<strong>STÅR FRAM:</strong> Evan Rachel Wood, America Ferrera og Jamie Curtis Lee er bare tre av tusenvis som de siste dagene har kastet seg på emneknaggen «#MeToo», som oppfordrer kvinner til å stå fram med sine historier om trakassering og overgrep. Foto: NTB scanpix
STÅR FRAM: Evan Rachel Wood, America Ferrera og Jamie Curtis Lee er bare tre av tusenvis som de siste dagene har kastet seg på emneknaggen «#MeToo», som oppfordrer kvinner til å stå fram med sine historier om trakassering og overgrep. Foto: NTB scanpix Vis mer

Harvey Weinstein-skandalen:

Emneknagg får millioner til å stå fram med overgrepshistorier, med Hollywood-stjerner i spissen

Weinstein-skandalen har inspirert overgrepsofre til å stå fram. Sosiale medier-ekspert er usikker på hvor lenge det vil vare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hashtags, eller emneknagger om du vil, har blitt noe mange forholder seg til i hverdagen. Det gjør det enkelt å merke stoff på nettet, slik at andre som er interessert i samme innhold enkelt kan klikke seg inn på emneknaggen og finne bilder, tekst og video av samme sjanger.

Det brukes også flittig i politiske og sosiale saker. Denne uka har emneknaggen «#MeToo» tatt av i sosiale medier. Tusenvis av menn og kvinner deler nå, som følge av overgrepsavsløringene mot Harvey Weinstein, sine egne historier om overgrep og voldtekt.

Sterke historier

Ifølge CNN ble hele bevegelsen initiert av Alyssa Milano, som på Twitter skrev følgende beskjed 15. oktober:

«Om alle kvinner som har blitt seksuelt trakassert eller opplevd overgrep skrev 'Me too' (meg også, journ anm.) som en status, kan vi kanskje gi folk en forståelse av problemets omfang», skrev hun på Twitter.

Milano er en amerikansk skuespiller og sangerinne, kanskje aller best kjent fra tv-serien «Charmed». Initiativet ble på Twitter delt videre over 20 000 ganger, mens innlegget er likt av over 40 000.

SWIPE ~ #metoo

Et innlegg delt av Tracee Ellis Ross (@traceeellisross)

Twitter-tråden består nå av flere som kaster seg på og forteller at de har blitt misbrukt seksuelt eller trakassert i bransjen. Skuespiller Anna Paquin hevder blant annet at det har hendt henne.

Det siste døgnet er det totalt sett skrevet over en halv million meldinger med emneknaggen.

Det er ikke bare på Twitter at det har eksplodert med innrømmelser fra kvinner i bransjen. NCB skriver at over 4,7 millioner Facebook-brukere har kastet seg på emneknaggen, hvor enkelte skriver at de har opplevd seksuelt misbruk, mens andre skriver i solidaritet med ofrene.

Blant menneskene som har valgt å stå fram med sine historier, finner vi flere internasjonalt kjente skuespillere. Tidligere «Ugly Betty»-stjerne America Ferrera er blant dem som velger å stå fram som et angivelig offer.

#WomenWhoRoar ✊️ #MeToo @badasscrossstitch #NoMoreExcuses

Et innlegg delt av Sophia Bush (@sophiabush)

På sin egen Instagram-konto skriver hun at hun allerede som niåring ble utsatt for et overgrep.

«Den første gangen jeg ble utsatt for et seksuelt overgrep var jeg ni år gammel. Jeg fortalte det ikke til noen og levde med skammen og dårlig samvittighet, mens jeg tenkte at jeg som niåring av en eller annen grunn hadde skyld i handlingene til en voksen mann», skriver hun.

Flere står fram

Ferrera er ikke den eneste stjerna som de siste dagene har kastet seg på emneknaggen. Skuespillerne Jamie Curtis Lee og Tracee Ellis Ross har også engasjert seg ved å bruke emneknaggen, og har fått tusenvis av likerklikk i respons.

«Westworld»-skuespiller Evan Rachel Wood avslørte i fjor høst at hun har blitt voldtatt to ganger. På Twitter har hun nå valgt å støtte opp under emneknaggen.

«Å bli voldtatt en gang gjorde det enklere å bli voldtatt igjen. Jeg sluttet å fungere instinktivt. Kroppen min husket det, så den forsvarte meg. Jeg forsvant #metoo», skrev hun i et sterkt innlegg.

En rekke nordmenn har også kastet seg på bevegelsen. Til TV 2 sier journalist Lena Rogne at kampanjen er «kjempeviktig», og at det handler om å bevisstgjøre hvor vanlig dette er.

Franske kvinner har ifølge CNN gjort noe liknende med emneknaggen «#balancetonporc», som omhandlet seksuell trakassering på arbeidsplassen. I Norge har vi hatt «#Jegharopplevd», som ble startet av tidsskriftet Fett. Flere norske kvinner delte den gang historier om overgrep og trakassering.

Emneknaggen «#WomanWhoRoar» har også vært brukt tidligere denne måneden, da skuespiller Rose McGowan ble blokkert fra Twitter etter å ha hevdet at Harvey Weinstein voldtok henne.

McGowan og kampanjestarter Milano har begge spilt sammen i tv-serien «Charmed». Milano skrev en kommentar forrige uke om kvinners rettigheter på arbeidsplassen og ellers i livet. Hun mener problemet strekker seg mye lenger enn bare til Weinstein.

- Seksuell trakassering og overgrep på jobb handler ikke bare om ham. Vi må forandre ting over hele linja. Vi må gjøre ting bedre for kvinner over alt, skrev hun i en kommentar for nettstedet Patriotnotpartisan.

Harvey Weinstein har selv benektet alle anklagene som har kommet hans vei de siste ukene. Han har ikke uttalt seg selv, men fortalte følgende gjennom en talsperson:

- Weinstein vil klargjøre at det heller aldri har vært noen form for gjengjeldelser mot kvinner som har avvist hans tilnærmelser. Han vil ikke være tilgjengelig for ytterligere kommentarer, da han tar seg tid til å fokusere på sin familie, motta rådgivning og bygge opp igjen livet sitt, sa Sallie Hofmeister til The New Yorker.

Ekspert: - Engasjert mange

Cecilie Staude er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI og ekspert på sosiale medier. Til Dagbladet forklarer hun hvorfor akkurat denne emneknaggen har engasjert tusenvis.

- Bruk av emneknaggen #metoo er et godt eksempel på at folk ofte engasjerer seg i saker av samfunnsmessig betydning som vekker såkalte handlingsdrivende følelser i oss. Det være seg at vi blir forbannet, trist, frustrert eller sjokkert over det vi leser, ser og hører, forteller hun i en e-post.

Hun mener vi bruker dette for å markere et standpunkt, gjerne i kanaler vi ofte bruker på en daglig basis.

<strong>POSITIV:</strong> BI-lektor Cecilie Staude forteller til Dagbladet at hun forstår hvorfor tusenvis har kastet seg på trenden. Foto: Privat
POSITIV: BI-lektor Cecilie Staude forteller til Dagbladet at hun forstår hvorfor tusenvis har kastet seg på trenden. Foto: Privat Vis mer

- Det at så mange har engasjert seg i denne saken, gjennom posting av eget innhold, deling og spredning. Det bidrar jo til et massivt trykk, og større oppmerksomhet enn om bare de tradisjonelle mediene hadde satt denne saken, forklarer hun.

På spørsmål om det er noe man som bruker må passe på ved bruk av slike emneknagger, svarer hun at man i dette tilfellet må ta ansvar over egen publisering.

- I sosiale medier er vi alle egendefinerte journalister og redaktører. Det betyr at vi må ta ansvaret for egne ytringer og være bevisst på hvordan det vi kommuniseres kan oppfattes av andre. Det gjelder i denne saken, som i all annen ytring på nett - og ellers.

Hun er ikke sikker på hvor lenge vi vil engasjere oss i saken, og forteller at det avhenger av nyhetsinteressen rundt saken.

TRAKASSERT:  The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer