Kong Albert:

Ekskongen må betale daglige bøter på 49 000

For hver dag han nekter å la seg teste, må ha punge ut.

FIKK VILJA SI: Delphine Boël har i flere år kjempet for å finne ut hvem som er hennes biologiske far. Den tidligere belgiske kongen, Albert II, nekter derimot å avgi DNA-prøve. Det blir dyrt for ham. Foto: NTB scanpix
FIKK VILJA SI: Delphine Boël har i flere år kjempet for å finne ut hvem som er hennes biologiske far. Den tidligere belgiske kongen, Albert II, nekter derimot å avgi DNA-prøve. Det blir dyrt for ham. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Belgias tidligere kong Albert II er dømt til å betale 5000 euro for hver dag han nekter å la seg DNA-teste i forbindelse med en pikant farskapssak.

En kvinne ved navn Delphine Boël har i mange år forsøkt å bevise at den tidligere monarken er hennes biologiske far, og belgiske aviser har skrevet om påstandene i en årrekke.

Albert har aldri benektet påstanden offentlig, men har hele tiden nektet å avgi DNA-prøver til tross for at en belgisk rett beordret han til å gjennomføre en test i oktober i fjor.

DRAMA: Delphine Boël hevder faren hennes er den belgiske ekskongen Albert. Han nekter derimot å la seg teste. Her er hun fotografert med mora, baronesse Sybille de Selys Longchamps, i år. Foto: NTB scanpix
DRAMA: Delphine Boël hevder faren hennes er den belgiske ekskongen Albert. Han nekter derimot å la seg teste. Her er hun fotografert med mora, baronesse Sybille de Selys Longchamps, i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dyre dommer

Nå har en ankedomstol bestemt at 84-åringen må punge ut 5000 euro, eller 49 000 kroner, hver dag fram til han går med på å avgi en slik prøve.

En oppdagelse i Boëls favør vil føre til at monarkens arv vil bli splittet mellom henne og de tre barna han har med dronning Paola, nåværende kong Philippe, prinsesse Astrid og prins Laurent.

Kong Albert II har nektet faderskapskravet siden det først ble offentliggjort for 19 år siden, ifølge The Guardian. I 2013 stevnet Boël Alberts barn, nåværende kong Philippe og hans søster, prinsesse Astrid, for retten for at de skulle avgi DNA.

GIFT I 59 ÅR: Kong Albert II og italienske dronning Paola har vært gift siden 1959. Foto: NTB scanpix
GIFT I 59 ÅR: Kong Albert II og italienske dronning Paola har vært gift siden 1959. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun trakk imidlertid tilbake stevningene mot de hun mener er sine halvsøsken, både fordi Philippe nå er statsoverhode med full immunitet, men mest fordi Albert ikke lenger nyter immuniteten han hadde som monark.

Sa fra seg tronen

Det var også i 2013 at den 84 år gamle kongen valgte å abdisere, og sa fra seg tronen til sin sønn, nåværende kong Philippe. Årsaken var at helsa hans ikke lenger er god nok til å oppfylle sine kongelige plikter.

MORA: Baronesse Sybille de Selys Longchamps og kong Albert II skal ha hatt en affære på 60-tallet. Hun er mora til Delphine Boël. Foto: NTB scanpix
MORA: Baronesse Sybille de Selys Longchamps og kong Albert II skal ha hatt en affære på 60-tallet. Hun er mora til Delphine Boël. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er tid for å sende fakkelen videre til neste generasjon, uttalte kong Albert i talen, og understreket at sønnen var «godt forberedt» til rollen som hans etterfølger, ifølge BBC News.

Han gikk av på Belgias nasjonaldag, 21. juli 2013. Kong Albert II var den første som valgte å abdisere frivillig i landets historie.

84-åringen var den sjette kongen i Belgias monarki, og han avla sin kongelige ed 9. august 1993, etter at hans barnløse bror Baudouin døde.

Han var konge i litt under 20 år da han valgte å gå av.

(NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer