Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Halloween:

Eksperter advarer mot halloween-linser: - Risikerer redusert syn, og i ytterste grad blindhet

Bruken kan være skremmende for synet.

- BEKYMRINGSVERDIG: Supermodell Heidi Klum er blant kjendisene som har tatt i bruk såkalte morolinser. Eksperter mener imidlertid at man bør være svært varsom ved bruken av disse. Foto: NTB Scanpix
- BEKYMRINGSVERDIG: Supermodell Heidi Klum er blant kjendisene som har tatt i bruk såkalte morolinser. Eksperter mener imidlertid at man bør være svært varsom ved bruken av disse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med halloween-feiringen rett rundt hjørnet har mange gjerne årets kostyme i boks allerede.

Såkalte morolinser, eller kosmetiske linser, har de siste åra vært et populært tilbehør til halloween-utkledningen, og gir brukeren eksempelvis demoniske øyne, katteøyne eller blodige øyne.

Trenden er blant annet omfavnet av en rekke internasjonale kjendiser, deriblant supermodell Heidi Klum (43).

SKREMMENDE EFFEKT:  Little Mix-sangeren Jesy Nelson er blant de celebre personlighetene som også har tatt i bruk kosmetiske linser. Foto: NTB Scanpix
SKREMMENDE EFFEKT:  Little Mix-sangeren Jesy Nelson er blant de celebre personlighetene som også har tatt i bruk kosmetiske linser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alvorlige skader

På tross av den oppsiktsvekkende effekten, kan imidlertid bruken av morolinsene være nifsere enn man tror - i alle fall for øynene.

Den amerikanske optikerforeningen, The College of Optometrists, går nå ut og advarer mot halloween-tilbehøret, da det blant annet kan gi alvorlige øyeskader.

På hjemmesiden informerer foreningen blant annet at morolinser ikke er tilpasset øynene, og at de dermed kan gnisse på hornhinnen og skape en infeksjon. Ved feil bruk, eller mangel på hygiene, øker også risikoen for å skade øyet.

- Klart tegn på at den skal bort

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, advarer også sterkt mot bruken av morolinsene.

Overfor Dagbladet forklarer han at konsekvensene kan bli svært alvorlige dersom man ikke håndterer linsene riktig, og at man i verste fall kan få varige synsskader.

ADVARER: Generalsekretær Hans Torvald Haugo. Foto: Norges Optikerforbund
ADVARER: Generalsekretær Hans Torvald Haugo. Foto: Norges Optikerforbund Vis mer

- Setter man morolinsene rett på øyet, uten at de er undersøkt av autorisert personell, er det svært bekymringsverdig. Det finnes mange eksempler på små og store øyeskader ved bruken av disse.

- Hva kan konsekvensene bli?

- Dersom man setter en linse på øyet som ikke passer, kan det blant annet lage små sår på hornhinnen. Får man da en infeksjon, risikerer en redusert syn, og i ytterste grad blindhet.

- Dersom man likevel velger å bruke disse linsene, hva bør man være oppmerksom på?

- Kontaktlinser skal ikke gjøre vondt, og man skal se godt med dem. Blir øyet sårt, vondt, eller om det kommer væske eller klistrer seg igjen, er det et klart tegn på at kontaktlinsen skal av.

Både Norges Optikerforbund og den amerikanske øyelegeforeningen understreker at kosmetiske linser bør tilpasses hos en optiker, i likhet med alle andre type linser.

- Advarer foreldre

I Norge finnes det flere forretninger som selger morolinser.

Mona Faghei ved Festmagasinet Standard i Prinsens gate forklarer overfor Dagbladet at halloween-linsene finnes i deres sortiment.

- Dette er likevel ikke blant produktene som det selges mest av, sier hun.

Fagheim understreker også at Festmagasinet Standard er opptatt av sikkerhet og helse, og at de blant annet har en 14-årsgrense på salg av kosmetiske linser.

- Vi pleier blant annet å advare foreldre som kjøper disse til barna sine. I tillegg har vi advarsler på pakningene, som blant annet informerer om hygieneregler, hvordan de skal brukes, i tillegg til at man bør oppsøke optiker før bruk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!