«Maskorama»:

- En katastrofe

Gjetteleken går ikke alltid etter planen - og flere har opplevd klønerier på scenen.

I HARDT VÆR: Marcus og Martinus Gunnarsen ble møtt med mye kritikk da de vant svenske «Maskorama». Foto: Karin Törnblom / TT / NTB
I HARDT VÆR: Marcus og Martinus Gunnarsen ble møtt med mye kritikk da de vant svenske «Maskorama». Foto: Karin Törnblom / TT / NTB Vis mer
Publisert

Den fjerde sesongen av det populære NRK-programmet «Maskorama» er allerede i gang for fullt, og norske TV-seere har endelig muligheten til å delta i landets største, og kanskje mest underholdende gjettelek.

Det er derimot ikke bare her til lands at det er stort engasjement rundt «Maskorama» eller «The Masked Singer» som det også heter. Konseptet kommer først og fremst fra Sør-Korea, men i ettertid har det blitt solgt til en rekke land, deriblant Sverige, Tyskland, England og USA.

Skilpadda røk ut av Maskorama og måtte ta av seg masken. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

Før programmet ruller over skjermene er det mye som skal klaffe og ikke minst en hel del som står på spill, både for produksjonen, men også for deltakerne.

Nå skal vi ta en nærmere titt på noen av de største skandalene og overraskelsene i «Maskorama».

Dobbel maskeglipp

Som kjent er deltakerne ikledd heldekkende kostymer, som ofte veier mange kilo. Det er dermed ikke alltid like lett å ha full kontroll på at alt sitter som det skal, noe en av deltakerne fikk erfare i den tyske versjonen av «Maskorama».

Da Kiwi-kostymet skulle framføre en låt, ble det plutselig en dobbel maskeavsløring. Det skrev tyske Bild.

Figuren framførte låten «She's like the wind» - og da selvsagt med et aldri så lite vindkast på scenen. Vinden viste seg å skulle slå tilbake på deltakeren og deler av masken skled av hodet.

Masken var av i mindre enn et sekund, men observante seere klarte kjapt å finne ut at det var skuespiller Uwe Ochsenknecht (67) som skjulte seg bak.

Det gikk absolutt ikke etter planen under den tyske utgaven av «Maskorama» lørdag kveld 25. november Vis mer

I mars i fjor skjedde noe liknende i sesong sju av den amerikanske versjonen. Den gang falt hele hodet til kostymet av ved et uhell - og glippen skyldtes en kostymefeil på McTerrier.

Under opptredenen klarte deltakeren å snuble slik at hodet veltet og falt på scenen, og McTerrier prøvde iherdig å skjule identiteten sin ved å snu seg bort, men ble til slutt avslørt av seerne.

KOSTYMEFEIL: Duff Goldman gjemte seg bak masken McTerrier. Under en sending av programmet falt masken av ved et uhell. Til høyre ligger deler av den pån gulvet. Foto: YouTube/Skjermdump
KOSTYMEFEIL: Duff Goldman gjemte seg bak masken McTerrier. Under en sending av programmet falt masken av ved et uhell. Til høyre ligger deler av den pån gulvet. Foto: YouTube/Skjermdump Vis mer

Personen som gjemte bak kostymet var Food Network-stjernen Duff Goldman (48), grunnlegger av Charm City Cakes-butikken.

Goldman, som ikke engang var i stand til å se i kostymet, innrømte at han var redd for å ødelegge for de andre deltakerne.

- Jeg var ikke klar over at jeg var så nær scenekanten. Da jeg kjente foten ved scenekanten, hoppet jeg tilbake, og da falt putselig hodet av, sa han ifølge Insider.

UTE: I kveld var det Kua (eller kuene) som måtte forlate Maskorama. Foto: NRK Vis mer

Protesterte mot deltaker

Fjoråret bydde på litt av hvert. Det er var flere som ble overrasket da tidligere Trump-rådgiver Rudy Giuliani (79) ble avslørt som en av sangerne på «The Masked Singer». Han var ikledd et Jack in the Box-kostyme.

Etter avsløringen gikk Robin Thicke (46) og Ken Jeong (54) ut i protest og forlot scenen. De var nemlig alt annet enn fornøyd da Giuliani dukket opp under maska.

SJOKKERTE: Rudy Giulianis avsløring falt ikke i god jord hos dommer Robin Thicke og Ken Jeong. Foto: YouTube/Skjermdump
SJOKKERTE: Rudy Giulianis avsløring falt ikke i god jord hos dommer Robin Thicke og Ken Jeong. Foto: YouTube/Skjermdump Vis mer

Programmet skapte liknende kontroverser året før, da det ble avslørt at en av de maskerte deltakerne var tidligere presidentkandidat for Det republikanske partiet, Sarah Palin (59).

- Jeg tror aldri jeg har vært så sjokkert før på dette programmet, sa programleder Nick Cannon (43) etter avsløringen.

Palin tok senere til Twitter og skrev at hun elsket å synge i programmet, og la ikke skjul på at det var gøy.

- Jeg tenkte at jeg ville gjøre det fordi, vel, dette er Amerika! Og må du ikke erobre et stort realityprogram før du gjør det i politikken?!, spøkte hun.

Sangkonkurransen sendes også i Storbritannia, og i sesong to ble flere overrasket da hele Norges Morten Harket (64) dukket opp under Vikingen-kostymet.

OVERRASKET: Morten Harket var å se i den andre sesongen av britiske «Maskorama». Foto: YouTube/Skjermdump
OVERRASKET: Morten Harket var å se i den andre sesongen av britiske «Maskorama». Foto: YouTube/Skjermdump Vis mer

- Jeg gjorde det fordi jeg trengte å bli sparket ut av min egen komfortsone. Det var gøy å være en annen, sa Harket om deltakelsen.

Harket røpet i et intervju med Radio Times at han slet med lydproblemer da han opptrådte - og han var heller ikke komfortabel med å være inne i kostymet.

- Jeg hadde kanskje gjort det annerledes og det ville vært annerledes for meg hvis jeg var fokusert eller klarte å fokusere ordentlig, men det var ikke tilfelle.

AVSLØRT: Donald Trumps tidligere rådgiver Rudy Giuliani skulte seg bak en av maskene i årets amerikanske «Maskorama»-sesong. Det skapte sterke reaksjoner i dommerpanelet. Vis mer

Raste etter avsløring

Også her i Norge haglet kritikken da Snøroboten i sesong tre viste seg å være TV-figuren Fantorangen.

«Her ble hele programmet useriøst og jeg er usikker på om jeg gidder å se flere episoder. Personen bak masken er ikke avslørt. Hva blir den neste «avsløringen»? Max Mekker?», lød flere av kommentarene, som ble skrevet av misfornøyde seere.

MISFORNØYD: Seerne var ikke spesielt fornøyde da det viste seg å være Fantorangen som skjulte seg bak en av maskene i «Maskorama». Foto: Ulrik Kramer / NRK
MISFORNØYD: Seerne var ikke spesielt fornøyde da det viste seg å være Fantorangen som skjulte seg bak en av maskene i «Maskorama». Foto: Ulrik Kramer / NRK Vis mer

Prosjektredaktør i programmet, Jan Egil Ådland, var ikke bekymret for at dette skulle påvirke programmets popularitet.

- Vårt inntrykk er at de aller fleste synes det var lekent og morsomt at Fantorangen skjulte seg i Snøroboten. Vi tror ikke mange kutter ut «Maskorama» på grunn av dette.

- En katastrofe

Over til vår norske tvillingduo Marcus (21) og Martinus Gunnarsen (21), som man i utgangspunktet trolig hadde sett for seg ville delta i Norges versjon av konkurransen - men det gjorde de ikke.

I fjor dukket de nemlig opp som Spelmannen i den andre sesongen av svenske «Masked Singer» - og stakk av med seieren.

VANT KONKURRANSEN: Marcus (i drakt) og Martinus (i kassa bak) stakk av med seieren i «Masked Singer Sverige». Foto: TV 4
VANT KONKURRANSEN: Marcus (i drakt) og Martinus (i kassa bak) stakk av med seieren i «Masked Singer Sverige». Foto: TV 4 Vis mer

Avsløringen kom som et stort sjokk og vekket sterk misnøye hos flere, ettersom det var to nordmenn som var med og vant.

Flere seere tok til TV4s kommentarfelt for å uttrykke sin misnøye for kanalen. Det skrev svenske Hänt.

«Utrolig skuffet. Hvordan kan TV4 gjøre dette? Vi snakker om et svensk program der man forutsetter at de konkurrerende er svenske, som man kan relatere til. Dette var en katastrofe, er så skuffet etter å ha fulgt programmet fra episode én og hatt egne spekulasjoner. Veldig dårlig», skrev en opprørt seer.

VIKING: Morten Harket viste seg å være «Vikingen» i den britiske versjonen av «Maskorama», «Tha masked singer». Video: ITV Vis mer

Det er ikke første gangen svenske «Maskorama» får gjennomgå. Opptil flere ganger har det vært skriverier om at deltakerlisten har blitt lekket før premieren - noe som også skjedde i år, ifølge blant andre Expressen.

- De som vil være helt sikre på hvem som gjemmer seg bak maskene må smøre seg med tålmodighet til den nye sesongen starter igjen, sa produksjonens utøvende produsent, Anika Beclijevski den gangen.

Maskorama Les alle sakene her Foto: NRK