Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Emma Thompson:

Emma Thompson langer ut mot den norske regjeringen: - Hykleriet er Oscar-verdig

Skuespilleren kritiserer norsk oljeboring i et åpent brev.

TOMMEL NED: Emma Thompson er kjent som en engasjert miljøaktivist, og hun er slettes ikke beigeistret for at den norske regjeringen har gitt tommel opp til oljeboring i Korpfjell. Her avbildet under protest utenfor Shells hovedkvarter i London i 2015. Foto: Stefan Wermuth / NTB Scanpix
TOMMEL NED: Emma Thompson er kjent som en engasjert miljøaktivist, og hun er slettes ikke beigeistret for at den norske regjeringen har gitt tommel opp til oljeboring i Korpfjell. Her avbildet under protest utenfor Shells hovedkvarter i London i 2015. Foto: Stefan Wermuth / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske filmstjerna Emma Thompson (58) kritiserer den norske regjeringen i et nytt leserinnlegg publisert i Mediaplanet - kort tid etter at hun gjorde det samme i stolen hos «Skavlan».

Bakgrunnen er at Statoil planlegger å gjennomføre en boreoperasjon i Korpfjell - den nordligste på norsk sokkel noensinne.

Det provoserer den verdenskjente «Love Actually»-skuespilleren.

- Hykleri

Thompson har nå skrevet et åpent brev til politikere om hva hun tenker om oljeboring i arktiske områder - og nevner Norge som en versting.

«Hykleriet til styresmakter i såkalte I-land er virkelig Oscar-verdig», skriver hun og legger til:

«Den norske regjeringen, en av de første til å signere miljøavtalen i Paris, har nettopp gitt tillatelse til å bore etter olje i arktiske farvann.»

TOMMEL OPP: Emma Thompson var blid da hun skulle promotere «Alone In Berlin» under filmfestivalen i Berlin i 2016. Foto: Hannibal Hanschke / NTB Scanpix
TOMMEL OPP: Emma Thompson var blid da hun skulle promotere «Alone In Berlin» under filmfestivalen i Berlin i 2016. Foto: Hannibal Hanschke / NTB Scanpix Vis mer

Det er riggen Songa Enabler som skal bore i området som ligger mellom Svalbard og Finnmark. NRK skriver at det trolig er snakk om Norges største oljefelt.

Kritikk i beste sendetid

Kritikken kommer kort tid etter at Emma Thompson refset norsk oljepolitikk i beste sendetid på Skavlan.

- Norge har alltid vært et grønt fyrtårn for meg. De har gjort så mye for å hindre klimaforandring, sa Thompson, og skrøt videre av paragraf 112 i Grunnloven, populært kalt «Grunnlovens miljøparagraf»:

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.», heter det blant annet i paragraf 112.

Deretter tok filmstjerna en brå vending:

- De tok dette inn i Grunnloven, og så signerte de Paris-avtalen. Så kom de tilbake og ga Statoil en ny oljeboringslisens, sa Thompson til Skavlan.

«- Jeg har stor respekt for Emma Thompson som skuespiller. Men her er hun langt ute på viddene.» Terje Søviknes (Frp)

Flere, deriblant Thompson, mener tildelingene av oljelisenser i Barentshavet er i strid med nettopp Grunnloven og Paris-avtalen. Sistnevnte avtale går blant annet ut på at alle land skal forplikte seg til å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

- Den norske regjeringen har gjort én ting med den ene hånda, og noe annet med den andre hånda. Jeg synes det er en umoralsk handling, tordnet Thompson hos Skavlan.

- Langt ute på viddene

Overfor Dagbladet slår olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) tilbake mot Thompsons utspill. De holder ikke mål, mener han.

- Jeg har stor respekt for Emma Thompson som skuespiller. Men her er hun langt ute på viddene. Jeg vil gjerne invitere henne til Norge for nettopp å se hvordan petroleumsaktiviteten i nord drives, og hvor store forskjeller det er mellom Arktis i norske farvann og Arktis i resten av verden.

Han forklarer videre at Norge er verdensledende i produksjon av fornybar energi og hevder samtidig at vi er i toppen på å produsere energi til en verden som stadig etterspør mer.

- Det er fullt mulig å produsere all lønnsom olje og gass på norsk sokkel, hvor vi samtidig kan nå klimaforpliktelsene fra Paris. Det er lov å ha flere tanker i hodet på en og samme gang. At Thompson skal definere norsk oljepolitikk er det heldigvis ikke flertall for i Stortinget, og vil heller ikke bli en del av regjeringens politikk, forklarer Søviknes.

BLE SJOKKERT: Emma Thompson var på filminnspilling i Hollywood da hun fikk en telefon av Donald Trump. Den nåværende presidenten kom med et forslag Thompson ble sjokkert av. Hun forteller historien i denne ukas «Skavlan». Video: NRK Vis mer

Sårbart område

Leder av Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, gleder seg over at en profilert skuespiller som Emma Thompson setter fokus på oljeboringen i Korpfjell.

- Det er jo veldig motiverende at en kvinne som Emma Thompson engasjerer seg tungt i miljøsaken - og norsk oljeboring spesielt. Det understreker hvor spesielt det er at Norge er det mest aggressive landet i verden når det kommer til oljeprosjekter i Arktis, sier Gulowsen til Dagbladet.

Han beskriver boringen i Korpfjell som et unødvendig og aggressivt brudd på de globale klimaavtalene som Norge har signert, deriblant Paris-avtalen. Greenpeace er en av organisasjonene som saksøker staten for å få stanset tildelingen av oljelisenser i Barentshavet, og sendte inn stevning i fjor høst.

FORNØYD:
Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, er fornøyd med at Emma Thompson engasjerer seg i norsk oljeboring.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
FORNØYD: Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, er fornøyd med at Emma Thompson engasjerer seg i norsk oljeboring.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

Gulowsen synes at Thompson med rette kan betegne den norske miljøpolitikken som «hyklersk».

- Ja, hvis Norge skal stå for det vi signerte for i Paris, nemlig at vi skal gjøre alt vi kan for å stablisere klimaet, kan vi ikke samtidig åpne for nye oljefelt. Det hjelper ikke at vi signerer avtaler, om vi ikke kan holde oljen under bakken, sier Gulowsen.

Støtter Thompson

Klimaforsker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero, legger vekt på at spørsmålet om oljevirksomhet i Arktis handler om to ting: Klima og miljø.

- For klimaet er det bare en ting som teller: Å få ned utslippene av drivhusgasser i tide. Når vi nå har blitt enige om et togradersmål, sitter vi igjen med et soleklart budsjett vi må holde. Vi vet hvor mye mer olje, kull og gass vi kan brenne - og det er mye mindre enn det vi alt har.

Oljealderen må imidlertid ta slutt før eller siden, påpeker han.

- Senest i 2050, hvis det ikke kommer revolusjonerende teknologi på banen for å fange opp utslipp. Og de utslippene regjeringen ser for seg fra Norge som helhet, frem til 2030, rimer overhodet ikke med det vi har lovet inn i Paris-avtalen.

- Når det gjelder miljø, oppfatter jeg også utspillet fra Thompson som en kommentar til ny industriaktivitet i Arktis. Dette er en annen sak enn klimasaken - men ikke mindre viktig.

Ut fra et klimafaglig perspektiv kommer Samset til omtrent samme konklusjon som Thompson - bare med litt andre argumenter.

- Det virker veldig risikabelt å satse på ytterligere olje- og gassutvinning i Arktis, så lenge togradersmålet ligger til grunn. Miljøsaken kommer eventuelt i tillegg, og peker i samme retning. Responsen fra Søviknes er vel omtrent som en kan forvente, gitt hva han er satt til å forvalte, sier klimaforskeren.

DiCaprio engasjerer seg

I Norge har forfattere som Jostein Gaarder og Karl Ove Knausgård tatt tydelige standpunkt på oljeboringen. Sistnevnte har kalt de arktiske boreplanene for «a fucking disgrace» i The Guardian.

Også Hollywood-stjerna Leonardo DiCaprio har engasjert seg i norsk miljøpolitikk i Svalbard-landskapet. I april postet han et bilde av flere isbjørner på Instagram med følgende tekst:

«Isbjørner er en stor del av Svalbard. Det er flere isbjørner enn folk. Men klimaet forandrer seg og isbjørnene får et tøffere liv. Det at de må stole på isen gjør dem sårbare når klimaet forandrer seg», sto det blant annet.