Det danske kongehus:

Eksperter spår endringer

Frykter kongehuset ikke vil overleve om det ikke tas grep.

KONGEFAMILIEN: Her er den danske kongefamilien samlet under dronning Margrethes 75-årsdag. Foto: Lise Åserud / NTB
KONGEFAMILIEN: Her er den danske kongefamilien samlet under dronning Margrethes 75-årsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke ble det kjent at det danske kongehuset ikke lenger vil bruke ECCO som kongehusets hoffleverandør. I lengre tid har den danske skoprodusenten vært sterkt kritisert for ikke å trekke bedriften ut av Russland, etter invasjonen av Ukraina - og det har vært mye diskutert om kongehuset burde opprettholde avtalen på grunn av dette.

VIL IKKE SVARE: Kronprins Frederik av Danmark vil ikke svare på spørsmål om samarbeidet med skoprodusenten Ecco. Video: B.T Vis mer

Det er heller ikke lenge siden kronprinsfamilien sto midt i en skoleskandale etter flere rystende avsløringer om eldstesønn prins Christians (16) skole, Herlufsholm, kom fram i lyset.

Etter en stund ble det kjent at kronprins Frederik (54) og kronprinsesse Mary (50) tar ut sønnen fra skolen, i tillegg til at prinsesse Isabella (15) ikke skal begynne der til høsten likevel - slik planen først var.

Nå spår flere kongehuseksperter nye tider for kongehuset, og mener samtidig en endring må til for at institusjonen i det hele tatt skal overleve. Det melder danske B.T.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Rimelig å kreve mer

I begge de to nevnte sakene, fikk kongehuset sterk kritikk fra det danske folk, og handlet deretter. HER & NUs ekspert Nikolaj Vraa mener det er en viktig balansegang å opprettholde her, da kongehuset ikke kan «dikteres av folkeavstemninger».

- Før var det lettere å si «vi er så hyggelige at vi ikke trenger å kommentere noe» - men det får de ikke lenger. Og det vet vi, for skandaler rammer kongehuset også, mener Jakob Steen Olsen fra Berlingske.

Kronprinsparet har flere ganger uttalt seg om verdipolitiske temaer som klima og skeives rettigheter. Da mener ekspertene det også må være rimelig å kreve mer av dem, dem de omgir seg med og samarbeider med - slikt som skoprodusenten og barnas skoler.

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessa 18-årsdag, sier hun noe som får forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer

- Vil miste sin relevans

B. T.s kongehusekspert Jacob Heinel Jensen tror det vil være helt essensielt for de kongelige og vise at de involverer seg i samfunnsviktige temaer.

- Jeg tror rett og slett at kongehuset vil miste sin relevans om de ikke tar opp noen av disse verdipolitiske sakene som folk er engasjert i. Og det er spesielt unge mennesker som bryr seg om LHBT+-agendaen, klimaet og alle slike ting, så hvis kongehuset vil overleve så må de nok gå den veien.

Både Jensen og Olsen etterlyser bedre kommunikasjon fra kongefamilien, både fra den offisielle siden og fra de enkelte medlemmene. I framtida vil det nemlig ikke være akseptabelt hvor mye kongehuset feier vekk som «privat anliggende», mener de.

- Dette er i endring. Kongehuset vil også i økende grad (...) bli holdt moralsk ansvarlige. Og det krever mer åpenhet, understreker Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer