vis mer

||| MOSKVA (Dagbladet.no): - Kom og møt meg på Gardermoen i morgen klokka elleve, sa Rybak på norsk før han satte i gang med seiersfremføringen av «Fairytale».

Norge har vunnet den europeiske Melodi Grand Prix-finalen etter total utklassing i poenggivingen. Rybak takket og bukket på russisk til stor glede fra publikum, han feller gledestårer sammen med kordamer og Frikar. Rørende stemning fra Moskva.

- Jeg vil gratulere Alexander, dette har vært en fantastisk opplevelse og jeg har fått med meg hele sendingen. Jeg er veldig imponert, og det er det all grunn til. Jeg gleder meg til å dra til Moskva selv på tirsdag. Da skal jeg snakke med Putin, og da er jeg sikker på at vi kommer inn på Melodi Grand Prix også, sier Jens Stoltenberg til NRK.

- Vi kommer til å lage et flott arrangement i Norge. Det er vanskelig å måle i kroner og øre hvor mye denne seieren er verdt. Det er først og fremst en stor anerkjennelse ovenfor Norge og Alexander Rybak, fortsetter statsministeren.

Norge var sistemann ut i stemmeavgivningen. Og det er en red parade for Stian Barsnes Simonsen, det er en glede å utdele poeng til alle de poengfattige landene. Norge gir åtte poeng til Danmark, ti poeng til Aserbadjan og 12 poeng til Island, som blir nummer to i Melodi Grand Prix. En seier for islendingene det får man si.

- Det er fantastisk. Han gjorde en enestående opptreden. Et stolt øyeblikk for Norge. Utrolig moro og få Melodi Grand Prix til landet. Ren utklassing fra Alexander Rybak, sier Trond Giske til NRK.

Tolverne og tierne strømmer inn fra alle verdens land, Norge knuser alle rekorder.

- Det er fantastisk og så uendelig velfortjent. Jeg er på Manhattan på en bar med storskjerm, og det som var gøy var at alle hadde Alexander som favoritt. Nå skal det feires, sier Hanne Krogh på telefon til NRK.

Når Norge skal arrangere Melodi Grand Prix blir det også et 50-års jubileum for Norges deltakelse i konkurransen.

Da Bobbysocks vant i 1986 fikk de tolv tolvere.

- Så overlegent tror jeg ikke det har vært siden Lordi, som fikk den høyeste poengsummen noensinne, skriver den svenske avisa Aftonbladet på sin blogg.

Norge fikk den aller første tolveren i årets avstemning.

Den kom fra Spania. Senere fikk vi full pott fra Hviterussland, Tyskland, Sverige, Danmark, Island, Israel, Russland, Polen, Ukraina, Latvia, Nederland, Estland og Litauen.

Vi har fått ti poeng av Belgia, Montenegro, Andorra, Slovakia, Hellas, Bosnia, Serbia, Kypros og Storbritannia.

NORGE OG ISLAND: Alexander Rybak og Yohanna backstage.
NORGE OG ISLAND: Alexander Rybak og Yohanna backstage. Vis mer

Åtte poeng kom fra Malta, Frankrike, Sveits, Kroatia, Irland og Finland. Albania ga oss sju.

Portugal og Romania ga fem poeng. Tsjekkia og Tyrkia ga oss tre poeng. Bulgaria to.

Ingen land har gitt Norge null poeng.

- De som får toppscore så tidlig ut vinner veldig ofte, påpeker Norges doble Grand Prix-vinner, komponist Rolf Løvland, til NRK.

- Vi har det bra nå! Koser oss stort i Green room. Her er det helt fantastisk stemning. Nå må vi se på TV! skriver Alexander selv i en SMS til norske pressefolk kort tid etter at poenggivningen startet.

- Vi har full fest hjemme. Han har gjort det så bra. Helt fantastisk. Har ikke sett noen utmerke seg så raskt som Alexander har gjort her nå. Heia Alex og hurra for Norge, sier Eurovision-vinner fra 1986, Elisabeth «Bettan» Andreassen til NRK.

- Det er fantastisk og så uendelig velfortjent. Jeg er på Manhattan på en bar med storskjerm, og det som var gøy var at alle hadde Alexander som favoritt. Nå skal det feires, sier Bettans Bobbysocks-makker Hanne Krogh.

-

STERK START PÅ AVSTEMNING: Alexander Rybak og Norge fikk de første tolv poengene. (AP Photo/Sergey Ponomarev)
STERK START PÅ AVSTEMNING: Alexander Rybak og Norge fikk de første tolv poengene. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Vis mer