Ari Behns bisettelse:

- Du rommet så mye

Venner og familie tar et siste farvel med Ari Behn.

SPILTE I KIRKA: Sigvart Dagsland sang i Ari Behns bisettelse i Oslo domkirke. Video: NRK. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO DOMKIRKE (Dagbladet): Første juledag, like etter at klokka hadde slått ni om kvelden, kom meldingen om at Ari Behn hadde tatt sitt eget liv. Han ble 47 år gammel.

Det ble forrige uke kjent at Behn skulle bisettes fra Oslo Domkirke fredag den 3. januar klokka 13:00. Fra tidlig om morgenen hadde folk allerede begynt å samle seg utenfor kirka, i håp om å ta et siste farvel med forfatteren og kunstneren.

Bisettelsen er åpen for alle, men det er bare familien som har reserverte plasser.

Først fredag gikk familien ut med hva som skulle skje i kirka. Behns eldste datter og hans foreldre skal holde tale, mens Sigvart Dagsland skal synge, blant annet. Det er derimot ikke publisert noen offisiell gjesteliste.

BLOMSTERHAV: Det var utallige mange buketter og oppsatser i kirka. Foto: NTB scanpix
BLOMSTERHAV: Det var utallige mange buketter og oppsatser i kirka. Foto: NTB scanpix Vis mer

Flere kongelige og representanter fra regjeringen var ventet, og det er derfor varslet ekstra sikkerhetstiltak.

Like før halv ett ankom Behns familie kirka i en taxi. Ut strømmet foreldrene, Olav Bjørshol og Marianne Behn, og 47-åringens kjæreste - Ebba Rysst Heilmann. Kort tid seinere dukket regjeringsmedlemmer opp.

SAMMEN I SORGEN: Prins Daniel av Sverige og prinsesse Laurentien av Nederland. Foto: NTB scanpix
SAMMEN I SORGEN: Prins Daniel av Sverige og prinsesse Laurentien av Nederland. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deretter kom de kongelige i tur og orden. Prins Daniel av Sverige var den første til å dukke opp. Han kom sammen med prinsesse Laurentien av Nederland. Den norske kongefamilien kom da kirkeklokkene hadde begynt å ringe inn.

Biskop Kari Veiteberg forretter bisettelsen - som ble startet med Shuberts «Ave Maria» på fiolin og orgel.

- Kjære sørgende. Det er døtre, foreldre, søsken, kjæreste, familie, venner, alle som er her i kirken og alle som ser på, vi er samlet her ved Ari Behns båre for å ta den siste høytidelige avskjeden med ham og for å overgi ham i Guds hender. La oss be, sier Veiteberg.

VENN: Trond Giske møtte opp for å ta farvel med Ari Behn. Vis mer

Rørende taler

Deretter fortalte hun om livet hans.

- Han gifta seg 24. mai 2002 med prinsesse Märtha Louise. Han ble far til tre døtre, Maud, Leah og Emma, som jeg har fått høre gjentatte ganger at han elsket over alt på jord, sier hun videre.

Ari Behns foreldre, Olav Bjørshol og Marianne Behn, skulle deretter tale.

- Kjære Mikisen min. I en bokdedikasjon til meg skrev du: Til min elskede mama. Takk for livet. Fra din sønn, Ari Mikael. Det har berørt meg dypt, sier mamma Behn, og beskriver videre hvordan verden er full av farger - også mørke.

RØRENDE: Ari Behns foreldre holdt tale i bisettelsen. Foto: NTB scanpix
RØRENDE: Ari Behns foreldre holdt tale i bisettelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- De siste åra malte du også livsdramaet. Du berørte med hele deg. Når vi beskriver følelser kan vi også bruke farger. Alle fargene kan relatere seg til forskjellige følelser og nyanser. Kjære Ari, du hadde det store spennet. Larger than life. Du rommet så mye, sier hun videre.

Behns far tok deretter over:

- Kjære Ari, min førstefødte sønn. Øyeblikket da jeg holdt deg i armene for første gang var ubeskrivelig. Jeg var stolt og glad. Du var inderlig ønsket, før unnfangelsen. Aldri hadde jeg drømt om et slikt brutalt rollebytte. Jeg står her og minnes deg, sier faren.

Marianne Behn tok over mot slutten, og tok resten av talen på engelsk. Deretter avsluttet de med en keltisk bønn.

MANGE VILLE TA DEL: Det var mange som ville ta del i begravelsen til Ari Behn, men mange ble sendt bort da kirken ble full. Jonas Eckhoff var én av dem. Video: Trym Mogen / Elias Zahl-Pettersen Vis mer

Klar oppfordring

Maud Angelica Behn (16), den eldste av de tre døtrene Behn fikk med prinsesse Märtha Louise, holdt også tale til ære for faren.

- I dag skal jeg holde tale for deg, og jeg skjelver kanskje også litt på hendene. Jeg skulle gi deg denne tegningen som julegave. Jeg jobbet på den i minst ti timer. Og mens jeg tegnet den, tenkte jeg på hvor mye jeg elsker deg, og hvor spent jeg var på å se reaksjonen din, sa hun blant annet.

TALE: Maud Angelica Behn (16) holdt tale i farens bisettelse. Prinsesse Mårtha Louise sto ved hennes side. Foto: NTB scanpix
TALE: Maud Angelica Behn (16) holdt tale i farens bisettelse. Prinsesse Mårtha Louise sto ved hennes side. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deretter fortalte hun om farens kunst, om deres samarbeid og det unike forholdet. De siste åra samarbeidet far og datter Behn om tre barnebøker, som i utgangspunktet skulle utkomme på Juritzen forlag. Hvorvidt de kommer ut, er ikke kjent. De var godt i gang med prosjektet.

I sin tale fortalte 16-åringen åpent om hvordan faren har roset henne og søstrene for de kunstneriske ferdighetene og de andre interessene deres.

Det var flere blanke øyne å skimte i kirka under talen. Hun fortalte om hvordan de tre søstrene og mora hadde på seg rosa, fordi det var Aris farge. Hun fortalte om de siste møtene og ordene. Hun kom også med en sterk oppfordring.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, fortalte 16-åringen.

Maud Angelica avsluttet med å takke for alle som har kommet for å minnes hennes far Ari Behn.

- Jeg husker så vidt siste gang jeg så deg. Det siste jeg sa til deg var sannsynligvis at jeg elsket deg. Jeg skulle så inderlig ønske at jeg kunne ha sagt ha det til deg, eller gitt deg tegningen min.

- Vi elsker deg pappa. Du er en glitrende diamant du også.

- Aldri får møtt sin onkel

Ari Behns søsken, Anja og Espen, tok deretter ordet.

- Jeg savner deg så dypt og inderlig. Vi kjenner kraften du nå har. Og sprer rundt deg. Jeg hører deg le varmt og kjærlig. Vær sterk du klarer det, dere kan, sier du. Vi skal fortsette. Fylle huset med din kjærlighet, din varme. Jeg lover. Ta vare sa du, jeg skal ta vare. Jeg lover å ta vare på jentene, sa søster Anja foran alteret.

I SORG: Ari Behns søsken holdt en rørende tale. Foto: NTB scanpix
I SORG: Ari Behns søsken holdt en rørende tale. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deretter tok broren ordet. Espen forteller at han gjemte seg bak sin brors rygg, og at det selv i dag føles det trygt å stå bak sin bror.

Det var med gråtkvalt stemme at han kunne fortelle at han i april skal bli far, og at Ari dermed skulle blitt onkel.

- Det er fint å hente trøst hos barna. Vi venter en sønn i april, og selv om han aldri får møtt sin fantastiske onkel, håper jeg han lærer alt det gode du har lært meg, sa han.

Biskop Veiteberg tok ordet da familiens taler var ved veis ende. Bønn, salmer og julesanger sto på agendaen i kirka. Hun velsignet kista etter jordpåkastelsen, før «Gabriels Obo» av Morricone ble spilt på fiolin og orgel.

BÅRET UT: Ari Behsn kiste ble båret ut av blant andre bror Espen, far Olav og kronprins Haakon. Foto: NTB scanpix
BÅRET UT: Ari Behsn kiste ble båret ut av blant andre bror Espen, far Olav og kronprins Haakon. Foto: NTB scanpix Vis mer

Deretter reiste alle seg til «Deilig er jorden», som var siste post på programmet før kista skulle bæres ut til Bachs «Passacaglia c-moll». Utenfor kirka sto den nærmeste familien bak bårebilen, og holdt rundt hverandre. Tårene trillet mens «Arie for Ari» ble spilt av kirkeklokkene.

FARVEL: Familien holdt rundt hverandre da bårebilen kjørte vekk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FARVEL: Familien holdt rundt hverandre da bårebilen kjørte vekk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Lyset kom deg i møte

Nyheten om dødsfallet preget et helt land. Kort tid etter at nyheten slo ned som et lyn, begynte kondolansene å bre seg om i sosiale medier. Venner, familie og totalt fremmede delte lovord om 47-åringen, som på forskjellige måter hadde rørt dem alle. Betegnelsen «påfugl» var gjennomgående.

TAKKER ARI: Mange har tent lys og skrevet sin siste hilsen til Ari Behn på Slottsplassen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Lys ble tent foran Slottet, kondolanseprotokoller ble lagt fram, kunsten hans ble kjøpt og solgt, gamle minner ble delt og åpenheten rundt selvmordet ble hyllet. Kunstnerens mor, Marianne Behn, skrev følgende på Facebook forrige uke:

Trenger du hjelp?

  • Akutt selvmordsfare: 113
  • Legevakt: 116117
  • Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/
  • Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/
  • Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/

«Kjære elskede Mikis min. Det var ikke mørket som tok deg. Det var lyset som kom deg i møte».

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

47-åringens kjæreste, Ebba Rysst Heilmann, brukte også sosiale medier for å komme med en siste hilsen.

«Du skjøreste, vakreste, sterkeste, komplekse menneske. Jeg er alltid hos deg, min elskede Ari min. Og jeg vet du er sammen med meg resten av livet og passer og heier på meg til vi ses igjen», skrev hun blant annet.

Konge- og kronprinsparet var også raskt ute med å uttale seg om sorgen, etter å ha mistet det som var og forble et medlem av familien.

Behn var i perioden 2002 til 2017 gift med prinsesse Märtha Louise. Sammen fikk de tre jenter. Før bisettelsen hadde familien foreløpig ikke uttalt seg offentlig om dødsfallet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer