Vinnere av Gullruten 2019:

Else Kåss Furuseth rørt til tårer etter seieren

Få med deg alle årets vinnere og deres reaksjoner her!

ÅRETS PROGRAMLEDER: Det var en rørt Else Kåss Furuseth som møtte pressen etter at hun hadde vunnet kveldens første pris, «Årets Programleder», på Gullruten i Bergen. Det var tydelig at prisen betyr mye. Vis mer

GRIEGHALLEN (Dagbladet): Lørdag kveld var alt som kunne krype og gå i TV-bransjen samlet til fest i Bergen, da den årlige utdelinga av Gullruten ble arrangert.

Tradisjonen tro startet feiringen med rød løper og mingling, der noen av landets fremste profiler innen tv og drama strålte i glitrende kjoler og skreddersydde dresser. De hadde imidlertid ikke møtt opp kun for å vise seg selv fram.

Hele poenget med utdelinga er å gjøre stas på fjorårets norske tv-år, der mange edle priser fordeles på en rekke ulike nominerte.

- Viktig

Utdelinga startet rett og slett med at prisen for årets beste programleder skulle deles ut, og i år var det Else Kåss Furuseth (38) som fikk utmerkelsen. Hun har markert seg med den svært åpne og personlige serien «Else om: Selvmord», og er dessuten å se i flere andre kanaler.

FØRSTE PRIS: Dette er Else Kåss Furuseths første Gullruten-seier. Foto: Eivind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix
FØRSTE PRIS: Dette er Else Kåss Furuseths første Gullruten-seier. Foto: Eivind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix Vis mer

Dette er hennes første Gullruten-pris, så hun la ikke skjul på at det var et stort øyeblikk. Hun brukte anledningen til å belyse psykisk helse og selvmordsproblematikken, og gikk av scenen i frykt for at tårene skulle strømme på.

Det var en svært beveget Else Kåss Furuseth som møtte pressen etter prismottakelsen.

ÅRETS PROGRAMLEDER: Det var en rørt Else Kåss Furuseth som møtte pressen etter at hun hadde vunnet kveldens første pris, «Årets Programleder», på Gullruten i Bergen. Det var tydelig at prisen betyr mye. Vis mer

- Denne prisen handler om dem som var med i programmet. Vi snakker sabla mye om åpenhet nå, men jeg tror vi glemmer at det også koster for dem som har stilt opp. Det er veldig mange som later som om de har det bra, og som ikke vil være til bry. Så jeg håper at dette prosjektet kan medvirke til at det kan bli lettere å be om hjelp, sier en svært rørt Kåss Furuseth.

VINNER: Else Kåss Furuseth poserer stolt med Gullruten sin. Foto: Andreas Fadum
VINNER: Else Kåss Furuseth poserer stolt med Gullruten sin. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Tv-profilen forklarer blant annet at et at hovedmålene med serien har vært å fjerne stigma rundt temaet.

- Denne tematikken handler ikke om bare meg eller min familie. Vi kjenner alle noen som ikke har det så veldig bra. Jeg tror bare vi må banke inn at det ikke er farlig å snakke om det. At man tør å ringe til venn, hvis en ikke har det bra.

- Har dette vært en vanskelig serie å lage?

Nei, det har ikke vært en vanskelig serie å lage, på grunn av dem som jeg har laget serien med.

- Bedre enn sex

Den neste prisen gikk, kanskje ikke overraskende, til Melina Johnsen fra «Ex on the Beach». Hun ble nemlig kåret til årets deltaker, og la ikke skjul på sin begeistring på scenen.

- Jeg mista skoen min, lo hun rått, før hun lot gledeshylet brøle fritt.

BEGEISTRET: Melina Johnsen tok til tårene da hun takket for prisen. Foto: Eivind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix
BEGEISTRET: Melina Johnsen tok til tårene da hun takket for prisen. Foto: Eivind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix Vis mer

Skoen ble med ned på presserommet etter utdelingen, heldigvis. Stemningen der var derimot en annen. Johnsen tok til nemlig til tårene da hun takket for prisen.

- Jeg mottar pris også klarer jeg faen meg å ødelegge høyre skoen min! Skjønner du eller? Jeg tror jeg tryna, sier hun og ler.

MISTET SKOEN: Melina Johnsen mistet skoen i gledesrus. Foto: Andreas Fadum
MISTET SKOEN: Melina Johnsen mistet skoen i gledesrus. Foto: Andreas Fadum Vis mer

En sko mindre til tross - Johnsen lar ikke det stoppe henne fra en festfylt kveld.

- Jeg synes dette er helt sykt å vinne denne prisen. Det har ikke gått opp for meg, jeg er i sjokk. Det er det største jeg har opplevd – bedre enn sex! Jeg hadde aldri forventet dette. Aldri. Jeg har lyst å takke alle rundt meg, produksjonen, familien, alle. Nå skal jeg kose meg med vennene mine og bli full.

STOLT: Melina Johnsen kysset Gullruten sin etter seieren.Foto: Andreas Fadum
STOLT: Melina Johnsen kysset Gullruten sin etter seieren.Foto: Andreas Fadum Vis mer

Prisen for beste reality gikk til «Jorden rundt på seks steg», mens i kategorien beste barne-eller ungdomsprogram var det «Zombielars» som vant.

Komiker Jonis Josef stakk av med prisen for årets nyskapning, med serien «Kongen av Gulset».

Hotellhumor

Flere hadde kanskje trodd at Melina Johnsen fra «Ex on the Beach» også skulle stikke av med pris for årets tv-øyeblikk, men det var «Charterfeber» som fikk den hederen i år.

VANT PRIS: «Charterfeber» vant prisen for årets tv-øyeblikk, takket være Bjørge og Tove Olsen (i midten) sine problemer med en lysbryter. Foto: Andreas Fadum
VANT PRIS: «Charterfeber» vant prisen for årets tv-øyeblikk, takket være Bjørge og Tove Olsen (i midten) sine problemer med en lysbryter. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Bjørge og Tove Olsen sto nemlig for nydelig underholdning da de forsøkte å skru på en lysbryter på et hotellrom. Det skulle vise seg å være litt av en prøvelse, som publikum hjemme trolig lo godt av.

- Dette var helt utrolig, det hadde vi aldri forventet, sier han, hvorpå kona følger opp:

- Jeg skjønte ingenting da de ropte oss opp, jeg tror ikke jeg tenkte i det hele tatt. Det er stas, supplerer kona.

ÅRETS ØYEBLIKK: Da Tove og Bjørge Olsen dro på ferie til utlandet for første gang, hadde de «Charterfeber» på slep. Nå har de vunnet pris på «Gullruten». Video: TV3 Vis mer

Lenger ut i showet delte Vidar Magnussen ut pris for beste skuespiller, som i år var slått sammen til en pris. Menn og kvinner var derfor begge nominert til prisen, og det var til slutt Anne Regine Ellingsæter fra «Lykkeland» som fikk den gjeve hederen.

VINNER: Anne Regine Ellingsæter fikk den gjeve prisen for årets skuespiller. Foto: NTB Scanpix
VINNER: Anne Regine Ellingsæter fikk den gjeve prisen for årets skuespiller. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En venninne ringte meg dagen det skulle være en audition i Stavanger og sa jeg måtte på den. Hadde ikke hun ringt hadde jeg sovet videre den dagen, sier hun om øyeblikket som endret alt - og som seinere sørget for at hun stakk av med seier.

Til Dagbladet sa hun følgende:

- Det går litt i surr nå. Det betyr sykt mye, og det har betydd veldig mye å medvirke i denne serien. Alle menneskene jeg har møtt … Det har gjort at jeg har utviklet meg, og det har ført til at jeg har lyst å fortsette med dette.

FORNØYD: Anne Regine Ellingsæter vant prisen for årets skuespiller. Foto: Andreas Fadum
FORNØYD: Anne Regine Ellingsæter vant prisen for årets skuespiller. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Dyrebein

Mang en kjent profil delte ut priser i år, men programmet ble ledet av komiker Sigrid Bonde Tusvik. I kjent stil dro hun flere vitser i løpet av kvelden, og geleidet seerne gjennom showet.

Dessuten var det, som alltid, mange humoristiske innslag gjennom hele showet. Da Andreas Wahl tok imot prisen for «Folkeopplysningen», som vant i kategorien beste livsstilsprogram, ble tonen derimot endret litt.

VANT PRIS: Andreas Wahl mottok pris for «Folkeopplysningen». Foto: Evind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix
VANT PRIS: Andreas Wahl mottok pris for «Folkeopplysningen». Foto: Evind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix Vis mer
VISTE FRAM BEIN: NRK-programlederen hadde også med seg bein på scenen, som skal ha kommet fra sauene som ble slaktet i «Folkeopplysningen». Foto: Evind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix
VISTE FRAM BEIN: NRK-programlederen hadde også med seg bein på scenen, som skal ha kommet fra sauene som ble slaktet i «Folkeopplysningen». Foto: Evind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix Vis mer

I høst var nemlig flere som trakk seg fra programmet, etter å ha deltatt på slakting av et lam. På scenen tok Wahl plutselig opp noen bein fra lomma si, som han viste fram.

- Denne går til Berit og Bodil, sa han fra scenen, og refererte til lammene som ble slaktet.

Ny sesong av «113»

Under Gullruten-utdelinga i Grieghallen i Bergen lørdag kveld, var det NRK Troms-serien «113» som stakk av med prisen for «årets beste dokusåpe».

Serien var nominert i kategorien sammen med «Reindrømmen», «Verdal'n Karsk & Base» og «Team Ingebrigtsen».

SEIER: «113» vant en Gullrute lørdag kveld. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
SEIER: «113» vant en Gullrute lørdag kveld. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

Dokumentarserien har gjennom ti episoder fulgt det som beskrives som den største akuttberedskapen i nord - Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø - i deres vanlige, uvanlige hverdag, og har fått strålende kritikker.

Blant annet trillet Dagbladets anmelder en femmer på terningen i desember, og nå har serien vunnet en Gullrute.

- Blir snart pappa

Bare én av to programledere i «Truls à la Hellstrøm» var til stede da duoen vant pris for beste underholdningsprogram. Truls Svendsen kan nemlig bli far når som helst, og er derfor hjemme med sin høygravide kjæreste - Charlotte Smith.

Eyvind Hellstrøm var derimot ikke vond å be, og tok imot prisen på vegne av begge. Da tok han seg tid til å hylle Svendsen.

FORNØYD: Eyvind Hellstrøm poserer stolt med sin Gullrute. Foto: Eivind Senneset /TV 2 / NTB Scanpix
FORNØYD: Eyvind Hellstrøm poserer stolt med sin Gullrute. Foto: Eivind Senneset /TV 2 / NTB Scanpix Vis mer

- Han blir snart pappa for første gang, og er derfor ikke her nå, sa han til stående applaus fra salen.

I kategorien Beste nyhets- sports eller aktualitetsprogram ble Else Kåss Furuseth nok en gang gjort til prisvinner, da hun vant for det åpenhjertige programmet «Else om: Selvmord». Igjen oppfordret tv-profilen alle til å være åpne om psykiske problemer, og at man bør søke hjelp om man har problemer.

FRIERI: Farmen-paret tok steget videre da Tonje Frøystad Garvik plutselig fridde til kjæresten Lene Sleperud på direkten. Vis mer

Publikumsfavoritter

Anne Rimmen og Silje Sandmæl tok til scenen for å dele ut publikumsprisen, som ble delt ut basert på seernes stemmer. Ukebladet Her & Nå arrangerer prisen, og flere kandidater kunne stikke av med hederen.

GJEV PRIS: Morten Hegseth og Vegard Harm vant den gjeve publikumsprisen under Gullruten. Video: Rød Løper Vis mer

Det var derimot trolig ingen overraskelse at prisen gikk til to som den siste måneden har bedt fansen stemme daglig, nemlig Morten Hegseth og Vegard Harm.

VANT PRIS: Vegard Harm og Morten Hegseth vant publikumsprisen. Foto: Andreas Fadum
VANT PRIS: Vegard Harm og Morten Hegseth vant publikumsprisen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Førstnevnte kom med et spark til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad fra scenen, og kritiserte at statsråden ikke har planer om å gå i pridetoget.

En annen pris som kanskje ikke overrasket stort, var at Kevin Vågenes' «Parterapi» vant pris for beste humorprogram. Serien har favnet bredt og ble en nasjonal suksess.

«PARTERAPI»: Komiker Kevin Vågenes røper at neste sesong av «Parterapi» introduserer en ny karakter inspirert av en kjendis. Video: Kevin Smilden Vis mer

Hyllet

I år var det Dagsrevyen som mottok hedersprisen - en heder som ble delt ut av NRK-veteran Dan Børge Akerø. Programmet er en fast rutine for hundretusenvis av nordmenn, siden det hadde premiere i 1958.

HEDERSPRISEN: Dagsrevyen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
HEDERSPRISEN: Dagsrevyen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

Hundrevis av ankere har vært innom for å gi nordmenn siste nytt hver eneste dag, sammen med spennende gjester og unike fortellinger.

En samlet tv-tropp gikk mot scenen, med Yama Wolasmal og Nina Owing i spissen. Det til stående applaus fra hele salen.