Prins Harry:

- Du må holde kjeft

Flere krigsveteraner reagerer på at prinsen angivelig avslører hvor mange han drepte i Afghanistan.

KRITISERES: Prins Harry kritiseres for avsløringene han angivelig kommer med i boka. Foto: Chris Young / AP / NTB
KRITISERES: Prins Harry kritiseres for avsløringene han angivelig kommer med i boka. Foto: Chris Young / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hele verden» har ventet i spenning på prins Harrys (38) selvbiografi «Spare» som kommer i butikkhyllene neste uke.

Natt til torsdag kom imidlertid den første eksplosive lekkasjen fra boka. Det på tross av at The Times skrev om at forlaget har gjort alt de kan for å stanse det.

Ifølge Sky News skriver også prinsen om da han tjenestegjorde i Afghanistan.

Der skal han ha drept 25 mennesker, hevder han selv i boka. Prinsen var i militæret i ti år, og har tilbrakt to perioder i Afganisthan.

«De fleste soldater vet ikke nøyaktig hvor mange drap de har begått. Under kampforhold skyter du ofte vilkårlig», skriver prinsen i boka, ifølge nyhetsnettstedet.

«Men i ei tid med apacher (kamphelikoptre, journ.anm.) og bærbare datamaskiner, ble alt jeg gjorde i løpet av to tjenesteturer registrert og tidsstemplet».

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle er produsenter for den nye Nelson Mandela-inspirerte dokumentarserien «Live to Lead». Video: Netflix Vis mer

«Jeg kunne alltid fortelle nøyaktig hvor mange fiendtlige kjempere jeg hadde drept. Og det virket essensielt for meg å ikke være redd for det. Blant de mange tingene jeg lærte i Forsvaret, var noe av det viktigste å stå til ansvar for mine egne handlinger».

Videre hevder prinsen at han tok livet av totalt 25 personer, ifølge Sky News.

«Det var ikke noe som fylte meg med tilfredshet, men jeg skammet meg heller ikke».

Reagerer

Det er flere som uttrykker sterke reaksjoner på at prinsen skal ha gått ut med denne informasjonen i boka.

Blant dem har Ben McBean, som ifølge Sky News er en tidligere veteran i marinen, gått hardt ut på Twitter. McBean mistet både en arm og et bein da han tjenestegjorde i Afghanistan, og har ifølge BBC blitt hyllet av prins Harry som en helt etter at de har møttes på flere tilstelninger.

«Elsker deg prins Harry, men du må holde kjeft! Får en til å lure på hvilke personer han har rundt seg. Hvis det var gode personer ville noen bedt han om å stoppe.»

Også Anas Haqqani, som ifølge Sky News er en senior Taliban-leder, reagerer på Twitter.

«Mr. Harry! De du drepte var ikke spillebrikker, det var mennesker. De hadde familier som ventet på at de skulle komme hjem», skriver han blant annet på Twitter.

- Dårlig valg

Videre skriver SkyNews at nettstedet er blitt fortalt av en tidligere senioroffiser i hæren at prinsens detaljer rundt å skulle ha tatt livet av Talibankrigere var et dårlig valg, og potensielt kunne oppfordre til et angrep på britiske soldater.

Oberst Richard Kemp, som hadde kommando over den britiske hæren i Afghanistan i 2003, før han pensjonerte seg i 2006, forteller Sky News at han finner to grunner til at prinsens angivelige avsløringer er et dårlig valg.

En av grunnene er at framstillingen av at prinsen har drept 25 mennesker kan ha ført til hevnønsker blant mennesker som ønsker ham vondt.

TIL KRIG: Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan har fått sterke reaksjoner av flere. Kongehusekspert Caroline Vagle tror serien kan bidra til splid i familien. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Det andre problemet jeg fant i kommentarene hans er at han karakteriserte den britiske hæren som om de hadde trent han og de andre soldatene til å se fienden som mindre enn mennesker, som en spillebrikke på et bord som må fjernes, og det er ikke tilfellet. Det er det motsatte av tilfellet.

Dagbladet har vært i kontakt med Forsvaret, som uttaler at de ikke ønsker å gi noen kommentar om boka til prins Harry.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer