Det danske kongehuset:

Ekspert: - Det er ikke riktig

Sammenlikner det norske og danske kongehuset etter Märtha-bråket.

SAMMENLIKNES: Barna til prins Joachim mister titlene sine januar neste år. Nå sammenlikner kongehusekspert Danmarks tittelbråk med situasjonen rundt prinsesse Märtha Louise. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix / NTB
SAMMENLIKNES: Barna til prins Joachim mister titlene sine januar neste år. Nå sammenlikner kongehusekspert Danmarks tittelbråk med situasjonen rundt prinsesse Märtha Louise. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at det har stormet rundt både det norske og det danske kongehuset den siste tida.

Tirsdag denne uka kom beskjeden om at prinsesse Märtha Louise (51) ikke lenger vil representere kongehuset og at hun frasier seg sine offisielle oppgaver. Hun beholder imidlertid prinsessetittelen.

Videre understreket kong Harald (85) og dronning Sonja (85) at avgjørelsen ble tatt fellesskap.

I nabolandet Danmark blir det imidlertid gjort på en annen måte. I september kom nemlig sjokkbeskjeden om at dronning Margrethe hadde bestemt at barna til prins Joachim (53) skal fratas titlene sine fra og med 1. januar 2023.

SVARER: 8. november ble det kjent at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Dette sier hun om avgjørelsen. Video: Instagram Vis mer

- Vært så galt

Prins Joachim uttalte at både han og resten av familien var sjokkerte over beslutningern, og hevdet at han bare fikk fem dagers forvarsel.

Nå mener B.T's kongehusekspert Jacob Heinel Jensen at det danske kongehuset har mye å lære av hvordan det norske håndterte krisa, og sikter til tittelbråket med Joachims barn.

- Situasjonen i Norge minner oss om hvor voldsomt det egentlig er å ta en kongelig tittel fra noen. For det har vært stor grunn til å ta avstand fra prinsesse Märtha Louise, når tingene og menneskene hun omgir seg med har vært så langt borte, sier kongehuseksperten.

SAMMEN: Prinsesse Märtha Louise og forloveden Durek Verrett har fått mye kritikk den siste tida. Foto: Lise Åserud / NTB
SAMMEN: Prinsesse Märtha Louise og forloveden Durek Verrett har fått mye kritikk den siste tida. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Prinsesse Märtha Louise har ofte tatt kontroversielle valg som ikke alle har vært enige i. I 2002 sa hun fra seg apanasjen og i 2007 startet hun «Engleskolen». De siste åra har også flere stilt seg kritisk til hennes forlovede Durek Verrett (47), som blant annet har hevdet at han kan kurere kreft, samt corona ved bruk av en medaljong.

SNAKKER UT: 8. november møtte kongeparet pressen for å snakke ut, etter at de tidligere samme dag sendte ut en pressemelding om at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Video: NRK Vis mer

Avgjørelsen om at Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset, kom derfor trolig ikke som noen overraskelse for det norske folk. I en meningsmåling for NRK mente nemlig et flertall at hun måtte slutte i sin rolle.

- I Norge har befolkningen virkelig presset på for å få en forklaring, fordi det prinsesse Märtha Louise har gjort har vært så galt. Men her hjemme er det ikke en eneste person som en gang har tenkt på titlene til prins Joachims barn før dronningen selv offentliggjorde sin avgjørelse.

- Er ikke riktig

Kongehuseksperten kan derfor forstå at prins Joachim og familien opplever Margrethes beslutning som et målrettet angrep. Like etter nyheten uttalte han at det var et sjokk for alle, og hevdet han bare fikk fem dagers forvarsel.

I likhet med Märtha Louise, vil Joachims barn bare representere den danske kongefamilien under spesielle familiesammenkomster. Det har også alltid vært kjent at de heller aldri vil få apanasje. Dette mener Heinel Jensen er noe av de samme konsekvensene.

TAUS: Kronprinsesse Mette-Marit ville ikke svare på spørsmål om Märtha Louise. VIDEO: Klaus Fjellro. Reporter: Jonathan Gaathaug Nielsen. Vis mer

Det er dog liten tvil om at det er stor splid innad i det danske kongehuset. Heinel Jensen mener nemlig at dronningens avgjørelse ikke er riktig.

- Nå er det spesielt problematisk, for det er tydelig at det rett og slett ikke er rett. Vi har ikke sett noen eksempler i de andre kongehusene på at noen har blitt fratatt titlene. Ikke engang nå i Norge, til tross for at det har vært en veldig stor grunn til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer