Elton John 70 år: Var forlovet og gift med to ulike kvinner. Så møtte han sitt livs kjærlighet

Lørdag 25. mars fyller den britiske folkehelten hele 70 år. 

FARGERIKT LIV: Elton John avbildet med sin første ektefelle, tyske Renate Blauel (t.v.) i 1984, og med sitt livs kjærlighet, David Furnish, i henholdsvis 1997 og 2017. Foto: NTB scanpix
FARGERIKT LIV: Elton John avbildet med sin første ektefelle, tyske Renate Blauel (t.v.) i 1984, og med sitt livs kjærlighet, David Furnish, i henholdsvis 1997 og 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det finnes få gjenlevende artister i dag som kan sies å ha hatt like mye suksess som sir Elton John (70). Sangeren fra England er like godt kjent for sitt fargerike image som for sin melankolske og romantiske musikk.

«Your Song» og «Løvenes konge»-soundtracket kan trekkes fram som noe av det største han har gjort, men totalt utgjør 30 studioalbum hans massive karrière.

Livet til artisten, som er slått til ridder og blir ansett som et britisk ikon, har derimot ikke gått helt knirkefritt for seg. Seksualitet, ekteskap og et vanskelig forhold til faren er blant det han har hatt å stri med.

Slik har den ferske 70-åringens reise fra ukjent til superstjerne vært.

Stort talent i ung alder

Artisten, som fikk navnet Reginald Kenneth Dwight ved fødselen, ble født den 25. mars 1947 i Pinner, som ligger i Middlesex i England. Det ble tidlig klart at den unge briten hadde et musikalsk talent.

Han lærte seg nemlig å spille piano allerede som fireåring, noe som kan sammenlignes med Mozart, som angivelig skal ha skrevet sin første musikalske komposisjon allerede som fireåring.

Derfra gikk det bare oppover for den unge artisten. Han fikk et musikalsk stipend, og gikk på kurs for å forbedre og finpusse ferdighetene. Et ordinært skoleløp var ikke noe for ham, og da han var 17 droppet han ut for å leve ut drømmen til det fulle.

MED MORA: Elton John sammen med mora, Sheila Farebrother, i Moskva i 1979. Til høyre står Johns stefar, Fred Farebrother. Foto: Boris Yurchenko/ AP/ NTB scanpix
MED MORA: Elton John sammen med mora, Sheila Farebrother, i Moskva i 1979. Til høyre står Johns stefar, Fred Farebrother. Foto: Boris Yurchenko/ AP/ NTB scanpix Vis mer

Dette var lenge før han skulle bli en internasjonal hitmaskin. Samtidig som han kom nærmere drømmen, brast forholdet han hadde til faren sin, Stanley Dwight.

Foreldrene hans skilte seg da Elton John var tenåring, og faren ville helst at sønnen skulle velge et trygt yrke.

- Pappa var distansert fra talentet mitt og jeg har aldri visst hvorfor. Var det homofobi? Var det frykt?, spurte artisten retorisk i et intervju med The Times i 2015.

- Ikke noe sexsymbol

Selv om han hadde problemer med familien, klarte han å bli det vi i dag kjenner som Elton John. Han slapp sitt første album i 1969, og har vært tilstedeværende i kulturlivet siden den gang.

Ser man bort fra musikken, er det kanskje hans noe spesielle scenepersonlighet som har fått mest oppmerksomhet. Han har ikke vært redd for å være seg selv hele veien, og fjærboaer, ville briller og glitterhatter har bare vært noe av det han har ikledd seg.

Saken fortsetter under bildet.

ORIGINAL: Elton John på scenen i Madison Square Garden i New York i 1986. Foto: AP / NTB scanpix
ORIGINAL: Elton John på scenen i Madison Square Garden i New York i 1986. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

I et intervju med magasinet W har Elton John forklart noe av tankegangen bak de ekstravagante sceneantrekkene sine.

- Jeg var ikke et sexsymbol som Bowie, Marc Bolan eller Freddie Mercury, så jeg kledde meg mer humoristisk, for hvis jeg skulle sitte spikra ved pianoet i to timer, måtte jeg få folk til å se på meg, sa han i intervjuet, ifølge Biography.com.

Private «dekkoperasjoner»

I 1976 herjet han på toppen av hitlistene med låta «Don't Go Breaking My Heart», en duett med Kiki Dee. Samme år, i en oktoberutgave av musikkmagasinet Rolling Stone, stod han fram som biseksuell.

Avsløringen gikk utover karrieren hans, og magasinet mottok sinte leserbrev der John ble omtalt som «pervers» og der fans skrev at de nektet å kjøpe flere av albumene hans, skriver Rolling Stone.

Kontroversen roet seg imidlertid etter noen år, og i årsskiftet 1978/1979 slo albumet «A Single Man» godt an.

Flere år før han kom ut som biseksuell, var han forlovet med sekretæren Linda Woodrow (senere Hannon, journ.anm.). De to ble et par på slutten av 1960-tallet, og sommeren 1970 skulle de gifte seg.

Slik gikk det imidlertid ikke: En måneds tid før bryllupet kom John beruset hjem og fortalte at forholdet var over.

- Jeg var knust. Hele familien følte med meg, fordi de ventet seg et bryllup, sa Linda Hannon til DFW.com i 2010.

GIFTET SEG: Elton John og Renate Blauel på bryllupsdagen sin, den 14. februar, i Sydney i 1984. Foto: AP / NTB scanpix 
GIFTET SEG: Elton John og Renate Blauel på bryllupsdagen sin, den 14. februar, i Sydney i 1984. Foto: AP / NTB scanpix  Vis mer

I 1984 giftet Elton John seg imidlertid med den tyske lydteknikeren Renate Blauel. De to var gift fram til 1988. Kort tid etter bruddet stod han endelig fram som homofil - denne gangen også i et intervju med Rolling Stone.

I ettertid har Elton John forklart i et intervju med USA Today hvorfor det tok så lang til før han kom ut av skapet, offisielt sett.

- Ingen spurte meg. Da Cliff Jahn spurte meg i Rolling Stone: 'Jeg skal stille deg et spørsmål, men hvis du ikke vil besvare det, kommer jeg til å skru av båndopptakeren'. Og jeg sa: 'Du skal spørre meg om jeg er homofil eller ikke'. Og han svarte: 'Hvordan visste du det?' Da sa jeg: 'Jeg har ventet på at folk skulle spørre meg om dette. Det er ikke akkurat en hemmelighet. Jeg bor med manageren min. Jeg er åpent homofil ute. Jeg har ikke en jentekjæreste ... Jeg trodde bare det var allment kjent', sa han i intervjuet, ifølge Huffington Post.

Saken fortsetter under bildet.

OVERDÅDIG: Elton John er Englands mest flashy popartist. Her er han på vei til feiring av sin egen 50-årsdag sammen med sin partner, David Furnish. Foto: Pa Photos/ NTB scanpix
OVERDÅDIG: Elton John er Englands mest flashy popartist. Her er han på vei til feiring av sin egen 50-årsdag sammen med sin partner, David Furnish. Foto: Pa Photos/ NTB scanpix Vis mer

- Ville hatt to, tre barn til om jeg var yngre

Noen år etter at han bekreftet legningen sin offentlig, ble Elton John sammen med den kanadiske filmregissøren David Furnish (54). 12 år senere, i 2005, fridde John til Furnish.

Et halvt års tid etter frieriet, inngikk paret partnerskap i en borgerlig seremoni i Windsor, Berkshire. Datoen, den 21. desember, var den dagen Englands nye partnerskapslov trådte i kraft.

Fem år senere ble paret foreldre til sønnen Zachary Jackson Levon Furnish-John (6), ved hjelp av en surrogatmor. Og i januar 2013 fikk de enda en sønn, Elijah Joseph Daniel Furnish-John (4).

I et intervju med USA Today i 2012 fortalte Elton John om hvordan han opplevde det å bli far.

- Zachary har gitt David og jeg den mest utrolige glede, og han har gitt oss den mest utrolige følelsen av ansvar og kjærlighet. Han er med oss over alt. Han elsker å reise, han elsker mennesker ... Han er bare en glad gutt av natur, sa stjerna om eldstesønnen den gang.

Saken fortsetter nedenfor.

La Famiglia @eltonjohn #ShareTheLove

A post shared by David Furnish (@davidfurnish) on

I et ferskt intervju med radiokanalen Beats 1, fortalte Elton John også at han gjerne skulle fått flere barn - om han var yngre enn 70 år.

- Å få barn utgjør hele forskjellen, fordi det handler om dem, ikke deg. Og det er det største man kan oppleve.

- Folk sier: 'Vel, jeg er uenig, jeg vil ikke ha barn', og det er helt greit - jeg hadde sagt det samme, før jeg fikk dem. Da var det sånn: 'Wow, er dette det jeg har ventet på? Tuller du med meg?' Hvis jeg hadde vært 15 år yngre, ville jeg hatt to eller tre til. Uten tvil, sa han i radiointervjuet, ifølge People.

Kom med utfordring til Putin

På dagen ni år etter at de inngikk partnerskap, giftet Elton John og David Furnish seg. Det var i juli 2013 den britiske regjeringen vedtok at likekjønnede ekteskap skulle bli tillatt, men loven trådte først i kraft våren 2014.

Et par år før det profilerte paret ble erklært for rette ektefolk å være, var Elton John en engasjert forkjemper for likekjønnet ekteskap i Storbritannia.

I en kommentar publisert i Independent høsten 2012, tok han kraftig til orde for dette:

- En «ektemann» er en man verdsetter for alltid, en man ville gitt opp alt annet for, som man elsker i gode og onde dager. Før loven anerkjenner David Furnish som min ektemann, og ikke bare min partner, vil ikke loven beskrive den mannen jeg kjenner og beundrer, skrev popstjerna den gang.

SAMMEN FOR ALLTID: David Furnish og Elton John smilte fra øre til øre etter at de inngikk partnerskap i 2005. Foto: AP / NTB scanpix
SAMMEN FOR ALLTID: David Furnish og Elton John smilte fra øre til øre etter at de inngikk partnerskap i 2005. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

I 2015 skapte Elton John dessuten overskrifter etter at han oppfordret Russlands president Vladimir Putin til å ringe ham, for å ta en samtale om presidentens «latterlige holdning til homofile».

I Russland er likekjønnet ekteskap forbudt, og det samme er dét myndighetene kaller «homofil propaganda».

Etter oppfordringen mottok Elton John en angivelig telefonsamtale fra det russiske statsoverhodet, og artisten la ut et takkebilde i sosiale medier. Men oppringingen viste seg å være en spøk gjennomført av en russisk humorduo ved navn Vovan og Lexus.

Men i etterkant ringte Putin til Elton John på ordentlig, ifølge The Guardian.

Den russiske presidentens talsmann, Dmitrij Peskov, fortalte pressen at Putin hadde snakket med Elton John på telefon, og at Putin da hadde bedt om tilgivelse for at de russiske komikerne hadde ringt i presidentens navn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer