Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lady Lucan:

Ektemannen forsvant sporløst etter drapet på barnepiken. Så fikk historien en sørgelig slutt

Mysteriet har opptatt utallige personer i flere tiår.

MYTEOMSPUNNET: Interessen rundt privatlivet til den nå avdøde Lady Lucan har vært enorm blant det britiske folk i mange år. Hun gikk bort i september i fjor, og nå er det klart at barna ikke arver en krone. Foto: NTB Scanpix
MYTEOMSPUNNET: Interessen rundt privatlivet til den nå avdøde Lady Lucan har vært enorm blant det britiske folk i mange år. Hun gikk bort i september i fjor, og nå er det klart at barna ikke arver en krone. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I september i fjor ble Lady Lucan (80), hvis fødenavn var Veronica Duncan, funnet død i sitt eget hjem i London.

Det var en venn som meldte henne savnet, etter at 80-åringen ikke dukket opp til sin regelmessige spasertur.

Politiet ankom Lady Lucans hjem på ettermiddagen 26. september, hvor hun lå livløs på sitt eget stuegulv. Det skulle seinere vise seg at 80-åringen hadde tatt sitt eget liv, ifølge BBC.

Kjølig familieforhold

Lady Lucan hadde de siste åra levd et særdeles tilbaketrukket liv, og hadde verken hatt kontakt med sin søster, eller sine tre barn George, Frances og Camilla, siden 1980-tallet.

FUNNET I SITT EGET HJEM: Lady Lucan døde i september i fjor, og det er nå kjent at hun ikke etterlater seg noen verdier til familien. Foto: NTB Scanpix
FUNNET I SITT EGET HJEM: Lady Lucan døde i september i fjor, og det er nå kjent at hun ikke etterlater seg noen verdier til familien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Telegraph skulle det kjølige forholdet til familien vise seg enda tydeligere, også etter hennes død.

Avisa melder nå at ingen av familiemedlemmene står oppført i testamentet. I stedet skal Duncan ha gitt bort hele sin formue til veldedighet, noe dattera Camilla Bingham bekrefter.

Ifølge Independent døde Lady Lucan i det samme huset som hennes ektemann, John Bingham, bedre kjent som Lord Lucan, 44 år tidligere forsvant sporløst fra.

I dyp gjeld

Paret ble først introdusert for hverandre i 1963 under et golfarrangement. Få måneder seinere skulle den tidligere modellen stå hvit brud og gifte seg med aristokraten Lord Lucan.

Hun fikk tittelen grevinne av Lucan, og ble raskt presentert for et liv i overklassen.

MYSTISK: Lord og Lady Lucan giftet seg i 1963. Da førstnevnte var 39 år gammel, forsvant han sporløst fra ekteparets hjem. Foto: NTB Scanpix
MYSTISK: Lord og Lady Lucan giftet seg i 1963. Da førstnevnte var 39 år gammel, forsvant han sporløst fra ekteparets hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kulissene skulle det imidlertid vise seg at tilværelsen ikke var like glamorøs som den kanskje framsto. Lord Lucan - som ble beskrevet som en «playboy» - var i utgangspunktet en respektert bankmann, men ga opp sin stilling til fordel for et liv med profesjonell gambling.

Etter å ha tapt store verdier, havnet familien i dyp gjeld og Lady Lucan bestemte seg for å ta ut skilsmisse. Ifølge Independent fulgte imidlertid en bitter strid om hvem som skulle få foreldreretten til parets tre barn.

Barnepiken drept

11 år etter at de to ga hverandre sitt ja, skulle det oppstå en hendelse som skulle prege livet til mange mennesker i årene som fulgte.

På kvelden 7. november 1974 ble familiens barnepike, 29 år gamle Sandra Rivett, funnet brutalt drept i husets kjeller.

Ifølge BBC ble også Lady Lucan angrepet den natta, men lyktes å ta seg ut av huset og i sikkerhet.

Siden den kvelden har Lord Lucan vært som sunket i jorda. Selv om han offisielt ble erklært død i 1999, skal flere ha rapportert å ha observert ham i både Australia, Irland, Sør-Afrika og New Zealand gjennom åras løp.

Mysteriet knyttet rundt Lord Lucan, og hva som egentlig skjedde den natta, har fascinert og engasjert det britiske folk i flere tiår.

Konas forsvinningsteori

I TV-programmet «Lord Lucan: My Husband the Truth» tok Lady Lucan bladet fra munnen i fjor. Der fortalte hun sin historie fra innsiden av ekteskapet og de tragiske omstendighetene knyttet til barnepikens dødsfall.

Samtidig serverte hun seerne sin teori om hva hun tror kan ha hendt ektemannen.

TROR EKTEMANNEN TOK SITT EGET LIV: Lady Lucan har tidligere forklart hva hun tror skjedde med ektemannen etter at han forsvant. Foto: NTB Scanpix
TROR EKTEMANNEN TOK SITT EGET LIV: Lady Lucan har tidligere forklart hva hun tror skjedde med ektemannen etter at han forsvant. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror han satte seg på en ferje som gikk over Den engelske kanal og hoppet av midtveis. Jeg tror han traff propellene med vilje, slik at levningene aldri ville bli funnet. Ganske modig, synes jeg, sa Lady Lucan, ifølge Independent.

Offisielt er hun den siste personen som så Lord Lucan i live. Kort tid før hans forsvinning, hadde Lady Lucan blitt tildelt foreldreretten til deres tre barn.

- Svært vakker

Ifølge The New York Times var det kona Lord Lucan hadde en intensjon om å ta livet av den skjebnesvangre natta, men at han i den mørke kjelleren forvekslet henne og barnepiken.

Det fikk fatale konsekvenser for sistnevnte.

Lady Lucan pekte seinere ut ektemannen som drapsmann og som personen hun ble angrepet av samme kveld. Retten slo i en kjennelse fast at Lord Lucan drepte barnepiken, men det foreligger ikke noen rettskraftig dom i saken, da det ikke er avholdt en rettssak.

Dermed lever også konspirasjonsteoriene videre om hvorvidt Lady Lucan egentlig fortalte sannheten om hendelsesforløpet.

Da 80-åringen tok sitt eget liv i september, hadde hun også over lengre tid vært overbevist om at hun led av Parkinsons sykdom.

- Hun var, i sin tid, svært vakker, men hun var også skjør og sårbar, og slet med sin mentale helse. For oss var hun, og er fortsatt, uforglemmelig, fortalte sønnen George i en offentlig uttalelse etter moras død, ifølge The New York Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!