Fabian Stang:

Durek-bønn: - Må oppføre oss

I et innlegg på Facebook tar tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang Durek Verrett i forsvar.

PARALLELLER: Fabian Stang trekker paralleller mellom Durek Verett og Snåsamannen i et Facebook-innlegg. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PARALLELLER: Fabian Stang trekker paralleller mellom Durek Verett og Snåsamannen i et Facebook-innlegg. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag tok tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (67) til Facebook for å lufte sine tanker om Durek Verrett (47).

Den selverklærte sjamanen er som kjent forlovet med prinsesse Märtha Louise (50), og har flere ganger tidligere høstet kritikk for sitt alternative syn innen blant annet helse og velvære.

«Det rare er at mange som hater Durek har et godt forhold til Snåsamannen», skriver blant annet Stang i innlegget.

Innlegget har høstet mange reaksjoner, og har i skrivende stund mer enn 1400 likerklikk.

FORLOVET: Durek Verrett ble et kjent navn etter at han ble kjæreste med prinsesse Märtha Louise. I juni ble paret forlovet. Foto: Lise Åserud / NTB
FORLOVET: Durek Verrett ble et kjent navn etter at han ble kjæreste med prinsesse Märtha Louise. I juni ble paret forlovet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Blander kortene

I sitt innlegg trekker Stang paralleller mellom Snåsamannen - som mange mente hadde helbredende evner - og Durek Verrett.

«Hva gjør at vi satt så pris på den gamle mannen med de varme hendene, og sterkt misliker amerikaneren som Märtha elsker», spør Stang i sitt innlegg, og stiller videre spørsmål ved om det kan skyldes hudfargen til Verrett.

Til Dagbladet kan Stang fortelle hva som motiverte innlegget.

- Det var rett og slett at jeg hadde lest så mye slemt om Durek på nettet, at jeg følte det var riktig å spørre om vi blander kortene litt, sier Stang.

SLIPPER LÅT: Durek Verrett varsler om artistkarriere i en video på Tiktok. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Stang beskriver også hvordan han mener mye av kritikken mot Verrett er uproduktiv, selv om han er skeptisk til sjamanens alternative teorier.

- Jeg vil gjerne at disse teoriene skal diskuteres og motbevises, men vi kan jo oppføre oss ordentlig overfor hverandre likevel, sier Stang.

- Umoralsk

Verrett har flere ganger høstet sterk kritikk for sine alternative syn på helsespørsmål. I sommer kunne sjamanen fortelle at han hadde pådratt seg coronasmitte, etter å ha deltatt i prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag.

Da skal Verrett ha blitt så syk at han ble oppfordret til å bruke pustemaskin av leger. Durek skal imidlertid heller ha valgt å benytte en medaljong - en såkalt «spirit optimizer» - for å bli kvitt sykdommen.

SVARER: I en direktesendt video på Instagram, utdyper Durek Verrett hva han mente da han sa at «kvinner får visse avtrykk på innsida av vagina, dersom de har for mange sexpartnere». Video: Instagram/shamandurek Vis mer

Uttalelsene fikk blant andre statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, til å reagere.

- Durek er selvsagt velkommen i kongehuset. Men det er umoralsk og forkastelig å bruke sin kjendisstatus på å tjene penger på kvakksalveri, sa Bjørkholt til VG i kjølvannet av Dureks corona-utspill.

I et nylig intervju med TV 2 påpekte Verrett at medaljongen ikke nødvendigvis hjelper mot coronaviruset, for alle.

- Min «spirit optimizer» hjalp meg til å bli frisk. Har jeg sagt at den leger coronavirus? Nei. Jeg har sagt at den hjalp meg, sa Verrett.

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

- Et forsvar mot å bli kritisert

Paul Thomas, professor i pedagogikk ved Universitetet i Sørøst Norge, er blant de som er kritiske mot den selvutnevnte sjamanens utspill. Overfor Dagbladet forteller han blant annet at han mener Verrett bruker sin posisjon til å tjene penger på «kvakksalveri».

Verrett har tidligere gått hardt ut mot det norske folk, blant annet ved å hevde at han stadig har blitt utsatt for rasisme i forlovedens hjemland.

- Når han trekker det rasismekortet, så virker det som et forsvar mot å bli kritisert for kvakksalveri. Men vi må kunne avsløre det når folk driver med tull, vi må kunne kalle en spade for en spade, sier Thomas.

Thomas mener det ikke dreier seg om kulturforskjeller, og er ikke enig i Stangs parallell til Snåsamannen.

- Forsøkte Snåsamannen noen gang å selge medaljonger? Snåsamannen var ikke så kontroversiell, og brukte ikke sin posisjon til å berike seg selv. Han framsto som en folkelig og omsorgsfull person. Verrett framstår som om han er ute etter å berike seg selv.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

- Vanskelig med debatt

Journalist og forfatter Ingeborg Senneset (37) har over flere år engasjert seg i debatten rundt Verrets virksomhet. Fredag skrev hun «Åpent brev til sjaman Durek» i sin spalte i A-magasinet i Aftenposten.

Heller ikke Senneset er overbevist om Stangs paralleller til Snåsamannen.

- For det første vet vi egentlig ikke hvor positive folk er til Durek, for det har ikke vært en systematisk undersøkelse av hva folk synes om ham. Om Snåsamannen derimot, viste en undersøkelse Ipsos MMI gjorde for Dagbladet i 2012 at én av to nordmenn tror Snåsamannen kan helbrede syke mennesker.

Senneset sier til Dagbladet at det er vanskelig å sammenlikne de to.

KRITISK: Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KRITISK: Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

- Det er ikke healing Verrett er kjent for i Norge, nå er det først og fremst som svigersønn av kongen.

Journalisten er ikke i tvil om at Verrett har møtt på rasisme, men påpeker at kritikken han stort sett mottar dreier seg om helt andre ting.

- Jeg tviler ikke ett sekund på at han har møtt på rasisme, og det er aldri, aldri greit. Kritikken han derimot har fått av meg og andre, har dreid seg om helt andre ting. Det blir vanskelig å ha en anstendig debatt om forretningsvirksomhet dersom motparten enten ignorerer deg eller dreier saken over til at kritikerne er «motstandere av kjærlighet» eller mot mangfold.

Dagbladet har har søkt Verrett for kommentar til saken, via hans pressekontakt Tanya Khani, foreløpig uten svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer