VÅPEN-KONFLIKT: Lena Dunham ba folk rive vekk Matt Damons pistol fra den nye reklameplakaten for den kommende «Jason Bourne»-filmen. Nå svarer han på kommentarene. Foto: NTB scanpix
VÅPEN-KONFLIKT: Lena Dunham ba folk rive vekk Matt Damons pistol fra den nye reklameplakaten for den kommende «Jason Bourne»-filmen. Nå svarer han på kommentarene. Foto: NTB scanpixVis mer

Dunham ba folk rive ned «Jason Bourne»-plakater: - Jeg skjønner det godt

Matt Damon forstår seg på Dunhams skytevåpen-kritikk. 

(Dagbladet): Førstkommende fredag har den nye filmen i «Jason Bourne»-serien premiere her til lands. Dette er fjerde gang Matt Damon spiller rollen som den tidligere agenten, og får i den kommende filmen besøk av andre skuespillere som Alicia Vikander og Julia Stiles.

Selv om mange gleder seg til en etterlengtet oppfølger, finnes det også dem som har hatt sitt å si om filmen. Skaper av og skuespiller i serien «Girls», Lena Dunham, oppfordret tidligere i juli fans til noe helt spesielt.

Hun «regrammet» et bilde på Instagram, der en kollega av henne oppfordret til å fjerne pistolene fra filmplakaten til den kommende Bourne-filmen. «Jeg er så lei skytevåpen», skrev kollegaen, og Dunham sa seg enig med kommentarene «Fantastisk idé... Kjør på!». Det skriver Huffington Post.

I et nytt intervju med The Telegraph forteller Damon nå hvordan han reagerte på Dunhams stunt.

- Forstår impulsene

Det er i et lengre intervju med den britiske avisa at Damon nå snakker ut.

Et av temaene han tar for seg er våpenlovgivning. Skuespilleren er kjent for å være motstander av USAs nåværende våpenpolitikk, og har uttalt at han ønsker et strengere regelverk.

Det står i kontrast til karakteren Damon spiller, den skyteglad agenten Bourne. Skuespilleren påpeker derimot overfor avisa at Bourne bare dreper i selvforsvar.

Da teamet om Dunham kommer opp, har han imidlertid mye å si.

TILBAKE: Matt Damon er tilbake som en av sine mest kjente rollefigurer. I «Jason Bourne». I denne teaser-traileren får vi første smakebit. Video: Universal Pictures Vis mer

- Jeg forstår det godt, spesielt om man tenker på alt som har skjedd nå nylig. Jeg forstår Lena godt. Jason Bourne er en kar som løper rundt med pistol, så det er ikke helt umotivert. I lys av ting som har skjedd nylig forstår jeg impulsen til å rive pistolen ut av plakaten, sier han til avisa.

The Telegraph nevner skytingene i Orlando, Dallas og Baton Rouge som eksempler på nylige hendelser som Damon refererer til.

FILMPLAKATEN:  Lena Dunham er blant dem som har oppfordret til å fjerne pistolen fra filmplakateen til den kommende Jason Bourne-filmen. Foto: Richard B. Levine/NTB Scanpix
FILMPLAKATEN:  Lena Dunham er blant dem som har oppfordret til å fjerne pistolen fra filmplakateen til den kommende Jason Bourne-filmen. Foto: Richard B. Levine/NTB Scanpix Vis mer

Voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk, mener plakaten er en «indirekte og sterk markedsføring av våpen».

Bjørnebekk sier til Vårt Land at de personene som har forutsetning for å utvikle voldstanker, er de som er mest utsatt for å bli påvirket av vold på film.

– Flere undersøkelser viser at dersom vi utsettes for mye vold i medier, både filmer, spill og fjernsyn, øker det generelle aggresjonsnivået noe. Plakater kan virke på samme måte, sier Bjørnebekk til avisa.

Dyr mann å redde

Matt Damon er ikke bare kjent for sin innsats i «Jason Bourne»-filmene. Han spiller ofte i påkostede action-filmer, hvor han av en eller annen grunn alltid må reddes.

I romjula skrev Dagbladet om hvor hvor mye det egentlig har kostet å redde karakterene til Hollywood-helten Damon - ettersom han stadig må reddes.

Problemstillingen har blitt et nettfenomen etter at han i «The Martian» (der forøvrig norske Aksel Hennie har en rolle), er blitt akterutseilt på en annen planet for andre gang på rad.

Å bli reddet viser seg å være den røde karrieretråden både før og etter Damons store gjennombrudd som menig James Francis Ryan i Steven Spielbergs storslåtte krigsdrama fra 1998. Men først til hva det har kostet:

Om lag 900 milliarder dollar ville det ha kostet å redde Damon fra alle eventyrene han har vært på- Det var Time som først omtalte saken.

WALK OF FAME: Filmstjernen Matt Damon fikk sin stjerne på fortauet i Hollywood i går Vis mer