Prins Harrys bok «Spare»:

Ekspert: - Sjokkerende

Natt til torsdag kom den første lekkasjen fra det som ventes å være en skandalebok fra prinsen.

KONFLIKT: Konflikten mellom prins William og prins Harry virker til å ha eskalert den siste tida. Nå kommer sistnevnte med nye sleivspark i sin kommende bok. Foto: Yui Mok / AP Photo / NTB
KONFLIKT: Konflikten mellom prins William og prins Harry virker til å ha eskalert den siste tida. Nå kommer sistnevnte med nye sleivspark i sin kommende bok. Foto: Yui Mok / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag neste uke holder trolig det britiske kongehuset pusten. 10. januar er det nemlig duket for et kongelig bokslipp, når prins Harry (38) endelig slipper sin selvbiografi «Spare».

Boka har vært et hett tema lenge, og da tittelen ble kjent i fjor høst ble det raskt spekulert på om tittelen, som på norsk kan oversettes til «Reserven», er et stikk til hans rolle som storebror prins Williams (40) reserve - hva angår arverekken.

Selv om det fortsatt er flere dager igjen til boka er tilgjengelig i butikkhyllene, har den allerede rukket å stå for en rekke overskrifter verden over. Årsaken? En lekkasje.

- Virkelig krutt

I lekkasjen framkommer det nemlig at Harry skriver i boka at han ble angrepet og lagt i bakken av William. Det skal ha skjedd etter en konfrontasjon i Harrys hjem i London i 2019.

Som de fleste andre har heller ikke Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle hatt muligheten til å lese prinsens bok ennå. Men hun har selvfølgelig fått med seg lekkasjene, og legger ikke skjul på at hun er overrasket.

- Jeg har ikke lest boka selv, men påstandene britiske medier sier Harry kommer med, er jo sjokkerende.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle er produsenter for den nye Nelson Mandela-inspirerte dokumentarserien «Live to Lead». Video: Netflix Vis mer

- Det virker som han går mer detaljert til verks i boka enn i tidligere intervjuer, og i større grad henger ut enkeltpersoner - som sin bror, sier hun, og refererer til det angivelige angrepet.

Til tross for at prinsen ikke er den første kongelige med en selvbiografi, mener kongehuseksperten at «Spare» skiller seg ut fra mengden.

I «Spare» byr prinsen blant annet på historier om kokainbruk og liv han tok som soldat i Afghanistan.

- Det har vært mange kongelige bøker gjennom tidene, og hans egen mor var også ganske utleverende på den tida. Men det er klart at det her er virkelig krutt sammenlignet med det meste som kommer av kongelige bøker.

- Her er det veldig mye ny, privat og personlig info som vi ikke har hørt tidligere.

- Aldri funnet seg til rette

Før jul hadde Netflix-dokumentarserien «Harry og Meghan» premiere, der Sussex-paret slengte flere sleivspark mot det britiske kongehuset.

Det kan tyde på at han vil gjøre det samme i «Spare». Kongehuseksperten understreker imidlertid at vi kun får servert prins Harrys versjon i boka.

Vagle forklarer at prinsen tidligere har uttalt at han har prøvd å ta opp problemer med familien, uten å komme noen vei.

TIL KRIG: Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan har fått sterke reaksjoner av flere. Kongehusekspert Caroline Vagle tror serien kan bidra til splid i familien. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Hun tror dette er en av grunnene til prinsens offentlige skittentøyvask. Samtidig forklarer hun at det blir spekulert på om prinsen har økonomiske motiver.

Kongehuseksperten trekker også fram Netflix-dokumentarserien, der Sussex-paret forklarte at de følte seg misforstått.

- De (prins Harry og hertuginne Meghan, journ. anm.) har veldig behov for å fortelle sin versjon, og det er ingen tvil om at prins Harry aldri har funnet seg til rette eller blitt godt nok ivaretatt i institusjonen det britiske kongehuset, mener Vagle.

- Pågått lengre enn vi er klar over

Ting kan dermed tyde på at en forsoning mellom Harry og kongehuset er vanskelig å forestille seg etter bokavsløringene.

- Prins Harry sier jo selv at døra alltid er åpen, men at han ikke trenger en institusjon, men en familie, forklarer Vagle, og legger til:

- Det blir spennende å se om de noen gang finner tilbake til hverandre, men jeg tror jo at isfronten mellom brødrene har pågått lenger enn vi har vært klar over.

FALSKT: Flere har reagert på bildebruken i traileren til Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan. Video: Netflix/Dagbladet. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Hun trekker fram et eksempel fra lekkasjene som omhandler prins Harrys skandale med et nazikostyme.

- Allerede fra da han var 20 år, under skandalen med nazikostymet, så viste det seg at prins William og nå prinsesse Kate hadde vært med på å bestemme at han skulle ha den på seg, og at han da virkelig fikk oppleve hvor forskjellsbehandlet de ble.

- Han ble hengt ut og de fikk gå fri. Så den konflikten er kanskje dypere og har vart lengre enn det vi har vært klar over.

Vagle er spent på om det britiske kongehuset vil svare på prins Harrys påstander.

- Dronning Elizabeth gjorde jo aldri det, og det britiske kongehuset er kjent for at de ikke gjør det. Men vi har jo sett i nyere tid at det har vært tilfeller hvor de faktisk kommenterer ting, så det er ikke usannsynlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer