Den danske kongefamilien:

Ekspert: - En annen retning

Det såkalte tittelbråket skapte uro i den danske kongefamilien tidligere i år.

SPLID: Prins Joachim, prinsesse Marie, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har alle uttalt seg om tittelbråket. Foto: Charles Okatiau/Reuters/NTB
SPLID: Prins Joachim, prinsesse Marie, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har alle uttalt seg om tittelbråket. Foto: Charles Okatiau/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Det har stormet rundt det danske kongehuset etter at dronning Margrethe (82) annonserte at hun ønsket å strippe fire av barnebarna for sine prins- og prinsessetitler.

Dette skapte splid i kongefamilien.

Det var derfor en svært gledelig overraskelse da det danske kongehuset delte et familiebilde av dronning Margrethe, samt barna og deres respektive ektefeller i anledning dronningens 50-års regjeringsjubileum på torsdag.

Kroppsspråkekspert Pernille Slot er imidlertid usikker på hva slags signal portrettet sender, ifølge danske B.T.

- Folk reagerer

Slot understreker at det er vanskelig å lese et enkeltstående portrett, fordi det er både oppstilt og tatt ut av kontekst.

På bildet sitter dronning Margrethe og kronprins Frederik (54) på hver sin stol vendt fra hverandre. Bak kronprinsen står kronprinsesse Mary (50) med ei hånd på ektemannens skulder. Bak dronningen står prins Joachim (53) og prinsesse Marie (46).

- Formasjonen er oppdelt, og det er også det folk reagerer på, mener Slot.

Hun tror samtidig at prinseparet står bak dronningen fordi de ikke ønsker å stå bak kronprins Frederik den dagen han blir konge.

- En viss forvirring

Eksperten biter seg også merke i at de har festet blikket forskjellige steder. Mens prinsesse Marie, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ser opp og til høyre, ser prins Joachim og dronning Margrethe rett inn i kameralinsa.

- Så det må ha vært en viss forvirring. Det er grunnen til at det overrasker meg at de valgte dette bildet ut av bunken som fotografen må ha hatt, i stedet for et der alle ser inn i linsa.

PERSONLIG PREG: Kronprinsesse Mary av Danmark tok et helt spesielt grep for å få fram budskapet sitt under et besøk i Bangladesh. Video: Det danske kongehus. Vis mer

Slot stiller også spørsmål ved at kronprinsen sitter. Hun mener han ser ukomfortabel ut.

- Kronprins Frederiks stol står litt tilbake sammenliknet med dronningens, antakelig fordi han står ved hennes side som den neste i rekken til tronen. Samtidig er stolen vinklet. Det kan vise at han går en annen retning rent metaforisk, og det er jo en iscenesettelse.

Beklaget

Både prins Joachim og prinsesse Marie har tidligere uttalt seg om dronning beslutning om å fjerne prins Nikolai (23), prins Felix (20), prins Henrik (13) og prinsesse Athenas (10) titler.

Prinseparet fortalte den gang at barna følte seg «utstøtt» og ble mobbet på skolen.

- Det handler om navnet deres, det handler ikke om titler i det hele tatt. Athena og Henrik av Danmark. Det er navnene deres, uttalte prinsesse Marie.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. sier Prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

Kronprinsparet understrekte imidlertid at de støtter dronningens beslutning.

- Det er trist å se hvor berørt han (prins Joachim, journ.anm.) har blitt av beslutningen. Det gjør selvfølgelig inntrykk på hans bror. Hans eneste og min eneste. Men majesteten og min mor har tatt sin beslutning og det har jeg full forståelse for, forklarte kronprins Frederik under en pressekonferanse.

Etter uroen beslutningen førte med seg, har dronning Margrethe gått ut og beklaget.

Prins Joachims barn tar i bruk titlene greve og komtesse 1. januar 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer