Else Michelet er død

Programlederen, forfatteren og satirikeren ble 79 år gammel.

GIKK BORT: Tidligere programleder Else Michelet har gått bort etter lengre tids sykdom. Her er hun avbildet under feiringen av Reiseradioen 50 år i NRK i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB
GIKK BORT: Tidligere programleder Else Michelet har gått bort etter lengre tids sykdom. Her er hun avbildet under feiringen av Reiseradioen 50 år i NRK i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Programlederen, forfatteren og satirikeren Else Michelet er gått bort etter lengre tids sykdom, 79 år gammel. Hun døde natt til mandag etter lengre tids sykdom, opplyser familien til NRK.

Michelet var en kjent radiostemme for mange. Og preget NRKs sendeflater i en årrekke. Hun begynte å jobbe i statskanalen allerede i 1967, og var blant annet programleder for det satiriske radioprogrammet «Hallo i uken». I tillegg jobbet hun i kjente radioprogram som «Nitimen» og «Reiseradioen». Hun arbeidet også med flere andre underholdningsprogrammer som Natt-ta-ta og Nattergalen. En av dem som jobbet nær henne i mange år, er satiriker og forfatter Are Kalvø.

- Jeg har lært masse av Else. Og, som jeg heldigvis også har sagt til henne; jeg er veldig glad for at hun var en av mine første sjefer, slik at jeg i mange år gikk rundt og trodde at sjefer faktisk er sånn, sier Are Kalvø til Dagbladet.

Radiostjerna Michelet

Trioen Else Michelet, Espen Beranek Holm, og Kalvø ledet «Hallo i uken» i 16 år. De var kjernen i det populære ukentlige satireprogrammet som ble sent på NRK P2 fra 1989 til 2013. Trioen ga seg i 2009.

Programmet som i sin tid ble utviklet av Michelet, kommenterte ukas nyhetsbilde, norsk politikk og mediebransje gjennom diverse sketsjer og reportasjer. Kalvø minnes henne som svært skarp, morsom og kvikk.

IKONISK: Trioen Else Michelet, Espen Beranek Holm, og Kalvø ledet «Hallo i uken» i 16 år. De var kjernen i det populære ukentlige satireprogrammet som ble sent på NRK P2 fra 1989 til 2013. Trioen ga seg i 2009. Foto: NTB
IKONISK: Trioen Else Michelet, Espen Beranek Holm, og Kalvø ledet «Hallo i uken» i 16 år. De var kjernen i det populære ukentlige satireprogrammet som ble sent på NRK P2 fra 1989 til 2013. Trioen ga seg i 2009. Foto: NTB Vis mer

- Det vet de fleste. Men først og fremst var hun full av omsorg, både som type og profesjonelt. Hun var opptatt av at satire skal bety noe og ikke sparke nedover. Hun var god til å finne og bygge opp nye folk. Og hun tok vare på folka sine. Hadde du henne på din side, var det ingen fare, sier Kalvø til Dagbladet.

Feminist med humor

I tillegg til å være en kjent og kjær stemme i NRK Radio, gjorde hun seg bemerket for sine feministiske bøker. Hun skrev blant annet «Sin egen herre: eventyr og annet ugress» og «En annen historie».

- Det som var så befriende med henne, var at hun var en humoristisk feminist. Ironi og humor kjennetegnet henne, men med alvoret i bunn. Hun var et forbilde og viste vei. Jeg har alltid beundret henne, sier bokanmelder i Dagbladet, Inger Bentzrud.

KUNSTPROSJEKT: - Det er litt pinlig at de blir lagt merke til fordi de er så dårlige, sier NRK-profil Hallvard Sandberg om tegningene i bakgrunnen på hjemmekontoret. Video: NRK / Dagbladet Vis mer

For mange har Michelet vært en foregangskvinne og et ikon.

- Det var jo på ingen måte opplagt at kvinner dugde som humorister, den gangen Else Michelet entret NRK. Else dugde. Og ble et feministisk forbilde, og en skikkelig morsom, original og ekte NRK-stemme, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Redaksjonssjef i P1+, Karin Johanne Wetlesen, forteller til kanalen hvor betydningsfull Michelet har vært. De begynte å jobbe sammen i 2013 og kjente hverandre i mange år.

- Hun var et forbilde for mange mennesker. Varm, mild og raus og med et av de største satiriske talent. Else er en person som etterlater seg en stor tomhet, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer